Det er endel ord/ uttrykk som har falt ut av daglig bruk, og som jeg skulle ønske kom til bake.
Helt i begynnelsen av boka får vi vite om Mattis og søsteren Hege at de bor to-eine. Jeg elsker det. Så presist. Bruker man uttrykket på nynorsk fortsatt? Finnes noe tilsvarende på bokmål? To-somhet?
Jeg spurte Google, og ja det finnes KI-genererte romaner. Jeg fant to: 1 the Road av Ross Goodwin. Skrevet av en KI som fikk input fra forskjellige sensorer, kameraer og GPS-data mens forfatteren og KI-en reiste på en road trip. Etterlignet Jack Kerouacs On the Road. Og The Day a Computer Writes a Novel. Delvis generert av KI med hjelp fra menneskelige forfattere. Den nådde i følge Google første runden av konkurransen Hoshi Shinichi Literary Award i Japan.
Selv har jeg ikke lest noen av dem, og sannsynligvis kommer jeg ikke til å gjøre det heller :)
Det gikk vel ikke helt sånn som Orwell ønsket seg, men Labour-regjeringen etter 1945 oppfylte flere radikale krav om nasjonalisering av nøkkelbedrifter og etablering av et trygdesystem, National Health Service. Orwell hadde både forventning og frykt til framtidens automatisering. Han så for seg at vi ville få KI-genererte romaner — riktignok av det enklere slaget. Når kommer den første, eller er den alt her?
Se omtalen min av Orwells Books vs. Cigarettes.
"The Lion and the Unicorn: Socialism and the English Genius" er et essay av George Orwell som uttrykker sine meninger om situasjonen i krigstidens Storbritannia. Tittelen henspiller på de heraldiske tilhengerne som opptrer i Storbritannias kongelige våpenskjold. Essayet ble første gang publisert 19. februar 1941.
Den uttrykte hans mening om at det utdaterte britiske klassesystemet hemmet krigsinnsatsen, og at for å beseire Nazi-Tyskland trengte Storbritannia en sosialistisk revolusjon. Derfor, hevdet Orwell, var det å være sosialist og patriot ikke lenger antitetisk, men komplementært. Som et resultat ble "Løven og enhjørningen" et symbol på revolusjonen som ville skape en ny type sosialisme, en demokratisk "engelsk sosialisme" i motsetning til den undertrykkende sovjetiske totalitære kommunismen og også en ny form for "britiskhet", - en sosialisme frigjort fra imperiet og de dekadente gamle herskende klassene. Orwell spesifiserte at det revolusjonære regimet kunne holde på kongefamilien som et nasjonalt symbol, men ville feie bort resten av det britiske aristokratiet.
Fra Wikipedia
Denne romanen gir en gripende og realistisk skildring av arbeiderklassens liv, fattigdom, økonomisk nød og klasseskiller i Frankrike på 1800-tallet. Historien fokuserer på gruvearbeiderne i en liten gruveby og deres kamp mot de brutale arbeidsforholdene de må tåle. Zola beskriver på en levende og detaljert måte den daglige kampen for overlevelse og de enorme sosiale og økonomiske ulikhetene mellom arbeiderne og gruveeierne.
Germinal er kjent for sin dyptgående utforskning av arbeiderklassens liv, samtidig som den inneholder elementer av drama. Hvis du er interessert i en roman som kombinerer sosiale temaer med en spennende og rørende fortelling, vil Germinal være midt i blinken.
Det sies at man skal følge med på hva barn gjør på nettet, og det gjelder vel også ungdom? Noe som denne boka er et godt eksempel på. For hva gjør ungdom egentlig på nettet?
Isolert bygdesamfunn i hardt vær
Fritt vilt er bok nummer fire i Bengt Alvsaker serien, og det er mengder av snø i Øystese. Stedet er rystet fordi en ung gutt er funnet død, og en tenåringsjente er forsvunnet. Tiden er knapp med tanke på værforholdene. Samtidig blir Bengt mast på om å snakke om følelser, noe han helst ignorer, og fokuserer på jobben i stedet. Mens politistasjonssjef Bengt Alvsaker graver i saken, oppdager han mørke hemmeligheter og det gjør ham bekymret for sønnen Thomas. Kan man noen gang vite hva ens barn driver med til enhver tid?
Matre tar opp et viktig og aktuelt tema, om det "usynlige" livet på Internett, og hva som kan foregå der. Det er også grenser over hvor mye oversikt foreldre kan ha. Noe Matre beskriver godt i denne boka. Man tror man kjenner noen, men kanskje man ikke gjør det likevel. Det er en ubehagelig tanke. Det er også et mareritt å få noe på Internett om seg selv, som man ikke vil skal være der. Hun er samtidig god på å beskrive været, og det å føle seg noe isolert på grunn av det. Følelsen av å være innestengt.
