Mann i mørket

av (forfatter) og Torleif Sjøgren-Erichsen (gjendikter).

Aschehoug 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.45 (40 terningkast.)

168 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

72 år gamle August Brill er skadet etter en bilulykke, nå sitter han i sin nyskilte datters hus i Vermont. Der bor også datterdatteren som er knust av sorg etter at ekskjæresten er blitt drept. Brill holder dødstankene borte ved å fortelle seg selv historier, der han blander sitt eget liv med langt mer dramatiske hendelser.

Omtale fra forlaget

72 år gamle August Brill sitter skadet etter en bilulykke i sin nyskilte datters hus. Her bor også hans datterdatter som er knust av sorg etter at kjæresten ble drept. Brill er plaget av søvnløshet, derfor ligger han kveld etter kveld i mørket og forteller seg selv historier. Han forestiller seg en parallell verden der en ung mann, Owen Brick, befinner seg i et USA uten 11. september, og der valgene i 2000 førte til at mange stater brøt ut av føderasjonen med en påfølgende borgerkrig som resultat. Brick får snart i oppdrag å likvidere personen som har skapt denne verdenen ... Mann i mørket er en roman på flere plan. Det handler om krig, tap og sorg, men også om at historier gir livet mening og om hverdagslige gleder i en brutal verden.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788203211362

EAN 9788203211362

Omtalt sted Vermont

Språk Bokmål

Sider 185

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 17 16 1 0 2

Bokomtaler

August Brill er 72 år, og bor for tiden hos sin datter der han forsøker å komme seg etter en bilulykke som førte til at han ble lam. Datteren har nettopp blitt skilt, og Augusts kone døde nylig av sin kreftsykdom. Mens han befinner seg hos datteren, vender også datterdatteren Katya hjem til sin mor, helt knust fordi ekskjæresten hennes er blitt drept på et oppdrag i Irak.

Både August og Katya sliter med søvnløshet og tiltaksløshet. Om dagene sitter de og ser gamle filmer sammen, den ene klassikeren etter den andre. Der August ser historien, ser Katya det briljante ved filmteknikken, faget hun studerer ved universitetet.

Mens August ligger søvnløs natt etter natt, skaper han en historie hvor han selv er innblandet, for på den måten å holde dødstankene sine på avstand. En fascinerende historie om en mann som våkner opp til en annen parallell virkelighet, der 11. september aldri har skjedd og hvor USA havnet i borgerkrig etter valgjukset første gang Bush ble "valgt" til president ...

Dette er en Auster-roman av det gode gamle slaget! Her er alle de vanlige ingrediensene med; tap, vendepunkt, tilfeldigheter, ensomhet, nære relasjoner mellom få mennesker. I denne boka står de nære hverdagslige problemene spesielt for August og Katya i stor kontrast til alt det fæle mennesker faktisk er i stand til å gjøre mot hverandre. Denne boka er et must for Auster-fans, og kan også fungere som en inngangsport for nye fans!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å flykte inn i en film er ikke det samme som å flykte inn i en bok. Bøker tvinger en til å gi noe tilbake til dem, til å aktivt å bruke ens intelligens og forestillingsevne, mens man kan se på en film - og til og med nyte den - i en tillstand av tankeløs passivitet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Og på denne måten flyter [de] av sted i sin ekteskapelige intethet, det vesle livet hun lokket ham tilbake til med sin kvinnelige fornuft, hvor det ikke er rom for andre verdener, hvor kun denne ene verden finnes, en verden hvor lammende rutiner og kortvarige krangler og økonomiske bekymringer er uunngåelige, og det å leve i denne verden, til tross for all smerten og kjedsomheten og skuffelsen, er det nærmeste vi noensinne kommer til å skue paradiset.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Man kan ikke blande seg opp i andre menneskers følelser, minst av alt ens eget barns følelser, og sannheten er at unger ikke lærer noe av foreldrenes feil. Vi er nødt til å la dem være i fred og la dem brase ut i verden og gjøre sine egne feil.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Betty døde av et knust hjerte. Noen mennesker ler når de hører det uttrykket, men det er fordi de ikke vet noe som helst om verden. Mennesker dør av knuste hjerter. Det skjer hver eneste dag, og det vil fortsette å skje så lenge verden består.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker der hele handlingen er lagt til en dag


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Biblioteket rydder før ombygging og har posesalg, da er det vanskelig å la være. Mye bra her men jeg kommer helt sikkert ikke til å lese alt! Tar gjerne mot anbefalinger til hvor jeg bør starte.

En som mangler: Flyvere i natten av Antoine de Saint-Exupéry finnes ikke i databasen enda.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Reiser i skriptoriet" av Paul Auster
 • "Vinteropptegnelser" av Paul Auster
 • "Ensomhetens grunn" av Paul Auster
 • "Sjansespill" av Paul Auster
 • "Mr Vertigo" av Paul Auster
 • "Orakelnatt" av Paul Auster
 • "Leviathan" av Paul Auster
 • "Oracle Night" av Paul Auster
 • "4 3 2 1" av Paul Auster
 • "Timbuktu" av Paul Auster
 • "Sunset Park" av Paul Auster
 • "Moon palace" av Paul Auster
Alle bokanbefalinger for dette verket