Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
København i 20-årene. Ole Jastrau er journalist, en radikal litterat hvis tilværelse styres mellom hjemmet, avisredaksjonen og byens barer. Han beslutter å gå i hundene. Dette er romanen om hvordan han lykkes. I en tåke av jazz, erotikk og alkohol skjener han vekk fra all deltagelse i verdens skjeve gang.
Omtale fra forlaget
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2001
Format Heftet
ISBN13 9788202147488
EAN 9788202147488
Serie Cappelens klassikere
Genre Klassisk litteratur
Omtalt tid 1918-1939
Omtalt sted København
Språk Bokmål
Sider 393
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En klassiker om å være i alkoholens vold. Da jeg leste den som ung var jeg rystet og fascinert, da jeg nyleste den på mine eldre dager fant jeg den anmassende og frastøtende. Med unntak av diktet om angst, som jeg tror er sitert på tittelbladet, og som setter ord på en erfaring jeg inntil jeg leste Hærverk trodde jeg var alene i verden om å ha.
Slik går det:
Asiatisk i Vælde er Angsten.
Den er modnet med umodne Aar.
Og jeg føler det dagligt i Hjærtet,
som om Fastlande dagligt forgaar.
Men min Angst må forløses i Længsel
og i Syner af Rædsel og Nød.
Jeg har længtes mod Skibskatastrofer
og mod Hærværk og pludselig Død.
Jeg har længtes mod brændende Byer
og mod Menneskeracer på Flugt,
mod et Opbrud, som ramte Alverden,
og et Jordskælv, som kaldtes Guds Tugt
Oppdatering: Via en tredje juledagslenke hos Steffen Kverneland er jeg blitt oppmerksom på forarbeidet til diktet:
http://politiken.dk/kultur/boger/ECE2185276/professor-om-tom-k-fund-det-er-altsaa-bare-en-kladde/
Det er jo en råere og mer begrenset versjon. Det ferdige diktet kan vel regnes som resultat av en slags sublimering, om ikke i streng Freudiansk forstand...
Sterk roman om alkoholens forbannelse
Dette er brilliant litteratur, «en genistrek…» i følge Knut Hamsun, og jeg er helt enig. Tom Kristensen strør om seg med nydelige beskrivelser, metaforer og aforismer - bedre tror jeg ikke det kan gjøres. Jeg leste denne boka for omtrent 40 år siden og ble helt betatt, når jeg nå leste den på nytt skjønner jeg hvorfor jeg husker denne boka 40 år senere….
Like etter kom Stefan Steffensen med lange karavaneskritt uten hensyn til proporsjonene innendørs.
Noe levende lå på lur overalt for plutselig å velte fram i bølger og løse det hele opp i hallusinasjoner.
Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.
Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?
"Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finnes på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med det beste innen tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt ut av oss som jobber her på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske islett. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier."
https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/litteratur/til-kjernen/kjerneboker
Fredrik Wandrup er litteraturredaktør i Dagbladet. Han har lest mange bøker. I 2008 ga han ut en bok med 333 boktips. Boka er delt inn i 33 deler med kreative tema. Han har en lang twitter-melding på hver bok, men det han gjør veldig bra er å skrive om romanene på en personlig måte og uten å avsløre viktige deler av handlingen. Anbefaler.