Hersketeknikker

nyttige og nådeløse

av (forfatter).

Kagge 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.39 (23 terningkast.)

90 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Charlotte Skilbreds eksemplar av Hersketeknikker - nyttige og nådeløse

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Fakta, fagbøker, politikk og biografier

Lesedato

2018

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Lær deg hersketeknikkene, så slipper du å bli tråkket på.

Hersketeknikker flytter makt. De kan være nyttige, men også nådeløse. Uansett er det smart kjenne til dem - om du ønsker å bruke dem selv, eller om du vil beskytte deg mot dem. Som programleder i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 ser Sigrid Sollund hersketeknikker i full utfoldelse hver dag. Men hersketeknikkene finnes ikke bare i den politiske debatten, de brukes også på arbeidsplassen, i parforholdet, mellom foreldre og barn, i forhandlinger og i venneflokken. Gjennom eksempler fra de ulike arenaene, finner Sollund mønstrene, og beskriver dem med kløkt og vidd.

«Reflektert, morsom og konkret. Sigrid Sollund har skrevet en svært bra bok. For folk flest og eliten.» Minerva.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788248920564

EAN 9788248920564

Språk Bokmål

Sider 247

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 11 10 2 0 0

Bokomtaler

Sollund er skarp og tydelig. Setter pris på inndelingen og det faktum at hun tar for seg hersketeknikker i ulike settinger: i arbeidslivet, i parforhold, i politikken, fra mann til kvinne, på nettet og mer til. Boka byr også på flere konkrete eksempler fra hennes personlige liv. Boka er ikke gravalvorlig, men eier humor og et folkelig preg. Den er oversiktlig og bør leses av alle som er interesserte i å forstå seg på hersketeknikker, delta i samfunnsrelaterte debatter, stå opp for seg selv og menneskeverdet og avsløre når omgivelsene ens behandler en selv eller andre på urettferdig vis.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

«Nå har vi sett hvor mange hersketeknikker som kan tas i bruk. Vi kan mistenkeliggjøre hverandre, sette andre i bås, tillegge dem meninger og tolke dem vrangt. Listen over hersketeknikker er lang. For lang kanskje? Skal alt stemples som hersketeknikker? Mange av eksemplene i denne boka er flertydige, de kan oppfattes ulikt. Sånn er det i virkeligheten og. Alle handlinger tolkes ut fra hvem som utøver dem, hvem som er mottaker og hva som er omstendighetene.
I noen av eksemplene er det lett å se hva man kan tjene på hersketeknikken. Man får en fordel, vinner en debatt eller får overtaket. Andre ganger er det vanskelig å se hvorfor noen skal ønske å ydmyke andre, det gir kanskje ingen gevinst. I noen tilfeller er andres nederlag bare en uønsket konsekvens. Men ikke alltid. Noen mennesker beruses av maktfølelsen som andres fall og avmakt kan gi.
Hersketeknikkene kan dukke opp overalt - i butikken, på bar eller på trening. Men i noen situasjoner og på noen arenaer dukker de kanskje opp oftere enn ellers.»

Sitatet er innledningen til Del 2 i Sigrid Sollunds bok Hersketeknikker Nyttige og nådeløse. Boken som ble utgitt Kagge Forlag i 2017. Jeg synes at Sigrid Sollund er en flink programleder i programmet Dagsnytt 18 på NRK som jeg hører eller ser på så ofte jeg har anledning. Og boken var verdt å kjøpe og å lese.

Forlaget skriver i innledningen til omtalen:

«Lær deg hersketeknikkene, så slipper du å bli tråkket på.»