Spenningen uteblir
Til tross for aktuelt og skremmende tema, er ikke Fritt vilt den sterkeste boka i serien. Matre skriver fremdeles godt, og karakterene er like engasjerende å lese om, spesielt siden det stadig skjer noe i Bengts private liv. Men denne gang uteblir det en del spenning som de tidligere bøkene hennes har hatt. Dialogene og handlingen har ikke den samme snerten som har vært der før.
Likevel en god bok som er verdt å lese. Selv om Fritt vilt ikke nådde helt opp spenningsmessig, leser jeg gjerne neste bok i serien. Det er også forfriskende å lese krim som ikke foregår i Oslo eller langt opp i nord, slik at man i bøkene blir kjent med flere steder i Norge.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Gyldendal, mot en ærlig anmeldelse.
Kva skil bookis frå Finn.no? Eg synes finn.no er veldig greitt for brukte bøker.
Hørtes fint med ut med bok og varm sjokoladedrikke passer perfekt til været. Ja det er noe med det med bibliotek at det gir lesepress, liker man det ikke så er nok bedre å kjøpe bøker. Har du prøvd tjenesten bookis, der selges jo en del brukt bøker? Håper du får en god lesning og ha en god helg :)
Romanen er en dypt bevegende og kunstnerisk mesterlig utforskning av menneskelig erfaring, samhold og tap. Shafak, en av Tyrkias mest kjente forfattere, skaper en gripende fortelling som ikke bare underholder, men også gir leseren en dypere forståelse av de usynlige og marginaliserte samfunnene. Romanen begynner med hovedpersonen Tequila Leila, en kvinne som ligger død i en søppeldunk i Istanbul. Gjennom de 10 minuttene og 38 sekundene som hennes hjerne fortsatt er aktiv etter døden, tar Shafak oss med på en reise gjennom Leilas liv. Hvert minutt bringer tilbake minner fra hennes fortid - fra barndommen, gjennom ungdommen, til hennes voksne liv som sexarbeider i Istanbul. Leila er en dypt kompleks karakter som utfordrer lesernes fordommer og stereotypier. Hennes liv, som er fylt med både skjønnhet og smerte, gir et intimt innblikk i de utfordringene mange kvinner møter, spesielt de som er marginalisert. Hennes historie er en sterk kritikk av samfunnets harde og ofte urettferdige behandling av kvinner. En av romanens mest fremtredende temaer er betydningen av vennskap og samhold. Leilas nære vennekrets, en gruppe utstøtte og misforståtte individer, gir henne støtte og kjærlighet i en verden som ofte er fiendtlig. Forfatteren viser hvordan disse båndene gir mening og verdi til Leilas liv, selv i møte med ekstrem motgang. Shafaks språk er lyrisk og fylt med metaforer som bringer Istanbuls gater og Leilas indre verden til liv. Hennes stil er både vakker og rå, noe som gjenspeiler den dualiteten som finnes i menneskelig erfaring. Denne balansegangen mellom skjønnhet og smerte gjør romanen både følelsesmessig resonant og intellektuelt engasjerende. En kraftfull roman som utforsker menneskets kamp for kjærlighet og forståelse i en ofte nådeløs verden.
Denne romanen fortjener mange lesere.
Jeg har begynt på Uår av Knut Faldbakken. Litt pussig å lese denne mørke fremtidsvisjonen skrevet i 1980 nå 44 år senere - etter et år som stadig har satt nye varmerekorder over det meste av kloden, og apekatter som ramler ned fra trærne og dør av heteslag.
Denne helgen skal jeg få lest Salman Rushdie ny bok Kniv. Jeg gleder meg til å lese den. Tenker den er viktig bidrag for samfunnet vårt og ytringsfrihet som jeg setter veldig høyt. Så blir spennende hvordan han også har opplevd det hele og hans tanker rundt det.
Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en fin helg :)
Nei, dette er ikke en haibok som Jaws, selv om det kan virke sånn på coveret ...
En mystisk forsvinning
Haiene er bok nummer seks i Bogart Bull serien, og en norsk jente forsvinner under en feiring i en villa. Hendelsen skjer på Mallorca i 2011. Det er onkelen hennes som får skylden for bortføringen og eventuelt drap. De finner aldri jenta. Omtrent ti år senere blir en jente funnet død. Er det den samme jenta som forsvant i 2011? Hvor har hun i så fall vært i mellomtiden? Bogart Bull, som er kripos etterforser, blir satt på saken og sendt til varmere strøk for å snakke med eventuelle vitner og pårørende.
