Forlag Oxford Paperbacks
Utgivelsesår 2008
Format Paperback
ISBN13 9780199538119
Språk Engelsk
Sider 530
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Tilfeldigvis endte jeg opp med å høre denne på lydbok samtidig som jeg leste Amtmannens døtre av Camilla Collett. Det slo meg etterhvert hvor like, men samtidig hvor veldig forskjellige de er. Begge bøkene handler om familier med fire døtre på midten av 1800-tallet, og disse døtrenes liv og ekteskap. Men der Little Women sier at hvis kvinner velger å gifte seg bør de gjøre det av kjærlighet, sier Amtmannens døtre at dette er umulig fordi kvinner sjeldent kan velge hvem de skal gifte seg med. Kanskje det sier noen om forskjellene mellom kvinners situasjon i USA og Norge på den tiden? Uansett, så var begge veldig gode på hver sin måte. Little Women er full av varme og karakterer det er lett å bli glad i. Anbefales for småfrøkner i alle aldre!
Dette blir en kort og personlig omtale!
Da jeg tok opp denne boken for endelig å lese den var jeg ganske skeptisk, så for meg et seigt språk, pripne karakterer og unaturlige moraler, for ikke å nevne en følelse av at religion stod bak valg og ytringer. Jeg tok grundige feil.
Språket var forfriskende, enkelt og blidt. Det var rett frem, og uten det poetiske karaktertrekket mange forfattere på den tiden brukte.
Karakterene var reelle, blide, godhjertede, men allikevel menneskelige, med sine mangler og feil. Jeg ble like glad i dem alle, og de ble så kjære som min egen familie! Når de smilte og lo, smilte jeg og lo også, og når de gråt, gråt jeg. Når kjære Beth døde var det som å miste min egen søster, så opphengt ble jeg i boka.
Boka er full av moraler, noe karakterene får servert siden de er små og vi først møter dem, men det føles ikke som noe tungt og unaturlig. De får hjelp til å overgå det de sliter med; Jo et voldsomt temperament, Amy sitt overfladiske vesen og Meg sin ide om at det kun er penger og berømmelse som betyr noe i livet. De vokser både i alder og karakter gjennom boken, og forbigår sine feil og mangler, og blir 4 riktig så sterke og flotte kvinner.
At gud og kristendommen blir nevnt er ikke så rart når man tenker over epoken boken ble skrevet i, men det er allikevel ikke nevnt så ofte at en ateist som meg drar seg i håret. Faktisk overraskende lite...
En bok jeg virkelig elsket, og kommer til å anbefale til alle jeg kjenner. Den er varm og kjærlig, i stor kontrast til andre bøker fra samme tid. For meg føles den ganske moderne også, pga språk og sterke kvinnelige karakterer, og deres modning.
Meg's high-heeled slippers were very tight and hurt her, though she would not own it, and Jo's nineteen hairpins all seemed stuck straight into her head, which was not exactly comfortable, but, dear me, let us be elegant or die.
Dear me, let us be elegant or die.
God seems so far away I can't find him.
I am not afraid of storms, for I am learning how to sail my ship.
There are many Beths in the world, shy and quiet, sitting in corners till needed, and living for others so cheerfully that no one sees the sacrifices till the little cricket on the hearth stops chirping, and the sweet, sunshiny presence vanishes, leaving silence and shadow behind.”
Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?
Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?
Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.
Bøkene er ikke rangert.
Lenke til den originale listen.
En liste over litteratur om forelskelse og kjærlighet i tenårings/ung voksen -alderen.
Forslag til litteratur om temaet innenfor hvilken som helst sjanger mottas gjerne! Det finnes mange romaner, men hva med dikt, tegneserier o.l.? Og litt mer innslag av de virkelige klassiske historiene, som unge fremdeles vil kunne ha glede av i dag ville også vært fint...
Novalis, Hoffmann, Heine, Nietzsche, Wagner, Pusjkin, Gogol, Turgenjev, Tolstoj, Dostojevskij, Tsjekhov, Emerson, Whitman, Dickinson, Hawthorne, Melville, Poe; huff, jeg blir nesten andpusten, her er utvalget nesten for stort. Om "The Democratic Age" (år 1832-1900) skriver Bloom:
- - - I have located Vico's Democratic Age in the post-Goethean nineteenth century, when the literature of Italy and Spain ebbs, yielding eminence to England with its renaissance of the Renaissance in Romanticism, and to a lesser degree to France and Germany. This is also the era where the strength of both Russian and American literature begins.
I det lokale biblioteket i en London-bydel dukker det opp en håndskrevet bokliste med overskriften: «Just in case you need it.» Den får etterhvert en hovedrolle i romanen til Sara Nisha Adams: The Reading List.. Her er det stort sett lagt vekt på de norske utgavene.