Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Hovudpersonane i alle Racine sine tragediar er kvinner, og Fedra er den mest Racin'ske av dei alle, lidenskapeleg og ulukkeleg som ho er. Emnet for stykket er henta frå dei hellenske mytane og den klassiske hellenske og romerske diktinga.
Omtale fra forlaget
Hovudpersonane i alle Racine sine tragediar er kvinner, og Fedra er den mest Racin'ske av dei alle, lidenskapeleg og ulukkeleg som ho er. Emnet for stykket er henta frå dei hellenske mytane og den klassiske hellenske og romerske diktinga.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 1992
Format Heftet
ISBN13 9788252138436
EAN 9788252138436
Språk Nynorsk
Sider 80
Utgave 3
Tildelt litteraturpris Bastianprisen. Voksen 1961
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Intenst drama sentrert rundt Fedras fatale forelskelse i sin stesønn Hippolytos glimrende oversatt av Halldis Moren Vesaas. Selv om gudene påkalles til stadighet, er dette først fremst en psykologisk konfrontasjon med sterke følelser. Oversettelsen er grunnlag for Det norske teatrets forestilling våren 2014. Verdt å se!
FEDRA
Eg har alt sagt deg nok. Du veit eg har deg kjær.
Så sjå min villskap då! Sjå Fedra som ho er!
Akt 2, scene 5
Han som eg krenkte verst med brotet mot all sømd,
han lever! ... Det er nok, då veit eg eg er dømd.
Fedra Akt 3, scene 3.
TESEVS
Det finst vel allstad dei som spottar rett og lov,
som prisar blodskam, hor og svikarferd og rov.
Vend du deg trygt til dei! Ja gå til dine likar!
Hos dei finst nok eit rom for enn ein skamlaus svikar!
Akt 4, scene 2
Å, herre, gudane har aldri hatt for vis å spørje oss til råds når lagnadstråd skal tvinnast.
Teramenes Akt 1, scene 1
Eg såg han, eg vart raud... og så med ein gong bleik, var ikkje meir meg sjølv, - mi makt, min vilje sveik, eg var som stum, som blind, såg ikkje kvar eg trødde, min lekam stundom fraus, og stundom løynleg glødde.
Fedra Akt 1, scene 3
OINONE
Kven elskar De?
FEDRA
Eg skjelv for namnet eg må seie.
Eg elskar ... Det var best den redsla fekk bli løynt.
Eg elskar ...
OINONE
Kven?
FEDRA
Den prins som berre vondt har røynt
frå meg ... den mann på jord eg aller sist må femne ...
OINONE
Hippolytos! Å gru!
FEDRA
Sjølv laut du namnet nemne.
Akt 1, scene 3.
Det same sverd dei slo, med trege drakk vår Jord sitt eige ætteblod.
Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!
Min liste over de fem tøffeste jentene som ikke er hovedpersoner.
Bloom skriver om "The Aristocratic Age" (år 1321-1832):
- - - It is a span of five hundred years from Dante's Divine Comedy through Goethe's Faust, Part Two [1321-1832], an era that gives us a huge body of reading in five major literatures: Italian, Spanish, English, French, and German. In this and in the remaining lists, I sometimes do not mention individual works by a canonical master, and in other instances I attempt to call attention to authors and books that I consider canonical but rather neglected. From this list onward, many good writers who are not quite central are omitted.
"Alle" lager julekalender. På Sølvberget plukket vi 2015 ut korte bøker og filmer - kortere enn 150 sider eller 90 minutter spilletid for filmene. (Folk har det for travelt til å lese mursteiner før jul, var tanken vår). Denne listen inneholder bøkene vi valgte ut.
Bøkene på denne lista dekker en periode i Vest-Europa på 300 år fra begynnelsen av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet. Mye har preg av framveksten av individualisme, rasjonalisme og samfunnskritikk. Forfatterne jeg har lest i det siste driver gjøn med det meste, men pakker gjerne - av forsiktighetshensyn - satiren sin inn i fantasifulle utopier, en tidlig form for science fiction. Men her er også bøker som innvarsler et mer humant, tolerant syn på tilværelsen. Forfatterne på 1700-tallet legger gjerne vekt på betydningen av et fantasi- og følelelsliv som ikke lar seg innordne strenge rasjonalitetspåbud. Med andre ord begynnelsen på romantikken.
Nederst på lista finnes en rekke faktabøker som jeg synes har vært nyttige for å se forfatterne og deres bøker i sammenheng med tiden de er skrevet i. Her får du også forklaringen på at det er temmelig tynt med med nordiske forfattere på leselisten min. Holberg og Wessel kommer kanskje med ved et seinere høve. (Skrevet 14.7.2019, redigert 18.2.2023).
En samling av bøker lest i November, mest for min egen del.