Over grensen

grensetriologien bd. 2

av (forfatter) og Knut Ofstad (oversetter).

Gyldendal 1995 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.27 (56 terningkast.)

225 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Torkel Kvaales eksemplar av Over grensen - grensetriologien bd. 2

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Texas, 1949. 16-åringen John Coles forlater familiens ranch i Texas, og et samfunn hvor det meste synes å ha gått galt. Han og en venn flykter over grensen til Mexico. Ferden i Mexico begynner rent idyllisk, men snart blir det blodig alvor. Andre frittstående del av "Grensetrilogien".

Omtale fra forlaget

Texas, 1949. 16-åringen John Coles forlater familiens ranch i Texas, og et samfunn hvor det meste synes å ha gått galt. Han og en venn flykter over grensen til Mexico. Ferden i Mexico begynner rent idyllisk, men snart blir det blodig alvor. Andre frittstående del av "Grensetrilogien".

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1995

Format Innbundet

ISBN13 9788205229747

EAN 9788205229747

Serie Grensetrilogien (2)

Omtalt sted Mexico

Språk Bokmål

Sider 396

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

25 22 8 1 0 0

Bokomtaler

Cormac McCarthys Grensetrilogien – bestående av Alle de vakre hestene, Over grensen og Byene på høysletten – er en storslått, melankolsk og episk reise gjennom det amerikanske sørvesten og grenselandet til Mexico, der tap, skjebne og menneskets søken etter mening veves sammen i en verden som er like vakker som den er brutal. Dette er ikke bare historier om cowboyer, hester og villmark, men en dyp meditasjon over livet, kjærlighet og konsekvensene av våre valg, fortalt gjennom McCarthys umiskjennelige poetiske prosa – sparsom, nådeløs og gripende.
I Alle de vakre hestene møter vi John Grady Cole, en ung mann drevet av en dyp kjærlighet til hester og en drøm om frihet etter at ranchen han vokste opp på blir solgt. Når han rir inn i Mexico sammen med kompisen Lacey Rawlins, balanserer historien vakkert mellom romantikken i det gamle vesten og den harde realiteten som innhenter ham. Kjærlighetshistorien med Alejandra er intens og sår, fylt med støv og hestesvette, men McCarthy gir ingen enkle løsninger – her er det blod, svik og en uunngåelig følelse av skjebne. Boken fanger ungdommelig uskyld og lengsel, samtidig som den konfronterer leseren med samfunnets brutalitet og tapets gnagende sårhet.
Over grensen skifter fokus til Billy Parham, en annen ung sjel fanget i grenselandets harde virkelighet. Hans kamp for å redde en ulv, som blir et symbol på både frihet og brutalitet, gir boken et drømmende, nesten mytisk preg. Dette er kanskje den mest stemningsfulle av de tre, der tap og ensomhet gjennomsyrer fortellingen. McCarthy blander det storslåtte landskapet med det skjøre menneskelivet på en måte som treffer rett i hjertet. Grensen her er ikke bare geografisk, men også emosjonell, og stiller spørsmål ved hva vi er villige til å miste for å finne vår plass i verden.
Den avsluttende Byene på høyslettan knytter John Grady og Billys skjebner sammen i en mørkere, mer surrealistisk verden der minner og nåtid smelter sammen. Det er ingen heltemodig gjenforening; livet har herdet dem, og likevel skinner øyeblikk av ømhet gjennom det harde. Boken bærer en tyngde av uunngåelighet, som om de ville, åpne slettene lukkes for godt, og McCarthy tvinger oss til å se det vakre og grusomme samtidig, uten å blunke. Slutten etterlater en stillhet, en tomhet som blir værende, som om leseren selv har vært med på reisen.
Grensetrilogien er ikke for alle – den krever at du tåler stillhet, vold og eksistensiell uro – men for de som gir seg hen til den, er den uforglemmelig. McCarthy skriver uten sentimentalitet, men med en evne til å kombinere rå realisme og lyrikk som få kan matche. Landskapene er så levende at du nesten kan føle den støvete jorden, og karakterenes indre reiser rører ved noe universelt menneskelig.
Les bøkene er min oppfordring. Du vil ikke angre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hujedamej for et forfatterskap! Cormac McCarthy, det er så rått, så unikt, så genialt!! Over grensen er bok nr to i Grensetrilogien. Igjen, som i bok nr. 1, er vi i Mexico, i grensetraktene mellom USA-Mexico. Det er rått, brutalt, korthugget, meislet ut i et språk så særpreget vakkert i sin beskrivelse av dette nådeløse landet, av disse gutter, menn og kvinner som fremstår som skapt av det støv, den jord, dette landet består av. Fabelaktig!! Hypnotiserende!!!

Min favorittbok av McCarthy er nok romanen, Blodmeridianen, men så langt skuffer definitivt ikke Grensetrilogien. Eneste minus er de lange passasjene med spansk dialog. Riktig nok er det en oversettelse bak i boka, men den evige bladringa frem og tilbake for å lese oversettelsen blir i lengden ganske slitsom. Uansett, les denne, les alle bøkene til McCarthy med handling fra Wild West-grensetraktene USA & Mexico:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Han tenkte at det i verdens skjønnhet var gjemt en hemmelighet. Han tenkte at verdens hjerte banket til en forferdelig pris og at verdens smerte og dens skjønnhet kom i stadig større ubalanse og at denne løpske mankoen til slutt kunne komme til å kreve massers blod for synet av en eneste blomst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Tanken på - og ideen om - den store amerikanske romanen rager høyt der oppe i litteraturhierarkiet. Og for hver tid, en ny slik koloss; fra Herman Melville til Joyce Carol Oates.

Jeg elsker Den Store Amerikanske romanen. Dette er min høyst subjektive liste, hvor det ikke er en ulempe at det amerikanske samfunnet og det tjuende århundret beskrives fra odde og aparte innfallsvinkler. Hovedpersonen kan like gjerne være Holden Caulfield (selv om han egentlig er langt unna min liste), som tegneserieskaper eller tvekjønnet.

Goes without saying at jeg gjerne tar tips!


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Byene på høysletten - grensetrilogien bd.III" av Cormac McCarthy
  • "Frukthagen" av Cormac McCarthy
  • "Alle de vakre hestene - grensetrilogien bd. 1" av Cormac McCarthy
  • "Gift med en kommunist" av Philip Roth
  • "Et Guds barn" av Cormac McCarthy
  • "Stella Maris" av Cormac McCarthy
  • "Blodmeridianen, eller Aftenrøden i vest" av Cormac McCarthy
  • "De nakne og de døde" av Norman Mailer
  • "Mørk august" av William Faulkner
  • "Den uskyldige" av Ian McEwan
  • "Ikke et land for gamle menn" av Cormac McCarthy
  • "Konspirasjonen mot Amerika" av Philip Roth
Alle bokanbefalinger for dette verket