Jeg ville dratt til Lommekroken i Hobsyssel i J. R. R. Tolkien's Ringenes Herre og besøk Bilbo, Frodo og alle de andre hobbitene der! Tenk å bo i et hobbithull i noen dager!! :D Etterpå ville jeg besøkt alvene i Kløvendal.
Oi, oi, det er såååå mange steder jeg ville ha besøkt!!! Galtvort og Galtvang i Harry Potter's verden står også høyt på lista ;) Og hvorfor ikke ta en tur til Edward og Bellas blomstereng utenfor Forks og Forks såklart, har tilberakt mye tid på disse stedene i Twilight's bokverden de siste årene så... hvorfor ikke? :D :D
Eg har laga ein diskusjonstråd for Great Expectaiions, der det blir vist til dei kommentarane som er lagde ut til no, av denne utgåva. Etter kvart vil, etter det eg håper, fleire slutte seg til diskusjonen, i den tråden som er oppretta. Du er velkommen til å diskutere vidare der!
Dette er diskusjonstråd for Great Expectations. Heile leseplanen for utvalde verk av Charles Dickens ligg her.
CliffsNotes har samandrag og stoff om romanen.
Eg har laga lenkjer til dei stadene der nokon tidlegare har kommentert og sitert frå boka – her, her og her.
[…] never let yourself down to talk poetry, my boy.
«’Except of me Mary my dear as your walentine and think over what I’ve said.–My dear Mary I will now conclude.’ That’s all,» said Sam.
«That’s rather a sudden pull up, ain’t it, Sammy?» inquired Mr Weller.
«Not a bit on it,» said Sam; «she’ll wish there wos more, and that’s the great art o’ letter-writin’ »
Sjå berre skildringa av skøyteløpa - og beskrivinga av den gode verknaden som punsjen har på reumatismen ...
[...] but vether it's worth while goin' through so much, to learn so little, as the charity-boy said ven he got to the end of the alphabet, is a matter o' taste.
[...] Doktor Marotzke ging umher und tippte auf jedes Heft mit dem Finger, wobei gewisse Schüler, die nichts geschrieben hatten, ihm ganz andere Bücher oder alte Arbeiten vorlegten, ohne daß er dies bemerkte.
Her er dei bøkene i samlinga mi som handlar om Henrik Ibsens liv og forfattarskap
'Werry sorry to 'casion any personal inconwenience, ma'am, as the house-breaker said to the old lady when he put her on the fire; [...].
'[...] Business first, pleasure arterwards, as King Richard the Third said when he stabbed the t'other king in the Tower, afore he smothered the babbies.'
Under eit opphald på Vertshuset Sinclair i Kvam kom eg over denne vesle boka, omsett av Tone Formo. Forfattaren, Thomas Michell, var britisk generalkonsul i Noreg i Oscar IIs regjeringstid og gav ut boka i 1886, på engelsk, sjølvsagt.
Michell går grundig igjennom alle kjeldene han kan komme over om toget av skotske soldatar som skulle gjre teneste i den svenske hæren i Kalmarkrigen, og som vart stoppa av bøndene frå Vågå, Lesja og Lom ved Kringen. Ja, stoppa og drepne, mange av dei - og resten vart for det aller meste avretta dagen etter.
Det ser ut til at forfattaren klarer balansegangen mellom kjensgjerningar og segner. Ein styrke ved boka er nettopp kjeldedokument, i alle fall dei som står på engelsk og latin, men der segnene blir eit misfoster av moderne bokmål og dansk, i og med at omsetjaren moderniserer rettskriving og bøying, men ikkje ordtilfang og syntaks. I dag, når så mange av oss les engelsk, hadde det nesten gjort seg med ei utgåve med Michells engelske original og dei norske segnene på eldre dansk.
Men det er no så. Eg er fornøgd med handelen og har lært mykje om ei interessant historisk hending i heimfylket.
Ei riktig så interessant bok av ein oberst H. Angell om skottetoget i 1612, utan informasjon om når boka frå rundt 1912-1914 vart trykt opp att, men med undertittelen "Et 400-aars mindre. 26. august 1612-26.8.2012".
Boka inneheld informasjon om dei skotske leigesoldatane som vart stoppa ved Kringen i 1612. Obersten gir god og fornuftig bakgrunn og tek òg med Edvard Storms Sinklarvisen".
Jeg synes det er veldig vanskelig å svare på slike spørsmål, kanskje særlig fordi smaken min fremdeles er i utvikling, så jeg ender gjerne opp med å mumle et eller annet om at jeg leser en del fantasy, sci-fi og tegneserier, og kanskje jeg nevner et par-tre forfattere jeg liker spesielt godt.
Man tilkjennegir mye av "selvet" overfor andre ved å definere hvorfor man leser som man gjør.
