Caribou Island

av (forfatter) og Hilde Stubhaug (oversetter).

Gyldendal 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.76 (21 terningkast.)

67 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

På en liten øy i Alaska strever ekteparet Gary og Irene med å bygge en fremtid sammen. De forfølger Garys gamle drøm om å bygge en tømmerhytte på øya, men isolasjonen i den harde vinteren truer med å bryte båndet mellom dem. Boken skildrer et ekteskap som er i ferd med å gå i stykker, feilslåtte drømmer og en tragisk fortid.

Omtale fra forlaget

Sjeldent god romandebut fra forfatteren av Legender om et selvmord.

På en liten øy i en iskald fjord på Kenai-halvøya i Alaska er et ekteskap i ferd med å gå i stykker. Gary og Irene strever med å bygge en fremtid sammen, han etter tretti år med feilslåtte planer, hun med en tragedie i fortiden. Nå forfølger de Garys gamle drøm: Dag ut og dag inn sleper de tømmerstokker til øya for å bygge en liten hytte der Gary kan få virkeliggjort drømmen om det rene villmarkslivet.
De bygger hytta alene og uten plan, og når den harde Alaska-vinteren setter inn, blir båndet mellom dem truet av den overveldende isolasjonen i det ville landskapet. Datteren Rhoda, som strever med sine egne drømmer og håp, er fanget i den emosjonelle malstrømmen og er et hjelpeløst vitne til at foreldrene drives fra hverandre.
Med stor presisjon og nådeløs ærlighet skildrer Caribou Island et ektepar som er i ferd med å bli ødelagt av bitter kjærlighet, feilslåtte drømmer og en tragisk fortid. En eksplosiv og uforglemmelig roman som speiler volden, ensomheten og mørket i menneskesinnet.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788205403161

EAN 9788205403161

Omtalt sted Alaska

Språk Bokmål

Sider 331

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 14 6 0 0 0

Bokomtaler

Denne boka leste jeg på en strand i Syden. Og omtrent så lyst og godt må man ha det for å klare Caribou Island. Her er det mørkt og stadig mer desperat! Vi er i Alaska, med vakker men ugjestmild natur, slitne småsamfunn og desillusjonerte mennesker. Gary skal levendegjøre sin gamle drøm om å bygge hytte helt selv på en liten øy i en av Alaskas sjøer. Men som så mange av hans prosjekter er dette forsinket, dårlig gjennomtenkt og håpløst utført. Kona Irene er motvillig med på prosjektet, men samtidig overbevist om at ekteskapet er i oppløsning. Ordknappe beskrivelser av ekteparets fysiske strev, deres stadig skarpere kommentarer til hverandre og større og større anspenthet på den værharde og avsondrede øya gir en isnende spenning som bygger seg rolig og ubønnhørlig opp gjennom sidene. Til slutt befinner begge seg i en marerittaktig tilstand som det er vanskelig å rive seg løs fra som leser.

Vi møter også den bekymrede datteren som bare ønsker seg et enkelt liv, hennes ufølsomme forlovede, hennes likegyldige bror og andre fortapte sjeler i Alaskas småbyer. Vi får til og med en liten historie om isolerte fiskerlandsbyer der nesten alle har norsk avstamming, og den er slett ikke pen.

David Vann skriver i det jeg oppfatter som en korthuggen, visuell og maskulin stil der natur, fiske og fysisk arbeid spiller en viktig rolle. Både Vinter i Maine av Donovan og Mørk kyst av Temple slo meg som referanser. Vann har gitt ut to bøker på norsk, og begge henter materiale fra hans egen familiehistorie. Jeg vil nok henge Legender om et selvmord litt høyere enn denne, men Caribou Island er en bok som blir sittende. Kan anbefales alle som tåler kulde i kropp og sjel!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Irene og Gary skal bygge hytte. Stedet er Kenai-halvøya i Alaska. Som vanlig har Gary store vyer, men planene hans er sjelden gjennomtenkt, og hytteprosjektet, blir en strevsom affære. De har vært gift i tretti år, ungene har flyttet ut, men ekteskapet er ikke som det burde. Det er fullt av bitterhet, drømmer som har uteblitt, og en tragedie i fortiden.
Datteren, Rhoda, er samboer med tannlegen, Jim, og venter på at han skal fri. Hun vil gifte seg på Hawaii, men så aner hun ugler i mosen. Hos broren, Mark, er det lite å hente. Han er enten ute og fisker, eller røyker marihuana med samboeren, Karen.
Så er det turistene, Carl og Monique, som setter det lille samfunnet på hodet.

Et barskt miljø, hvor tragedien truer både i fortid og nåtid.
Dyster om mennesker som sliter mentalt. Kunne ønsket litt mer bakgrunnsinfo.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Goat mountain" av David Vann
 • "Jord" av David Vann
 • "Tabu" av Ferdinand von Schirach
 • "Klassen" av Hermann Ungar
 • "Granskingen" av Philippe Claudel
 • "Rapport fra det indre" av Paul Auster
 • "Håpet - 1787-1825" av Mich Vraa
 • "Forspilte dager" av Charles Jackson
 • "De likeglade" av Alberto Pincherle
 • "Mann, tiger" av Eka Kurniawan
 • "Som man reder ligger man - ni infame fortellinger" av Margaret Atwood
 • "På vei fra Atocha stasjon" av Ben Lerner
Alle bokanbefalinger for dette verket