Jeg mener at den også kan leses for å vurdere om det er hersketeknikker som en selv bruker som bør avlæres. For hersketeknikker som tenderer mot mobbing er rett og slett ufyselig. Og; det er som sitatet over nevner, jeg synes ikke alt skal stemples som hersketeknikk. Men hvilke det er mv; her vil det helt klart være delte meninger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste den - noe beflippet over å ha fått en kommentar om at jeg drev med hersketeknikk. Og ja, jeg gjør kanskje det, de fleste av oss gjør det. Interessant bok. Lettlest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ord kan forføre eller fornedre. Forlede og forvirre. Språk er makt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når vi ikke setter oss inn i barns måte å oppfatte verden på, kan vi utsette dem for hersketeknikker fordi vi opererer på et nivå de ikke skjønner. For eksempel gjennom ironi og sarkasme, som de ikke får grep om før de er godt oppi klassetrinnene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er ikke bare kvinner som får merke hersketeknikker i lokalpolitikken. Menn blir også utsatt for dem, både fra kvinner og menn. Men oftere enn menn får kvinner den klassiske dobbeltstraffen: Er du en tydelig leder, blir du kalt bitch og autoritær, der en mann gjerne ville blitt omtalt som autoritær og sterk. Er du som kvinne jovial, får du stempel som svak og lite handlekraftig, mens en mannlig kollega kunne blitt beskrevet som folkekjær og uhøytidelig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Følelser er vanskelige å argumentere mot.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Å behandle alle menn som potensielle overgripere er ikke bare en ufin hersketeknikk, det er også i strid med likestillingsloven.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når fakta ikke lenger er fakta, men bare nok et argument på lik linje med påstander, konspirasjonsteorier og fabrikkerte opplysninger, er vi inne på farlige veier. Da legges grunnlaget for en samfunnsdebatt uten redelighet og sannhet. Når ingen stoler på det de leser i avisa eller hører på radio, mister vi den minste felles forståelsen av samfunnet som bør ligge til grunn for all samfunnsdebatt. Demokratiet er avhengig av at innbyggerne vet hva som er fakta før de bestemmer seg for hvilke løsninger de mener er best, og hvem de mener er mest egnet til å styre i den retningen de ønsker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis noen viser til at de har holdt på med det samme i tretti år, betyr ikke det at de har gjort det riktige i tretti år. De kan ha begått dumheter og feilvurderinger i tretti år.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hersketeknikker avler hersketeknikker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du kommer sikkert til å tenke. "Er dette en hersketeknikk ?". Det er helt avhengig av hvem som er involvert, omstendighetene, forhistorien, tolkningen og maktforholdet. Noen ganger er de ment å såre, andre ganger ikke. Noen virker, andre bommer fullstendig. Det den ene opplever som hersketeknikk, vil den andre ikke legge merke til engang. Mekanismene er verdt å merke seg like fullt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forsøk å beholde roen hvis du blir tillagt følelser du ikke vedkjenner deg. Spør hvordan den andre tror han kan lese dine følelser bedre enn du selv. Du kan eventuelt vise til det store alternative markedet der ute; Det er da merkelig at den andre ikke har tjent seg rik ettersom han åpenbart har evnen til å lese andres tanker?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Såpass må du tåle - sex, krenkelser og offentlig debatt" av Heidi Helene Sveen
 • "Lean in - kvinner, karriere og kunsten å lede" av Sheryl Sandberg
 • "Frakoblet - de egentlige årsakene til depresjon - og de overraskende løsningene" av Johann Hari
 • "Sunn tarm, klart hode - hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din" av David Perlmutter
 • "Hvorfor vi sover - om å utnytte søvnens og drømmenes kraft" av Matthew Walker
 • "Kjønn og ukjønn - ordhistoriske essay" av Kristin Fridtun
 • "Digital demens - alt om hvordan digitale medier skader deg og barna dine" av Manfred Spitzer
 • "De superrike - sytekultur og kravmentalitet blant norske milliardærer" av Mímir Kristjánsson
 • "Omgitt av psykopater - slik unngår du å bli utnyttet av andre" av Thomas Erikson
 • "Mørke - stjerner, redsel og fem netter på Finse" av Sigri Sandberg
 • "Hjernesterk - hvordan fysisk aktivitet styrker hjernen" av Anders Hansen
 • "Flammen og mørket" av Roskva Koritzinsky
Alle bokanbefalinger for dette verket