Albertine

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.56 (85 terningkast.)

487 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen utkom første gang i 1886, og var et skarpt innlegg i debatten omkring seksualmoralen. Den handler om den fattige sypiken Albertine som styrtes ut i fornedrende prostitusjon etter å ha blitt forført av en politifullmektig. Boken ble straks stemplet som usedelig og beslaglagt da den utkom.

Omtale fra forlaget

Historien om den fattige sypiken som voldtas av en politifullmektig og deretter ender opp i prostitusjon, ble gitt ut som et innlegg i datidens moraldebatt. Krohg skildrer prostitusjonen på slutten av 1800-tallet. Boken er preget av refleksjon og moralisme. Den ble utgitt i 1886 og ble allerede dagen etter utgivelsen beslaglagt og nektet utgitt av myndighetene. Redaktøren av Verdens Gang mente den ikke ble beslaglagt for å beskytte dyd og sedelighet, men for å beskytte ulydige og usedelige embetsmenn. Prostitusjon som offentlig legalisert institusjon ble avskaffet like etterpå, i samme år som romanen kom ut. Det er verdt å merke seg at justisminister Aimar Sørensens beslagsvedtak fra 1886 faktisk aldri er opphevet. I Oslo i 2004 avsløres omfattende bordellvirksomhet. Hvor mye fremover er verden kommet siden 1886? Boken har fått en kort historisk introduksjon, illustrasjonene som Christian Krohg tegnet, er med i boken og hans forsvarstale til Høyesterett er gjengitt i sin helhet. Sossen Krohg deler noen refleksjoner om mennesket Christian Krohg med leserne.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788241903076

EAN 9788241903076

Serie Norske klassikere

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 141

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 31 35 7 0 0

Bokomtaler

Brukte ganske lang tid på å lese denne, måtte være i riktig humør. Med
Noe lang «innledning» tok det litt tid å komme igang. Når det først skjedde mer ble den veldig bra! Som en del andre romaner jeg har lest (av Skram) blir jeg fascinert av at man i det store og det hele diskuterte samme problemstillinger rundt kvinnens rolle og seksualitet i dag som det ble skrevet om for 100 år siden. Selvsagt i en annen sosial kontekst, men dog med mye av den lignende tankegangen. I denne historien skildres den sårbare kvinnen/ungjenta Albertine fra uskyldig, naiv, «trangsynt» og flittig arbeidsjente til det friere livet med seksuelle utskeielser og store konsekvenser. Mye på grunn av vonde hendelser som inntreffer henne i livet. Versjonen jeg leste inneholdt også høringen av Krohg til Høysterett, samt en bokanalyse som var veldig interessant. Absolutt verdt å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En viktig bok fra slutten av 1800-tallet som viser enkelte tilstander i Oslo. Fattigdom, prostitusjon, maktmisbruk. Christian Krohg var tøff som skrev dette, og som publiserte boken til tross for forbud fra politiet. Den litterære perioden naturalismen kommer godt fram her med sine dystre tema og skildringer samt bruk at dialekt og fokus på de fattige. En god bok! Anbefales også til de som er interessert i Kristiania-bohemen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Opp gjennom tidene og fremdeles den dag i dag har det eksistert, og eksisterer en del bøker som er/eller har vært forbudte innenfor enkelte områder.

Bakgrunnen for at noen bøker forbys varierer veldig, men kan ofte settes i sammenheng med politikk, religion eller andre faktorer som landenes myndigheter er særskilt opptatt av å holde innefor visse rammer.

Noen har bare vært forbudt periodevis, mens andre er det den dag i dag:)

Alle som måtte ha forslag til bøker de mener hører under denne listen, feel free til å si fra!:D Eller har tilleggsopplysninger/korrekturer i forhold til det som står også. Jeg vil at denne listen skal bli omfattende og mest mulig korrekt:)

Jeg vet det ikke bare er jeg som synes det er tiltrekkende med forbudte ting...


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Finnes mange vakre kvinnenavn i titlene.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det er mange fine og gode bokomslag som viser portretter/bilder av mennesker som fotografi, tegninger eller billedkunst på bokomslagene.
Jeg har laget ei liste fra noen av "mine" bøker over de bokomslagene jeg synest utmerker seg.
Dere har sikkert deres egne favoritter.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker som er skrevet av eller omtaler bohemer.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Kranes konditori" av Cora Sandel
 • "Den unge Amalie Skram - et portrett fra det nittende århundre" av Liv Køltzow
 • "Lucie" av Amalie Skram
 • "Jerusalem" av Selma Lagerlöf
 • "Constance Ring ; Fru Ines ; Forrådt" av Amalie Skram
 • "Jeppe på bjerget ; Den stundesløse" av Ludvig Holberg
 • "Fru Inés" av Amalie Skram
 • "Alberte og Jakob" av Cora Sandel
 • "På St. Jørgen" av Amalie Skram
 • "Professor Hieronimus" av Amalie Skram
 • "Amtmannens døtre" av Camilla Collett
 • "Skipper Worse" av Alexander Lange Kielland
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver