Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanen består av en rekke innblikk i hverdagen for en ung mor og hennes fire år gamle datter Sara, i løpet av den tiden det tar moren å skrive ferdig en hovedfagsoppgave. Hovedpersonen er svært bevisst og kritisk til sine egne handlinger, med behov for å reflektere over hva som er naturlig og ekte i oppdragelsen av Sara og i forholdet til andre mennesker, kontra det klisjefylte eller tillærte. Uten å fortelle om egentlig dramatiske hendelser, og også uten å forlate det allment gjenkjennelige i forholdet mellom mor og barn, tetter teksten seg til rundt de to på en måte som er egnet til å uroe leseren: Hva slags selvbilde har egentlig hovedpersonen, og hva slags oppvekst får Sara?
Omtale fra forlaget
"Jeg hører skraping og tasling som fra en gnager i bur, Sara som forflytter seg fra rom til rom, runder dørkarmer stillferdig og beveger seg langs vegger, dukker plutselig opp i synsfeltet og trekker seg ut av det igjen. Hun "mister" en legokloss fra bordhøyde, "snubler" i lekekassa og "klynker" lavt i smerte; lavmælte oppmerksomhetsstunts avløst av en brå stillhet, en nedfrysning av bevegelse, så gransker hun meg, reaksjonen min, humøret mitt, og jeg tenker at hun vurderer videre utspill eller tilbaketrekning. Jeg begynner å lage en disposisjon; en i hvert fall foreløpig rekkefølge på utlegningene, og finner ut at jeg nesten har den allerede, kjenner entusiasme, og samtidig ro, vil formidle det til Sara og vet at jeg ikke kan. Hun har en svartflekkete ku i hver hånd, hun later som de løper bortover gulvet. Jeg trykker på Lagre."
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2000
Format Innbundet
ISBN13 9788270948987
EAN 9788270948987
Språk Bokmål
Sider 255
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det hender at bøker ligger lenge hos meg før jeg leser dem. Noen ganger mer enn tjue år. Jeg er glad for at jeg endelig plukka opp denne. Intens beskrivelse av hverdagene til en mor og datteren Sara på fire år. Ubehagelig gjenkjennbare følelser.
Spennende blikk på barneoppdragelse, ble aldri klok på om mammaen var helt sprø, eller veldig smart, artig lesning.
Intens og god beskrivelse av en alenemor, og hvordan hun forsøker å holde holdet over vannet. Boken er skrevet i jeg form og formidler alenemorens tanker. Det fremstår som svært troverdig.
Marstein skriver godt psykologisk om mor - datterforhold. Mye detaljer , men det må til og gjør Marsteins bøker til det de er. Det gjør litt vondt å lese om denne moren som nærmest litt overintelektuell og analytisk krenker datteren samtidig som hun elsker henne inderlig høyt.
Med en grenseløs lojalitet og en forståelse av situasjonen på grensen til det uhyggelige ser hun på meg og sier, du mente det ikke, det gjorde ikke så vondt. Først da jeg bryter sammen i gråt fordi dette er mer enn jeg kan mestre, begynner hun å gråte, vi gråter begge to mens vi ser på hverandre, og jeg hører noen åpne en dør.
Av hvilken verdi er den ekte, virkelige kjærligheten tenker jeg, når det ikke vises ikke brukes, bare ligger tung og gnager.
Vi vil ha barn, tenker jeg, for å ha noe å degge for så lenge det varer; et hjelpeløst nurk med hele spedbarns- og småbarnsalderen foran seg og all den tid fullstendig avhengig av oss... Behovet for barn er ingenting annet enn en fysisk drift.
Det er sikkert flere enn meg som har lagt merke til den voksende tendensen mot lengre titler i moderne samtidslitteratur. I denne listen har jeg samlet sammen de mest poetiske, nye som eldre. Og i tråd med temaet er listen også ganske lang.
Lista viser de siste bøkene i spalta «Klok på bok» i ukeavisa «Dag og tid». Ansvarlig «Medikus Libri» sier dette i utgaven for 26. januar: «For boklækjaren er livet enkelt, eg er her for å få folk til å lese bøker. Gode bøker. Gjerne bøker du ikkje ville lese, om det ikkje var for Klok på bok.»