Frp-koden

hemmeligheten bak Fremskrittspartiets suksess

av (forfatter).

Manifest 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.79 (33 terningkast.)

130 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren vil finne en forklaring på Fremskrittspartiets framgang, og stiller spørsmålet: Hvordan kan så mange sympatiske mennesker stemme på det han mener er Norges mest usympatiske parti? Han sier opp jobben som journalist i Klassekampen for å oppsøke Frp-velgere, og havner blant annet på amcar-treff på Lillestrøm og i Harrysyden. I boka blir vi godt kjent med bilarbeideren Hans Erling Willersrud fra Kløfta, vi får høre om Arbeiderpartiet som forsvant, om sukker-Carl og prins Stoltenberg, og om respekt for Grandiosa. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Carl I. Hagen lykkes med sitt livsverk. Siv Jensen stiger til topps. Hva skjer? Fremskrittspartiets framgang blant arbeidsfolk trenger en forklaring, mente Magnus E. Marsdal. Han sa opp journalistjobben, oppsøkte amcarmiljøet på Østlandet og dro til det såkalte Harrysyden - for å høre Frp-velgernes egne fortellinger. Frp-koden handler om en bilarbeider og hans gamle mor, Arbeiderpartiet som forsvant, og respekt for Grandiosa. Lag for lag avdekkes forklaringene på noe Marsdal mener er et mysterium: Hvordan kan så sympatiske mennesker stemme på det han synes er Norges mest usympatiske parti?

Bokdetaljer

Forlag Manifest

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788292866009

EAN 9788292866009

Omtalt tid 2000-2009

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 349

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 20 7 2 0 0

Bokomtaler

En thriller av en bok! Fikk nesten samme følelsen som da jeg var ungdom å leste Bagley, bare en side til, bare en side til ... Men her måtte jeg jo dessverre tenke litt innimellom så det var umulig å bare "sluke" boken.

Selve innholdet er jo som å komme hjem for meg, det jeg har strevd med å formulere, men som jeg hverken har hatt gode argumenter eller resonementer for. Marsdal skriver også godt og med snert, jeg liker det feks godt når han viser til at oppgangstiden under Gerhardsen neppe bare skyltes Det Norske Arbeiderparti (DNA) ved å vise til oppgangstiden som Spania hadde på 60 tallet under Franco: "Hvordan skal vi tolke dette? Var Francos Spania, med brummende vaskemaskiner i de tusen hjem, i ferd med å bli et klasseløst samfunn? Før eventuelle Franco-fans begynner å feire, bør de legge merke til hva som skjedde i hele den industrialiserte verden i disse tiårene"

Spesielt morsomt for meg er det å lese om dotcom-tiden som jeg selv var en del av. Som IT-arbeider i dag kjenner jeg meg godt igjen i at det ikke ble sånn sving på at de som arbeider skal styre selv (verktøyet er riktignok hodet fremfor hendene), men ellers er mye ved det samme.

En av de tingene han nevner i boken: Nullarbeidermyten, er noe jeg har trodd fullt og fast på. Nå kjenner jeg at jeg må sjekke det opp. Hva er egentlig sant?

Som en bonus forsto jeg plutselig denne boken mye bedre - og det er jo alltid greit.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

– Er det noe som helst sånne som jeg kan gjøre? Noe som kan få deg til ikke å stemme på Frp? – Nei, Magnus. Det er ikke det. Ikke sånn som det er nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godheten som stråler fra visse middelklassemennesker smykket med utenrikspolitisk interesse og globale perspektiver tillater dem å fnyse av nisseluenordmannens tilbakeliggende hangups på Norge generelt og sin egen arbeidsplass spesielt. Samtidig synes de det er flott å se hvordan de innfødte dyrker sin lokale kultur i fattige land. Mens han hjemme i Norge synes det stinker fjøs og statssubsidiert egoisme av småbonden fra Østfolk, finner middelklasseturisten livsvisdom og kultur hos småbonden fra Nepal.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

BI-mannen Knudsen deler befolkningen i fire store grupper, med fire ulike kjøleskap. Følg med og se om ditt kjøleskap er representert:

"Advokaten": Mye kulturell og økonomisk kapital. Kjøleskapet er bygget inn i eik eller annet edelt treverk. Har dyre vaner, drikker fin vin, er opptatt av møbler og andre ting skal være representative. Maten skal være ekslusiv, indrefilet er en sikker vinner. Har det ryddig hjemme. Leser Aftenposten, ser på NRK. Hører på klassisk musikk."

"Mekleren": Mye økonomisk kapital, mindre kulturell kapital. Har kjøleskap i børstet stål, helst med innebygd ismaskin. Drikker gin & tonic. Hører på listepop. Leser VG og ser på TV 2. Kjører slalåm. Går på fancy utesteder. Har tv fra Bang & Olufsen, gjerne flatskjerm. Leser selvhjelpsbøker av typen "Hvordan bli mer effektiv på møter".

"Læreren": Mye kulturell kapital, mindre økonomisk kapital. Har kjøleskap med magneter og familiebilder. Drikker billig vin, og er opptatt av at innredningen hjemme skal være spesiell og vise hvem de er. Har det rotete. Spiser mye eksotisk mat. Hører på P2, er glad i jazz eller annen kvalitetsmusikk. Leser Dagbladet og nyere norsk skjønnlitteratur.

"Drosjesjåføren": Beskjeden kulturell og økonomisk kapital. Har utrangert kjøleskap med øljekk i en tråd. Drikker øl, røyker rullings, spiser hurtigmat. Når de går på restaurant, er de mest opptatt av å få mye mat på tallerken. Reiser på billige sydenturer. Leser Se & Hør, kiosklitteratur og Søndag Søndag. Ser på TV-Norge. Hører på P4 og dansebandmusikk. Er lite fysisk aktiv.

Hva er det denne BI-mannen påstår? (...) Han påstår med andre ord at valg av musikk, mat, trening og lesestoff og andre identitetsmarkører ikke er spesielt individuelle. De er tvert imot formet av hvilken gruppe individet tilhører.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

bøkene jeg leste i 2012


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en liste over hva jeg ønsker å lese i sommer. Det er en påminnelse til meg selv om hvilke bøker jeg har mest lyst til å lese og gjennom å opprette listen her, manifestere det på nettet, forplikter (ment som en god ting i dette tilfellet) jeg meg til å følge mine egne ønsker:)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Frp på 1-2-3 - harde fakta om Fremskrittspartiets politikk" av Magnus E. Marsdal
 • "Mannen uten egenskaper - og andre problemer i norsk politikk" av Magnus E. Marsdal
 • "Tredje venstre - for en radikal individualisme" av Magnus E. Marsdal
 • "Markedets makt over sinnene" av Bent Sofus Tranøy
 • "En såkalt drittjobb" av Lotta Elstad
 • "Generasjon sex" av Hannah Helseth
 • "Kjøpt og underbetalt - om (ikke) å klare seg i Amerika" av Barbara Ehrenreich
 • "En helt vanlig dag på jobben - Se og Hør fra innsiden" av Håvard Melnæs
 • "Sosiale medier - hvordan ta over verden uten å gå ut av huset" av Ida Jackson
 • "Det kommunistiske manifest" av Karl Marx
 • "Hersketeknikk - en slags håndbok" av Hilde Sandvik
 • "En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya" av Aage Storm Borchgrevink
Alle bokanbefalinger for dette verket