Omtale fra forlaget
I løpet av 2013 var nesten to millioner nordmenn innom et sykehus. Når du er syk, blir du sårbar, og da må du ha tillit til dyktige mennesker og et godt utstyrt helsevesen. Vi har lenge erklært at «Norge har verdens beste helsevesen», og kanskje stemmer det at vi har verdens aller beste helseansatte. Men hvor godt er egentlig helsevesenet vårt? Hvor smart er organiseringen, og hvor kloke er beslutningene? Hvilke resultater kan norsk helsevesen vise til internasjonalt? Og hvordan er det å jobbe i et system der lojalitetsplikten av mange oppleves som sterkere enn ytringsfriheten, og der innsparing og skjemaføring settes foran pasientens behov?
Mange helseansatte begynner å få nok. Flere tar bladet fra munnen og står frem med kritikk av et helsesystem som er stadig mer til hinder enn til hjelp. Gjennom brev fra helseansatte setter journalist, eks-kreftpasient og helsedebattant Lise Askvik søkelys på noen av de utfordringene norske helsearbeidere må håndtere i sin hverdag. Det er på tide å lytte til de alvorlige varslene fra folk som daglig ser pasienten i øynene.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788203295300
EAN 9788203295300
Språk Bokmål
Sider 218
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHvilken påvirkning og hvilken kvalitet hadde konsulentselskapet Mc Kinseys innsamlede grunnlagsmateriale som de brukte for å anbefale de hasardiøse sykehussammenslåingene i Oslo ?. Hvor godt synes dere de utførte oppdraget da de anslo en innsparing på 900 millioner, mens resultatet etter fem år var et underskudd på seks milliarder ?.
Jeg råder alle til å skaffe seg en lege som ektefelle. Kan hende kjører de deg i grøfta, men etterpå kan du bli reddet flere ganger !
Før i tiden, da vi var et fattig land, hadde vi råd til å bygge både vei, jernbane og sykehus. Nå, når vi er rike, har vi ikke engang råd til å vedlikeholde det vi bygde.
Helsevesenet er i stor grad presset til å leve i en "Kronos-tid", hvor det å måle og telle, å være rask og effektiv, å holde budsjettene, er credoet. Guden Kronos er kanskje mest kjent for å spise sine barn levende. Dette kan jo være en beskrivende illusjon for hvordan helsepersonell kan oppleve sin egen arbeidsvirkelighet, og ikke minst i de kvinnedominerte yrkene er det grobunn for en uendelighet av dårlig samvittighet.
Under et system der aggresjon, rovdyrmentalitet og skremsel tidvis råder i ledersjiktet forventes det at helseansatte skal møte pasientene med varme, empati, medfølelse og medmenneskelighet. Det er å forlange for mye. Helsevesenet har et janusansikt.
Målet i år var å lese 52 bøker. Men dette ble litt av et lese år. Så må lage del 2, for å få inn alle bøkene jeg har lest.