Kropp og sinn

noveller

av (forfatter).

Gyldendal 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.43 (7 terningkast.)

17 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlagetDette er fortellinger for deg som har en kropp, eller som har vurdert å skaffe deg en. .Dette er fortellinger for deg som har følelsen av at det ikke er du som eier kattene dine, men kattene dine som eier deg, og for deg som drømmer om å leve et annet liv, livet til en hemmelig agent eller en førsteelsker med kløft i haken.Dette er også fortellinger om:En mann som ligner en kjent tysk diktator på en prikk. Et fabeldyr som leter etter kjærlighet i storbyen. En minister som ser troll ved høylys dag.Kropp og sinn er noveller om kropp, og om sinn.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788205429161

EAN 9788205429161

Språk Bokmål

Sider 123

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 2 1 0 0

Bokomtaler

Finurlig fortellekunst
Jan Grue engasjerer, utfordrer og provoserer med novellesamlingen "Kropp og sinn".
Språket er skarpskårent, formen finslipt. Jan Grue skriver plettfritt riksmål. Han er en gjøgler som suverent kan sjonglere med sjangere, og han viser seg i denne boken som en virtuos formkunstner. Novellene hans besnærer i sin idérikdom, de imponerer med sin kunnskap, de overbeviser med sin presisjon.
Vi møter fabeldyr, tegneseriefigurer og troll.
Forfatteren spiller med litteraturhistorien, vi finner referanser til gresk mytologi, til Ibsen, til språkstriden i Norge, til science-fiction - for å nevne noe. Vi møter mye kropp, og mye sinn, i disse novellene. Det er interessant å se hvordan han utforsker det på forskjellige måter. Fra Minotauren, halvt menneske, halvt okse, som vandrer omkring i Amsterdam, til et fremtidsscenario der menneskene bruker sjangerdrakter for å leve seg inn i parallelle universer. Vi får servert sadomasochistiske scener, og en fortelling om hvordan seksualiteten omformes til død hverdagslighet. Vi møter troll og et menneske som levde sammen med en gud. Vi møter en mann som en dag oppdager at han egentlig er en tegneseriefigur. Det er ofte noe sykelig og unormalt ved menneskene vi møter.
Denne novellesamlingen har klart å holde oppmerksomheten min lenge. Den fascinerer meg fordi jeg blir stimulert til refleksjon rundt hva det vil si å være menneske: Hvor går grensene for kroppen vår? Hva er det som gjør oss til mennesker? Men jeg opplever den også som formmessig så briljant og teknisk at jeg ikke blir følelsemessig berørt. Jeg blir intellektuelt utfordret og stimulert, men Grue snakker ikke til følelsene mine. Jeg får hverken medlidenhet eller sympati med skikkelsene hans, snarere føler jeg meg frastøtt av dem. Noen av tekstene yter kanskje også mer motstand enn nødvendig, særlig de tekstene der han utforsker det å fortelle en historie i et formelt logisk eller byråkratisk språk. De blir værende hos meg som interessante tankeeksperimenter, men ikke så mye mer.
Konklusjonen er at “Kropp og sinn” er en novellesamling som appellerer mer til sinnet enn til kroppen. Uansett synes jeg dette er et verdifullt stykke litteratur som bør bli lest: Språket er meget godt, temaene pirrer interessen, utforskingen av form er spennende. Det blir i det hele tatt spennende å følge dette forfatterskapet videre!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

“Han fløy ikke raskt, kanskje var han på vei hjem, kanskje var det nærmere morgenen enn jeg trodde, kanskje var han utslitt og fløy slik man går fra et langt arbeidsskift, oppstemt, men uten fjæring i skrittene, lett og tung i hodet om hverandre, med en følelse av varhet for omgivelsene som i virkeligheten er total blindhet, en tilstand der man ikke sanser noe som befinner seg utenfor ens egen kropp, utenfor grenselinjen av hud, hinsides fornemmelsen av de dumpe hjerteslagene og behovet for søvn.”

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det eneste som hjelper er kunnskap. Man må ha kunnskap. For Eyolf, tenkte jeg, gjaldt det å vite hvor han sto i verden. Å vite nøyaktig hvor han sto, og hvor stygg han var. Det er et slags konkurransefortrinn, og målet mitt har alltid vært å hjelpe ungene; som individer og gruppe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Guder preger omgivelsene sine. De gir form til dem. Jeg har bodd så lenge i denne leiligheten at den er en del av meg, eller at jeg er en del av den. Kroppene våre slutter der vi tror de slutter. Hånden som griper, hånden som stryker. Gjenstanden former bevegelsen.

Fra novellen "Eierskap".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Normalia - noveller" av Jan Grue
 • "Det blir ikke bedre - roman" av Jan Grue
 • "Hendelser uten navn - roman" av Marie Landmark
 • "Snu deg til meg! - det du gjør i løpet av ett mikrosekund, avgjør hvor relasjonene dine ender opp" av John Gottman
 • "Noe svart" av Jacques Roubaud
 • "Kunsten og måten å nærme seg avdelingssjefen på for å be om lønnspålegg" av Georges Perec
 • "Det store fallet" av Peter Handke
 • "Den siste hjelperen - roman" av Cathrine Knudsen
 • "Jeg har tenkt meg til de elysiske sletter - dikt 2002-2011" av Rune Christiansen
 • "Om nettene brukar mor dråpeteljar - dikt" av Svanhild Amdal Telnes
 • "Det franske testamente" av Andreï Makine
 • "Ubestemt tid - noveller" av Jan Grue
Alle bokanbefalinger for dette verket