Kanskje er det kun "psykologen din" som til syvende og sist er er genuint interessert i å vite hvorfor du leser som du gjør.
For meg er konversasjon om litteratur en naturlig del i samhandlingen med andre mennesker. Jeg har tilgode å be noen om definisjoner på deres boksmak. Dette blir et spørsmål som overskrider grensene til det private.
Hva skal jeg med slik viten?
Som tidligere nevnt i denne tråden - av og til virker det som om man definerer for definisjonenes skyld.
Men for all del - diskuter og definer i vei - dette er sikkert helt normalt og jeg er ei gretten, gammel kjerring som er godt begravd blant mine egne bøker.
Er det noen andre som noen gang har fått spørsmålet om hva slags litteratur man leser, og føler at man blir tvunget opp i et hjørne ved å måtte definere sin boksmak ved hjelp av noen få, knappe setninger? Jeg har i hvertfall fått dette spørsmålet flere ganger og blir tvunget til å svare enten hva jeg leser for øyeblikket, hva som er mine favorittbøker eller at jeg rett og slett leser "alt mulig og veldig mye forskjellig". Men jeg vet egentlig ikke om dette siste utsagnet er sant, for det er helt klart visse typer tema og sjangre jeg styrer unna ubevisst eller bevisst. Jeg har for eksempel aldri fullført ei eneste krimbok. Kanskje har jeg plukket opp de dårligste, og selv om jeg har smakt på Stig Larsson ble disse aldri fullført fordi jeg slo meg til ro med å se filmene.
Dette er ingen diskusjon om krim, jeg lurer bare på om det finnes noen av dere som faktisk har en klar og god definisjon på sin egen boksmak? Hvis man ser på de bøkene man liker best av alt man har lest, så må der jo finnes en rød tråd som er mulig å sette ord på? Eller?
har noen vurdert et attentat mot jan fredrik karlsen for å kunne skrive selvbiografien i shot jfk
Jeg er ny her siden i går, og ganske fornøyd med siden, jeg også - men så har jeg det med finne ting å savne når jeg er på nye sider, så det kan hende jeg svarer her mer.
Det jeg la merke til nå, var at de jeg i følge statistikken har flest bøker til felles med, samtidig er de som har flest bøker av alle brukerne. Det er egentlig ikke så overraskende: Sjansen for at en del av mine 58 registrerte befinner seg blant deres mer omfattende boksamlinger er temmelig stor. Men det sammenfallet skyldes rene statistiske forhold; det sier ikke noe særlig spesifikt om hvorvidt vi leser de samme bøkene eller ikke. (Men de virker som spennende folk begge to, da.)
Så jeg lurte på om det var rimelig enkelt å legge inn at man kontrollerte statistisk for forskjeller i antall bøker, og om det i så fll ville hatt noe for seg å gjøre det?
Hei!
Har ikke vært så aktiv på Bokelskere, men synes det virker som en artig side. Det er gøy å lage lister, og fint å mimre litt over bøkene man har lest.
Samtidig synes jeg mengden informasjon man legger inn på siden kanskje ikke til fulle reflekteres i nytteverdien man får ut.
1) Det er mulig jeg har oversett noe, men finnes det for eksempel en side som gir bokanbefalinger basert på dine favoritter og terningkast, litt alá Amazons anbefalinger basert på tidligere kjøp? Det nærmeste jeg kommer er ”høye terningkast”, som til en viss grad ser ut til å ha sammenheng med hvilke bøker jeg har listet opp i mine ”bokhyller”. Men den virker likevel litt for bred. Funksjonen ”Likte du denne? Vi har bokanbefalinger!” under enkelte bøker er også litt svak. Den later ikke til å sile ut bøker man allerede har, og får dermed begrenset nytteverdi (klikker jeg på lenken under ”Watchmen” får jeg for eksempel en hel side med andre tegneserier jeg allerede har merket med ”har lest”).
2) Hva er hensikten med Facebook-tilknytningen utover en måte å logge inn på? Jeg ville trodd det skulle fungere litt som på Spotify, der man kan få opp lister over sine Facebook-venner og deres spillelister (eller i dette tilfellet; bokpreferanser), men jeg finner ikke noe slikt. Det virker heller ikke som om det er en funksjon for å ”dele” sine boklister og terningkast på Facebook.
På forhånd takk!
Vennlig hilsen, Ole Peder
Jeg vil driste meg til å anbefale Rolandsagen - et stort (referanse)verk innen den europeiske litteraturen. Her finner du teksten. Jeg trodde dette middelalderske verket om den staute ridderen Roland ikke ville fenge meg, men mine fordommer ble heldigvis gjort til skamme! Her er det mye brutalitet, i tillegg til at en som leser innser at menneskene den gang hadde like mange styrker og svakheter som i dag. Intet nytt under solen, med andre ord ;)