Tekst som har fått en stjerne av Hobbiten:

Viser 641 til 660 av 967:

Hm, når det gjelder dekonstruksjon har vi jo Roland Barthes, Julia Kristeva og Harold Bloom, men har ikke lest noen hele verker av dem, bare spredte essays fra ulike samlinger. Vanskelige typer, de der, men også appetittvekkende. ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, Kittangs "Moderne litteraturteori" er nylig gitt ut i heftet utgave, og er innom alle disse retningene du nevner. Men selvfølgelig, mye annet også. Boka er en antologi som inneholder orginaltekster, blant annet av så sentrale navn som T S Eliot (nykritikken) og Sjkloveskji (russisk formalisme). Ellers må du eventuelt gå rett på primærkildene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva russisk formalisme angår er det lett å lire av seg navn - de viktigste er vel Vladimir Propp og Viktor Skjlovskij. Mikhail Bakhtin bør heller ikke glemmes - han var ikke av de mest sentrale inne formalismen, men en viktig og spennende littarturkritiker. Roman Jakobson er også interessant. Så kommer jeg ikke på hva de har skrevet - jeg har for det meste lest utdrag av verker. Bakhtin har jo mange bøker som leses flittig - blant annet The Dialogic Imagination, Problems of Dostoyevskij´s poetics og Rabelais and his world - alle tre er absolutt anbefalingsverdige. Er dessverre ikke bevandret i Derridas verker - har lest noe, men det også utdrag av bøker - og det er lenge siden jeg var oppegående bokelsker av det formatet (det hadde nok noe å gjøre med pensumlister og studier også uten at det på noen måte forhindret meg fra å like det jeg leste;-) Lykke til - jeg kjenner jeg savner litt den ungdommelige sulten etter litteraturteori - har visst blitt litt litterært bedagelig...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror du iallfall kan finne noko av nytte i Moderne Litteraturteori (Kittang m.flere) og kanskje òg i Romanens teori (Lukàcs) og The Dialogic Imagination (Bakhtin). Lukke til ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva med Terry Eagleton's klassiker Literary Theory: An Introduction?

Over 25 år gammel, men fortsatt aktuell. Brukes som pensum i litteraturvitenskap på NTNU.

(Beklager, sjekket innholdsfortegnelsen nå og ser at andre retninger enn de du er interessert i er vektlagt. Men den kan jo være et eventuelt tips til senere lesning. :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noe av det mest aktuelle, fasinerende og intelligente jeg har lest. Dumt at den blir markedsført som science. Mange som garantert aldri kommer til å vurdere å lese boka nettopp fordi den er satt i bås på denne måten. Hvor er Steven Spielberg?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har fremdeles ikke så mye fornuftig å melde om det du spør om, Olav - beklager det: men du fikk i alle fall trigget nysgjerrigheten min. Så jeg har googlet meg frem til at originaltittelen på stykket du så, er August: Osage County - og så leste jeg beskrivelsen av stykket på http://en.wikipedia.org/wiki/August:_Osage_County. Og nå skal jeg tie stille litt igjen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva med Bridget Jones? Hun har jo allerede etablert seg som et symbol for moderne kvinne på 90 tallet.

Selv er jeg svak for Special Agent Clarice Starling. Men det er kanskje også pga. filmen.

Men hvis vi også inkluderer kvinner fra film og andre media er jeg redd for det er figurer som Lara Croft o.l. som kommer til å bli husket.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hadde same problem sjølv, måtte kike gjennom boksamlinga og fann ut at dei fleste bøkene eg har lest handlar om menn; her er få sterke kvinner å spore.. Kanskje med eitt unntak; Herbjørg Wassmos Dina. No er det rett lenge sidan eg las desse bøkene, men eg husker godt at denne sterke kvinneskikkelsen gjorde inntrykk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

