2017
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Europeana er en unik bok, en bok som får leseren til å stoppe opp og undre seg, ikke bare over det tyvende århundrets historie, men over menneskets vesen og den verden og virkelighet vi alle er med på å skape hver dag. Og det er ikke lite. Genremessig klassifiseres denne romanen som skjønnlitterær prosa, og forfatteren selv kaller det en roman, dette på tross av at alt som skildres er hentet nærmest saklig fra virkeligheten, mer spesifikt fra det tyvende århundrets historie. Historien formidles ikke kronologisk, og svært ulike temaer, som f.eks. andre verdenskrigs konsentrasjonsleirer og lanseringen av Barbie-dukken, blir skildret side om side.
Forlag Bokvennen
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788274883895
EAN 9788274883895
Omtalt tid 1900-tallet
Omtalt sted Europa
Språk Bokmål
Sider 128
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Tidlegare i år las eg Gert Maak sin murstein "Europa" (som også har gått som tv-serie) i to strekk - rystande lesing. Det siste hundreåret har gått inn som ein einaste samanhengande krigs- og nødstilstand for Europa, frå den russiske revolusjon via første verdskrigen, borgarkriger i Spania og Hellas, vinterkrigen i Finland, nazi-Tyskland - og til slutt borgarkrig i det tidlegare Jugoslavia. Ingen del av verda har forårsaka så mykje elende for seg sjølv og andre som Europa - men heller ikkje så mykje venleik. Og gløym heller ikkje den verdsomspennande krafta som går ut frå paven i Roma.
Men summen av Europa er nedslåande. Eller sagt med andre ord - eit galehus. Gert Maak si bok var ein vekkjar. Patrik Ouředník si bok er kortversjonen av denne galskapen, gjørma av gammalt hatsk arvegods og skrekk-kabinett. Og ved å blanda fakta og observasjonar i ein repeterande rytme som ei slags plate med ein masse hakk i (er ikkje før forbi det eine hakket så kjem det neste og hogger seg fast) gjer Patrik Ouředník dette til ein endå meir skremmande historie.
Kva skal ein kalla dette for - sakprosa, esayistikk? Eg ser på boka som prosalyrikk, i ein stil som Patrik Ouředník har vore åleine om så langt.
Og no brenn asylmottak i Tyskland og Sverige. Det er framleis hakk i plata.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketOm kommunismen ble det sagt at den var skyldig i nitti til hundre millioner menneskers død, men tidligere kommunister sa at det kanskje ikke var helt sant, eller kanskje det var det, men at man uansett ikke kunne se på det på den måten fordi kommunistene hadde ment det godt.