Innlandshete

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.70 (33 terningkast.)

74 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Ekteskapelig balansekunst og intens uhygge i sollyst sommerlandskap

Julie og Petter har leid et sommerhus på Bornholm, der de skal oppholde seg noen dager sammen med datteren Mina på to og et halvt år. Til Julies fortvilelse viser det seg at huset ligger langt fra stranden, hun tåler ikke varme og hadde forestilt seg friske havvinder. Morgenen etter ankomsten treffer de søskenparet som driver nabogården. Deres påtrengende, merkelige vennlighet uroer Julie. Senere på dagen dukker det opp et barnløst dansk ektepar som Petter rundhåndet skjenker vin. Også dem er det noe merkelig ved ? Julie føler at de sier noe annet enn det de mener. Kvelden blir lang, vinflasker sprettes og hemmeligheter åpenbares. Morgenen etter er Mina sporløst forsvunnet. Ikke er hun i den inngjerdede hagen, ikke på nabogården med de søte andungene. Marerittet begynner.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788205432321

EAN 9788205432321

Omtalt sted Danmark

Språk Bokmål

Sider 316

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 11 6 12 3 1

Bokomtaler

Ble veldig skuffet over denne boka! Leste på forhånd at det skulle handle om et barn som forsvant. Denne hendelsen skjedde etter jeg hadde lest 4/5 av boka. Før det handlet det for det meste om ekteskapskrangling og en urolig unge. For meg ble denne boka ganske så meningsløs, og jeg lurer fortsatt på hva poenget var.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Julie og Petter tar med seg datteren Mina på 2 år til Bornholm hvor de har leid et sommerhus. Julie gleder seg til å være i nærheten av sjøen; hun utstår ikke innlandshete og bondegårdsmiljø. Da de endelig ankommer huset viser deg seg imidlertid at det ligger midt i bondeland, og det er langt til sjøen. I tillegg har de noen veldig påtrengende naboer. Forholdet mellom Julie og Petter henger i en tynn tråd, og det hjelper ikke at Julie er en kverulant av rang. Det hele topper seg da datteren forsvinner...

Denne Julie trigget meg noe innmari. Et skikkelig hespetre av ei dame! Engasjerende bok med karakterer som fester seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da jeg første gang jeg skulle ta frem denne boken var jeg akkurat kommet på hyttetur med samboer og datter på to og et halvt. Jeg ombestemte meg kjapt da jeg leste bakpå boken som skulle handle om en to år gammel jente som forsvant og marerittet (det er det baksideteksten kaller det) som fulgte. Jeg kunne nok trygt ha lest boken for dette marerittet kommer først på slutten av boken, er relativt kjapt over og ble derfor ikke den thrilleren jeg hadde forventet meg. Når det er sagt lykkes forfatteren med å bygge opp en ubehagelig stemning der du bare aner at noe skal skje. Boken tar også opp viktige tanker hos hovedpersonen rundt det å bli mor første gang, følelsen av å ikke strekke til, negative følelser for barnet og det samlivet som skal gjenskapes med partneren. Det er alle bagatellene som blåses opp i forholdet, og å ikke klare å bare nyte øyeblikket sammen med de du er glad i. Jeg synes derimot at Julie fremstår som altfor panisk. I tillegg er hun så frekk mot naboene, kritisk til det meste ektemannen gjør og generelt bekymret.

Forfatteren kaller selv boken for en samlivsthriller og det er gjerne grunnen til at Julies engstelse dras litt langt. Hun kan nemlig ikke fordra innlandet og innlandsheten og lengter etter sjøen, og dette er noe av det som får henne til å gå av hengslene, i tillegg til de både svært nærgående og i overkant vennlige naboene. Ikke minst sitter tiden da datteren hadde kolikk godt igjen hos henne og gir henne panikk hver gang en potensiell situasjon for et gråteanfall oppstår hos datteren. For at dette skulle fungert fullt ut måtte jeg ha blitt dratt mer inn i tankegangen hennes, virkelig kjent paranoiaen, engstelsen og de klaustrofobiske følelsene hennes, men det gjør jeg kun til en viss grad. Jeg irriterer meg heller mer over henne og finner lite sympati fra utsiden. Jeg forstår ikke hvorfor hun oppfører seg som hun gjør, det blir ikke rettferdiggjort.

Innlandshete kunne altså hatt potensialet til å bli en skikkelig psykologisk thriller i mine øyne ved å dra leseren mer inn i Julies hode. Hvis ikke ville jeg gjerne sett at hun ble tonet ned og thrillerpreget opp ved å for eksempel la selve mysteriet ta opp litt mer plass . Det blir en litt for lang oppbygging av stemning frem mot forsvinningen til at jeg synes det fungerer som en thriller. Slik boken er nå blir det mer et samlivsdrama, først og fremst fra et kvinneperspektiv, for mannens tanker får vi ikke så mye av, med et thrillerpreg. Thrillerpreget funker som sagt i form av den ubehagelige stemningen gjennom boken, selv om det ikke helt gir meg frysninger på ryggen. Jeg synes dermed at boken faller litt mellom to stoler og forstår ikke helt hvor forfatteren egentlig vil.

Omtalen er først publisert på bloggen Så rart

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leste starten, bare krangel. Så forsvant barnet deres, jeg hadde ikke lyst til å lese mer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Før trodde jeg man bare trengte å elske hverandre, så hadde man det bra, at kjærligheten overvant alt. Nå tenker jeg at det bare er en del av det hele.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Foreldre er med deg livet ut, for ordene deres når deg før du vet hvordan du skal lukke døren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg nærmer meg vannet, og det er som om sjøbrisen blåser gjennom meg, rensker ut alt grumset, og det begynner å leve der inne, som spirende havblomster. Skuldrene senker seg, hjertet finner sin naturlig rytme, pusten er fri. Jeg kan stå i det uendelige og se på bølgene som ruller inn over sanden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg har laget en liten liste over sommerbøker. Hvis du har tips til flere romaner så fører jeg det opp her.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg leste 182 bøker i 2013.

Her er mine 37 favoritter blant dem, uavhengig av utgivelsesår.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Om vi heftes underveis - krigsseilerne og deres familier" av Kristine S. Henningsen
 • "Håpefulle hjerte - en Kristian Swane-krim" av Jakob Knudsen
 • "Marina Bellezza" av Silvia Avallone
 • "Lovløst land" av Håkan Östlundh
 • "Adventsdrapene - roman" av Alastair Gunn
 • "Ekteskapspakten" av Michelle Richmond
 • "Det lovede land" av Sebastian Barry
 • "Skrevet i stjernene - iblant trenger skjebnen en liten dytt i riktig retning" av Minnie Darke
 • "Det jenter er lagd av" av Elana K. Arnold
 • "Rolig ved midnatt" av Denise Mina
 • "Livbåten" av Charlotte Rogan
 • "Inn i labyrinten" av Sigge Eklund
Alle bokanbefalinger for dette verket