«Det tapte paradis» ble første gang utgitt i 1667, etter en turbulent periode i Englands religiøse og politiske historie. Verket står i en særstilling i rekken av kristne dikt om menneskenes fall og oppreisning. Milton ønsket å skape et moderne epos som bygget på antikkens forbilder. «Det tapte paradis» hadde først ti sanger, siden fikk det tolv, i likhet med Vergils «Aeneiden». Det fortelles på blankvers om hvordan arvesynden kom inn i verden. Selve grunnproblemet er spørsmålet om det ondes natur. Milton forsøker å vise at mennesker, i motsetning til hva kalvinistene forkynte, har sin frie fornuft og vilje ¿ og derfor selv har ansvaret for sin frelse eller fortapelse. Edens hage, de første menneskers lykke, fristelsen og fallet, belæringen om Guds frelsesplan bygges opp som en kjede av visjoner. John Milton regnes som en av Englands mest betydelige diktere. «Det tapte paradis» er et imponerende verk, både gjennom de storslåtte religiøse visjonene og gjennom skjønnheten i det visuelle uttrykket, kontrasten mellom den himmelske stråleglans og helvetes tette mørke.
Utgivelsesår 2015
ISBN13 9788203359729
EAN 9788203359729
Serie Thorleif Dahls kulturbibliotek
Genre Religiøs litteratur
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket81 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketNewsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.
En tendens jeg har lagt merke til er at mange forfattere mister synet. Om dette er på grunn av at de kaster det bort på ord og bokstaver og ark eller ikke, vet jeg ikke noe om. Dette er en liste for moro skyld.
Ikke min, men basert på en leserundersøkelse foretatt i 1950 av husorganet for Columbia University Press, The pleasures of Publishing.
Selv har jeg rappet den fra boka: 325 rankinglister om likt & ulikt. Denne boka kan absolutt også anbefales, den er velegnet til, som jeg leste i en vinspalte en gang, ureflektert konsum.