Denne krimboka er en kort bok på bare 237 sider, og ville vært lett å komme seg gjennom med tanke på størrelsen, men opplevde det motsatte. Til tross for at det er en tynn flis, strevde jeg med å komme meg gjennom denne, da handlingen opplevdes som veldig seigt. Er ikke helt fan av handliger som foregår i et varmere strøk. Syns at det dreper litt atmosfære, og både språket og saken blir vel formel og saklig. Det ble noe tørt å lese.
Anonym etterforsker
Syns også at hovedkarakter Bogart Bull blir noe anonym og har lett for å havne litt i bakgrunnen. Jeg har ikke lest alle bøkene i serien, men nok til å få et bilde av en karakter, og det har jeg på en måte ikke fått av ham. Klarer ikke helt å se ham for meg, eller funnet ut hva slags type han er, bortsett fra at han er rolig i forhold til mange andre etterforskere jeg har lest om. Mener også at saken ikke var spesielt fascinerende eller fengslende å lese om. Man blir noe likegyldig, selv om det er fælt når små barn forsvinner.
Godt mulig det blir min siste bok av Borge. Dette er den tredje boka jeg har lest av ham, og lesingen i disse bøkene blir noe halvhjertet da jeg aldri blir helt engasjert. Vet jeg har Bastarden liggende ulest, så kanskje den blir den aller siste boka jeg leser av ham, hvis jeg en dag jeg får ånden over meg. Fortellerstemmen blir før tørr og saklig, og når jeg leser krim foretrekker jeg noe mer hardbarket. Dette ble for kjedelig og langtekkelig.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse
Kjekt med serie. Oi 17 bøker er ganske mange. Håper du får en god lesning og ha en god mandag :)
Denne helgen har jeg lest Det brennende bladet, av Katrine Engberg. Nok en god krim fra henne, den 6. i rekken jeg leser. Terningkast 5. I solen i morgen vet jeg ikke riktig hva jeg skal starte på ennå. Ønsker alle en fortsatt fin pinse!
Her har det nok skjedd en liten hicup? En liten forvirring mellom to bøker med samme navn, skrevet av to forskjellige forfattere? :)
En fin bok med historier om utvalgte grunnstoffer i periodesystemet. Eikeseth og Lykknes skriver på en lettlest og god måte som gjør at jeg ønsker å lese mer av dem. Boken ga mange svar, men et stort spørsmål gjenstår; Hvorfor har de valgt å skrive porno (Po Rn O) på forsiden av bokomslaget?
Hvor starter elven av synder og skyld ? Hva blir konsekvensen av de syndene som ikke lar seg vaske vekk ? Familien Chase er velstående farmere i North Carolina, og er sentrum for et sjebnedrama med en strøm av hendelser over mange år. Hva er kilden til ondskapen?
John Hart gir oss en intens thriller som flyter godt og som trekker oss inn. Vi møter et interessant persongalleri og gode miljøbeskrivelser. Så får det heller flyte med at hoverpersonen Adam blir såpass karrikert som helt med stor H at han ikke helt blir troverdig, for meg i alle fall.
Jeg leser for tiden «Lenins kyss» av Yan Lianke. Liker den godt men siden boka er litt tung å drasse med seg har jeg også lånt den som svensk e-bok. Den oversettelsen liker jeg enda bedre, den er oversatt direkte fra kinesisk istedenfor den norske som er oversatt fra den franske oversettelsen. Synes dermed den er flatere i språket og noe tekst er også blitt borte!
Her på Østlandet er det perlevær og så er det jo enda en fridag å nyte :)
Kos dere med lesningen, ute som inne.
Ser ut som fridager er beste tida for å komme lenger i bokverdenen. Har nå lest ut boka Demokratiets Langsomme Død av Janne Haaland Matlary. Hun mener at styreformen demokrati er under stadig økende press innad i Norge, og ikke minst utenfra. Polarisering, moralisering, overnasjonalisering, respektløshet, arroganse og intoleranse er hovedemnene.
Hun konkluderer på følgende vis: Demokratiets ytre motstandere kan bekjempes. Om demokratiet eroderer innenfra, finnes det ikke forsvarsevne. Og til slutt heller ikke noe å forsvare.
Boka er vel verdt å lese, om ikke annet for en innholdsrik diskusjon om de ulike emnene hver for seg eller sammenlagt. Anbefales!
På de to siste dagene har jeg også lest boka med den vakre tittelen Rikt Er Folket Som Har Skogen av Amalie Kasin Lerstang. Har tidligere i vår hatt gleden av å prate med Amalie her i Odda. Da var emnet natur. I romanen forteller hun om hovedpersonen som er sterkt i mot at en firefelts vei skal legges gjennom den urørte skogen. Om hennes kamp mot det store flertallet i lokalsamfunnet som kjøper argumentene om mange nye arbeidsplasser og økt økonomi hjelper, må du selv lese. Anbefales også!
Fortsatt god pinse og uka som kommer :-)