Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788202483500
EAN 9788202483500
Genre Personlige beretninger
Omtalt sted Oslo
Språk Bokmål
Sider 252
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Fortellingen om hva som egentlig skjedde i Pilestredet halloween-helgen i 2011. Avisene var fulle av bilder og spekulasjoner. Jeg tenkte og lurte, hver gang jeg kjørte forbi. De var jo bare en vanlig guttegjeng..? Nå fikk jeg omsider stilnet min grusomme nysgjerrighet. Boka forteller om livene deres før- og etter drapet. Det er i grunnen bare en utrolig trist historie. Jeg synes boka gir et interessant bilde av rus og mental helse. Når er man egentlig utilregnelig?
Det er vanskelig å omtale en bok som er så til de grader personlig som denne. Jeg hørte denne på lydbok. Dette var en utrolig sterk, gripende, opprivende, ærlig, fin, trist og ikke minst god bok. Løken deler de gode historiene om tiden i forkant av hendelsen, det gode brorskapet blant guttene i vennegjengen, de familiære forholdene på godt og vondt, selve hendelsen og tiden etterpå. Denne også på godt og vondt. Han gir sin historie, og svarer på alle spørsmål som kan poppe i hodet på en når man hører om grusomme hendelser som dette, også spørsmål man ikke visste at man satt på. Han beskriver så godt hvordan verden ikke er svart-hvitt og at det ikke alltid er enkelt å vite hva man føler når man opplever noe så livsforandrende og brutalt, av en av sine nærmeste. Han skriver om følelser i forkant og i etterkant, både relatert til selve opplevelsen og traumet, men også hvordan guttene i gjengen snakker om følelser, og hvilke hverdagslige følelser han opplever og om hvordan han opplever den uønskede oppmerksomheten fra fremmede, media, jenter på byen etc. Boken var innlysende nok tidvis en grusom fortelling, men det er hans historie og det er fortalt på en så god måte som jeg kan tenke meg at det kan deles på. Jeg er imponert over hvor ærlig og åpen han er. Det er langt fra en grufull fortelling alene, men en utrolig godt fortalt historie om følelser, samhold, sorg og mot. Med gode skildringer gjennomgående i boka.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHva tenker du når du husker, når du plutselig skjønner. At han du har ledd med, åpnet deg opp for, han du har delt de fineste stundene med, som du har stolt på, og satt så pris på, og som du har trodd bare ville deg godt, når du skjønner at dette mennesket ikke lenger er det mennesket, men et monster som har prøvd å ta livet ditt , som har tatt livet av en felles venn.
Hva tenker du når du innser at dette faktisk har skjedd? Når det som var godt ble ondt? Når alt du trodde var sant, ble falskt?
Da tenker du at alt du har er deg selv.
At du ikke lenger kan stole på noen.
Man blir ikke glup når det ikke er tid til å tenke. Hjernen gjør snarveier slik at man handler automatisk.
Jeg hadde vært her fire ganger nå, det samme tomme ansiktet, den samme skammen etterpå, men nå falt jeg bare ned på knærne. Jeg kjente ikke snøen, ikke kulda, bare nærværet. Vi var her alle, samlet om grava og endelig myknet ansiktet mitt opp, jeg kjente tårene varmt nedover kinnet.
Hvert år den samme begynnelsen, den samme slutten: En fargesprakende himmel, refleksjoner av gult og grønt og rødt i hvite fjellsider. Tanken på at sånn skal det være for alltid, her skal jeg stå sammen med ungene mine og peke ut i vinternatta, fortelle at sånn var det også da jeg var liten, at uansett hva de ville oppleve i livet, så tviler jeg på at noe er vakrere enn dette, Hemsedal på nyttårsaften.
Du har to valg, fortalte han meg - skyve vekk og fortrenge, eller erkjenne og integrere hendelsen i livet ditt. Bare det siste virket å være forenlig med et godt liv, men aller først måtte jeg konfrontere frykten min.
En godt trent kropp som så svekkes, trenes raskere opp igjen enn en kropp som aldri har vært trent.
Hvis man er skjerpet, men ikke nervøs, er det ikke uheldig at man av og til kan tenke på hva som kan skje. Folk har for lite bekymringer. Sånn som med terrorrisiko, det er et større problem at folk ikke er skjerpet lenge nok. Det er anstrengende å hele tiden være på tå hev, særlig når hver dag går uten hendelser - de fleste dager blir en bekreftelse på at det ikke skjer noe og vi blir sløve og uoppmerksomme.
Før var søvnen alltid tom. En livbøye i enden av dagen jeg kunne strekke meg mot, som reddet meg fra motgang og furtenhet, kjærlighetssorg og sinne, som ga meg hvile og nye krefter. Men i koma var søvnen et skrekkammer som spant og vokste i tid og rom. Sansene mine var like sylskarpe som i våken tilstand: Jeg visste hva som skjedde - husket de ulike scenarioene jeg ble kastet inn i.