ja detta vakke lett...det slo meg at en kvinne i de mestselgende bøkene på verdensbasis er en jentunge,,Hermine Grange i Harry Potter bøkene. De bøkene har jo solgt i millioner og det må jo gjøre sitt at hun vil bli husket i 100 år. I norsk litteratur kan kanskje Hanne Willhelmsen bli husket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikkje sant? Det var jo fordi eg ikkje klarte å komme på ei einaste ei sjølv at eg la ut spørsmålet til kloke med-bokelskarar. No lyt eg nok lese "Tatt av kvinnen" ja...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når jeg har behov for å lese noe kjent og kjært, er det gjerne Agatha Christies bøker jeg tyr til. Ikke fordi de er så veldig gode, men fordi de minner meg om bestemor; det var hun som ga meg inspirasjon til å lese. Etter barne- og ungdomsbøkene var unnagjort, var Christies krimbøker mine første, usikre steg inn i voksenlitteraturen. De føles som gamle kjente for meg, siden jeg og bestemor leste dem sammen og diskuterte dem. Bøkene framkaller gode og absolutt kjære minner, med andre ord.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er en del kvinneskikkelser i litteraturen som vi aldri blir ferdige med og som fortsatt i dag utgjør referansepunkter for vår lesning. Jeg tenker for eksempel på Nora, Hedda, Jane Eyre, Madame Bovary, Julie, Anna Karenina og Kristin Lavransdatter.

Hva med kvinneskikkelser i norsk og internasjonal samtidslitteratur? Hvilke av disse vil bli husket om 50 år? 100 år? (La oss si at "samtidslitteratur" inkluderer det som er skrevet etter 1980, så har vi litt å gå på :))

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Noen bøker føles som gamle venner. Når alt er guffent, krabber jeg opp i sofaen med J.K. Rowling, Tolkien eller Meyer. Hva er din komme- hjem-bok??

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ukjent stykke, ukjent dramatiker - men Anne Marit Jacobsen i hovedrollen, det kunne jo ikke bli annet enn bra? Så henne på scenen i H.C.Andersens "Nattergalen" for noen år siden, hun hadde en "liten" rolle som den kunstige nattergalen, ikke en eneste replikk - men hun stjal showet fullstendig! Vidunderlig sceneprestasjon, helt uforglemmelig - og som sagt, dét var bare en birolle....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig med Olav. Dette var spennende, og kriteriene var meget bra utarbeidet. Sorry hvis jeg fikk det til å virke som jeg mente noe annet. Nytt forsøk?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det man frykter mest når man åpner seg opp og deler sine tanker med verden her inne er at man ikke får noen respons overhodet. Derfor sitter man nesten med klump i halsen og trykker "refresh" helt til noen svarer eller gir en stjerne. Dette minner meg om rotteforsøkene man lærer om på psykologi grunnfag, de rottene som får delvis forsterkning (belønning av og til, ikke alltid) er de rottene som trykker lengst og mest iherdig). Min teori er at vi alle oppfører oss som rotter her inne, vi higer etter belønnende stjerner. Når det er sagt, så er gleden ved å lære om nye bøker og føle et fellesskap med andre bokgærninger vel så viktig som stjerner og ros.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er nesten helt fri for konkurranseinstinkt, men har nå lagt merke til både det ene og det andre her inne, bare fordi du har satt ord på dem, Ann Christin. ;) Nå så jeg at jeg også plutselig var kommet opp på "skravler mest"-tavla...

Ellers så pleier jeg å surre rundt mest i min egen verden, og hvis det hender at jeg konkurrerer i det hele tatt, så blir jeg aller mest glad for å vinne over meg selv!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg flirer når jeg leser hva kattene i familien din heter! Vår katt heter bare Pus. Men om hennes navn ikke er så mye å hoppe i taket for, så er det virkelig en staselig katt! Og hun sloss så pelsdotter flyr alle veier med gatas skrekk, Fru Hermansen. Fru Hermansen er altså nabokatten. ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har fulgt med på de siste dagers diskusjoner, og er tydeligvis blitt påvirket da jeg både har byttet ut profilbilde og brukernavn. Tok bort 3 x n og ble til en "Jaguar". Herved er også jeg med i "kattefamilien". Flere som har blitt påvirket?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

IngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaske