Kunsten og måten å nærme seg avdelingssjefen på for å be om lønnspålegg

av (forfatter) og Sissel Lie (gjendikter).

Gyldendal 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.33 (9 terningkast.)

27 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I teksten utvikles og framstilles en situasjon på stadig nye måter, med organigrammet som grunnbegrep. Utgangspunktet er hva som skjer når man skal be sjefen om lønnspålegg. Om sjefen ikke er på kontoret, kan man for eksempel gå innom en kollega, gå en tur rundt i firmaet osv. Dette gjentas på mange ulike måter, og teksten endrer seg langsomt. Teksten er uten tegnsetting. Første gang utgitt i tidsskriftet Enseignement programmé nr. 4, Hachette/Dunod, 1968.

Omtale fra forlaget

Georges Perec (1936?1982) var forfatter og matematiker, og i denne lille etterlatte, fiffige og interessante boka viser han seg igjen som en original tekstprodusent.

Georges Perecs tekst er et bittelite mesterverk, en leken litterær øvelse. Grunngrepet i teksten er et organigram. Organigrammet brukes blant annet for å vise hierarkiet i en organisasjon, og den enkleste formen for et organigram er en rive!
I Perecs tekst utvikles og fremstilles en situasjon på stadig nye måter: Hva skjer når man skal be sjefen om lønnspålegg, eller hvordan skal man be sjefen om lønnspålegg? Kanskje er ikke sjefen på kontoret, hva gjør man da? Man kan gå innom en kollega, man kan ta seg en tur rundt i firmaet, osv. Dette gjentas på så mange måter som mulig, samtidig som teksten langsomt endres. Etter hvert utvikles en form for hinderløp: for hva om sjefen har spist råtne egg og blir syk, eller hva om det kommer en meslingepidemi og skaper forviklinger? Mønsteret er gjenkjennbart, og Perec har tryllet det om til lystelig lesning.
Men teksten kan også vokse: bli til en parodi på dusinvis av livsstilsråd, eller på moderne bedriftsorganiseringer. Teksten er uten tegnsetning, og består av en setning på omkring 100 sider, et typisk Perec-grep. En utfordrende, men svært morsom tekst, ikke bare rettet mot et kresent lesepublikum.
«Det nyeste bidraget i den eksklusive, såkalteXS-serien til Gyldendal(små, elegante bøker av kjente og ukjente forfattere) er signert selveste Georges Perec(1936-1982), en av de mest lekne forfatterne i fransk litteratur, medlem igruppa Oulipo, som ofte bygde sine verk på oppfinnsomme, språkligespilleregler. Denne boka handler om akkurat det tittelen tilsier. Den rommer éneneste lang setning over 72 sider, bygd på et såkalt organigram(organisjonskart). Frekt, vittig og fantasifullt.» FredrikWandrup, Dagbladet

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788205401891

EAN 9788205401891

Serie XS

Språk Bokmål

Sider 85

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 2 1 1 2

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

selv om man aldri må glemme som Ionesco sa at når man ringer på døren er det noen ganger noen der og andre ganger er det ingen sannheten finnes som alle vet mellom de to

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket