Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Stein var en lovende pianist, men avbrøt utdannelsen, og begynte som anleggsarbeider på hjemstedet sitt i stedet. Han kjører lastebil og har nettopp hatt et uhell, når han får beskjed om at bestefaren er død. Omtumlet drar han til Bergen med en ødelagt kardang i bilen, og slik gjør han en reise tilbake til årene ved Bergen Musikkonservatorium der også ungdomskjæresten Astrid var en del av livet hans. Reisen foregår på mange tidsplan, og mens Stein forsøker å finne forklaringer på hva som egentlig er hendt ham, står det hele tiden åpent hva han kommer til å gjøre.
I "Rubato" forener Lars Amund Vaage (f. 1952) en modernistisk erfaring med en stringent og konsekvent logikk for fortellingen. Romanen fremstår personlig og levende, samtidig som at den er rik på refleksjoner over kunstens og særlig musikkens vesen.
Lars Amund Vaage ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Rubato", og i 1995 ble han tildelt Kritikerprisen for denne boken.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2013
Format E-bok
ISBN13 9788249512737
EAN 9788249512737
Språk Nynorsk
Sider 207
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Nynorsk litteraturpris 1995 Kritikerprisen. Voksen 1995
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En historie om en ung mann som avbryter starten på sin pianistkarriere før den har begynt, for å kjøre lastebil! Hvor har denne boka gjemt seg?? Hvorfor har jeg ikke lest deg før??
Ei nydelig bok som bruker uvanlige virkemidler for å fange leseren. Her har vi mange musikalske metaforer på livets hendelser og forfatteren, som hovedpersonen, har nok en klassisk bakgrunn eller i alle fall stor interesse og kunnskap om klassisk musikk! Boka åpner med ordene «Eg forsona meg aldri med bestefar min», og bestefar går igjen i boka som en rød tråd, bestefaren som han kom på kant med i barndommen og som han så gjerne vil forsones med.
Tid" er virkemiddel nummer èn i det litterære uttrykket i boka. Bokas hovedperson sier et sted at han vil : "rekke opp tida og sjå kor ho tok til".
Vi tas med fram og tilbake i tid! Ett avsnitt i historiens nåtid, for deretter plutselig å havne tilbake til barndom, ungdomstid og så "tilbake til framtida" igjen. I starten kan det være litt forvirrende, men når man får "taket" på boka så lar man seg følge med, - tilbake til tida med bestefar, fram til kjøreturen med lastebileieren, tilbake til pianoundervisninga, fram til biluhell, tilbake til ungdomskjæresten Astrid, fram til leting etter bilens kardang. Og vi følger med. Vi følger også med når han roter seg bort i byens gater, på samme måte som han roter seg bort i livet.
Hovedpersonen beskriver det slik: "Eg la framtida bak meg. Eg køyrde til fortida. Fortida var også noko nytt. Fortida var heilt ukjend."
De musikalske uttrykkene er et annet viktig virkemiddel. Man trenger slett ikke være fortrolig med disse for å få utbytte av boka, men absolutt en fordel tror jeg. Evt kan en slå opp i leksikon underveis, for bedre å kunne forstå hovedpersonens opplevelse av livet. Det blir nærmest som å lese en dagbok, der tankene til hovedpersonen uttrykkes skriftlig etterhvert som de kommer dalende ned i hodet hans. Du finner flere metaforer via musikalske begreper, men også til litteratur. Når han spiller Chopin sier han: "Eg hadde fortald ei byrjing. Eg hadde vekt deira interesse... I forteljinga er det byrjinga som interesserer, byrjinga er det avgjerande punktet, området for intuisjon, rein og fri. Resten av forteljinga er rasjonalisme, framhald, trykk, retningslaus retning.."
Bokas tittel "Rubato" er et musikalsk uttrykk som betyr "tempoveksling" og er veldig betegnende for boka. Her endrer tempoet seg; hopper i tid, ofte i forrykende fart og uten av vi som leser er forberedt. Nåtidas hendelser blir forklart med lengre tilbakeblikk på fortidas hendelser. Og avslutningen er i et forrykende tempo, lik avslutningen på et kraftfullt musikkstykke. Hele boka er en musikalsk metafor, utrolig vellykket sådan!
Les den! Boka fortjener det, - du fortjener det!