Omtale fra forlaget
I Sovjetunionen har Boris Pasternak arbeidet med sitt storverk i over tyve år, men motarbeides av mektige krefter. Hans nære medarbeider og elskerinne, poeten Olga Ivinskaya, blir sendt til Gulag. Manuskriptet smugles ut av landet og blir utgitt på forskjellige språk, men da Pasternak i 1958 får tildelt Nobelprisen i litteratur for verket, får han ikke lov av sovjetmyndighetene til å ta imot den. Vi er på høyden av den kalde krigen, og i USA blir to kvinnelige CIA-agenter gitt sitt livs oppdrag: å smugle romanen Dr. Zhivago inn i Sovjetunionen – på russisk. Den glamorøse og sofistikerte Sally Forrester er en erfaren spion som bruker sin sjarm til å lokke hemmeligheter fra mektige menn. Irina er nybegynner, men under Sallys veiledning lærer hun raskt spionhåndverket. Alt vi holdt hemmelig er fortalt med emosjonell intensitet og fengslende historisk detalj. Og i sentrum for denne uforglemmelige debuten står den usvikelige troen på at et kunstverk kan forandre verden. «Den beste boka jeg har lest på lenge.» David Lagercrantz «En fest av en roman.» New York Times «En sjelden sidevender med prosa like vakker som plottet.» Vogue «Alt vi holdt hemmelig er ganske enkelt oppsiktsvekkende. To gripende fortellinger utspiller seg i presset fra den kalde krigen: lidenskapelige, modige Olga som står i skyggen av den sovjetiske forfatteren Boris Pasternak, men likevel inspirerer ham til å skape en tidløs litterær heltinne, og de kyniske, men like undervurderte kvinnene fra CIA som bidrar til å bruke Pasternaks mesterverk Dr. Zhivago som et våpen mot sovjetisk undertrykkelse. Fra Gulag-leirene i Sovjet til kirsebærblomstringen i Washington: historien griper tak og nekter å gi slipp. Prescott er en kommende stjerne.» Kate Quinn
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2020
Format Innbundet
ISBN13 9788205533639
EAN 9788205533639
Genre Agenter og spioner Historisk litteratur
Omtalt tid Etterkrigstiden
Omtalt person Boris Pasternak Olga Ivinskaya
Språk Bokmål
Sider 373
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Spennende spionroman. Den røde tråden i denne boka dreier seg om hvordan Boris Pasternaks forbudte roman Dr. Zhivago ble et virkemiddel i Den kalde krigen på 1950-tallet. På den ene siden følger vi begivenhetene i Moskva; på den annen side befinner vi oss hos en fiktiv gruppe kvinner som jobber som kontordamer for CIA i Washington, DC. Hovedpersonen Irina blir rekruttert for å spre Dr. Zhivago til russiske turister i Vesten. Alt dette er godt og spennende fortalt.
Men forfatteren har enda en historie å fortelle. Mens undertrykkelsen i Sovjetunionen er direkte og brutal, er den subtile amerikanske varianten i CIA preget av diskriminering på grunnlag av kjønn og seksuelle preferanser. Hovedpersonene møter store hindringer i å få oppfylt sine kjærlighetslengsler. Sånn sett er er handlingen en parallell til kjærlighetsdramaet i Dr. Zhivago.
Forfatteren er opptatt å gjøre romanen så tidsriktig som mulig. Et etterord oppsummerer kildene hun har brukt.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTo become someone else, you have to want to lose yourself in the first place.
Bokklubben er opprettet for tidligere studenter ved American University i Washington, DC, hvor jeg studerte på 1980-90-tallet. En professjonell leder presenterer hver tredje måned tre aktuelle bøker som medlemmene kan stemme over. Det er lagt vekt på at bøkene tar for seg temaer som kan føre til diskusjon blant leserne. I min tid som medlem har både romaner og sakprosa i stor grad tatt for seg USAs problematiske forhold til minoriteter. Noen få titler er skrevet av ikke-amerikanere.
Som det framgår av listen nedenfor finnes noen av bøkene i norsk oversettelse. Selv synes jeg det har vært enkelt å få tak i bøkene gjennom norske bokhandlere.
(Opprettet 11.8.2021, sist redigert 23.1.24).
Lista tar for seg skjønnlitteratur og satire om livet i formelle arbeidsorganisasjoner, først og fremst i offentlig sektor. Forfatterne bygger gjerne på egne erfaringer. De fleste av romanene inneholder mye satire og eksempler på byråkratisk surr. De må ikke forveksles med lærebøker om organisasjoner og ledelse!
Publisert 6. desember 2022. Redigert 28, januar 2024.