Da må jeg takke for at du gjør meg oppmerksom på Larsens bøker også. De var nemlig helt ukjente for meg.
Ferdig med første bok i Finnskogs-trilogien, og jeg må si jeg er begeistret. For det første er det befriende å lese historiske romaner som faktisk er historisk korrekte. Dernest er det en god skildring Åsta Holth gir av livet på Finnskogen på 1600-tallet. Dette er virkelig en bok som egner seg til hyttelesing, kanskje på sensommeren/høsten.
Å slå fiendar i hel i krig, det var Guds og kongens vilje, og soldatens plikt og kall. Men trampe i tilsådd jord - ?
Og alle visste og at det var så som så med dyden til meir enn ei av dei som stod brur. Men det var rart med foreldre, dei hadde alltid vore så mykje betre i alle ting, dei.
Ein mann får aldri veta kor mange varme tankar som er stukne, strokne, stoppa inn i tøyet hans. Han får aldri visst det minste om den brå gleda som kan fara igjennom eit kvinnehjarta når ho ser han i eit vellykka plagg som ho har lagt så mye av seg sjølv i.
"Denne bør jeg lese" har jeg sagt til meg selv i mange år, og nå ble det endelig gjort. 'Kimen' er en advarsel, en advarsel mot det mørke i oss. Vesaas tar oss med gjennom flere epoker i dette avgjørende døgnet på den lille øya. Det mistenksomme øysamfunnet som i løpet av et døgn blir stilt ansikt til ansikt med sin egen sjel. En fantastisk leseropplevelse.
Da ønsker jeg deg en god leseropplevelse :)
Jeg tenker på hvorledes livet mitt har vært. Alt var forgiftet av redselen for døden. Den drepte gleden i meg og gjorde meg selv ond. Men det onde jeg har gjort mennesker knuger meg ikke lenger. Jeg kunne vel ikke handlet annerledes. Kanskje var det ikke så meningsløst, jeg vet ikke. Jeg vet bare at nå har det fått en mening.
Angsten for døden skildres her gjennom en frafallen prests livsfortelling til en kommunistisk forfatter. De store spørsmålene dras frem idag og Hølmebakk omgås dem på en uredd og nært vis. Hvis du vil få satt tankene igang og få nye innfallsvinkler til de spørsmålene vi alle går og grubler over så er dette en bok du bør lese isommer. Virkelig en "glemt" klassiker som setter seg på minnet.
Skal det alltid være slik at bare når menneskene kjemper mot en fiende, når vi fylles av hat, når lidenskapene flammer opp, da har livet mening? Da reiser menneskene seg i sin fulle høyde, selvforglemmende, stolte, ofte fylt av et uforklarlig mot? Må vi hate og kjempe for å bli virkelige mennseker? Ikke alle gjør det. Noen kjemper også uten hat, de kjemper med kjærlighet, og det er også uforståelig.
Lett og ledig, men samtidig dypdykkende sommerlektyre. For det første har Sigurd Hoel et flott språk. Det er i overmåte korrekt, men det har likevel en flyt. Historien om de fire parene som skal tilbringe sommeren på en sommerlig øy er både interessant og spennende, men tidvis skinner det gjennom at dette er en bok skrevet tidlig i et forfatterskap. Karakterene blir kunstige og fremmede. Man rekker aldri vinne sympati med dem. Men alt i alt er det en bok verdt å lese.
Ingen av oss hadde videre greie på stjerner; vi syntes bare de var pene. Men vi trodde nok vi skulle klare å huske dem vi så nå.
Du er en selvbedrager og tilhører som sådan den forrige generasjon.
Jeg skal aldri lese Knausgård igjen. Ikke fordi han er dårlig, for det er han virkelig ikke - han er fantastisk. Grunnen til at jeg ikke vil lese ham mer er at han tråkker så nær. Det er som om setningene hans berører meg på en ekkel måte. Han stiger inn, går forbi det personlige, forbi det private og helt inn til skammen. Alle vonde tanker jeg har hatt om andre, alt vondt jeg har ønsket dem, og ikke minst de egoistiske grunnene til det kommer veltende frem igjen. Alt dumt jeg har gjort, alle de dumme grunnene jeg hadde til å gjøre det. Knausgård tvinger meg til å blottstille meg overfor meg selv.
Aldri har kunnskap vært til hjelp for den umenneskelige følelsen av å være fremmed et sted.
Nå er det veldig mange år siden jeg leste denne boken - jeg tror faktisk jeg leste den ikke så lenge etter at den ble utgitt i Norge for jeg husker jeg kjøpte den på Narvesen - så jeg husker ikke all verden. Men, jeg husker den var veldig spennende som 18-åring. Kommer dere over den så burde dere gi den en sjans.
Kirkestillheten er ulik annen stillhet. Kanskje siver himmelens stillhet ned i den som lysstripen i avgrunnen.
Peder Monsen sto lenge og lette etter et bibelsted for å trøste Kerstin med. Han skjønte at egne ord nyttet ikke lenger - skriftens ord åtte større makt og styrke i trengsel og motgang.
Hendte gjorde det vel at presten løy. Især nedgangsskoleprestene. Hadde de ikke pantsatt sannhetsordet hos djevelen?
Hva er den historiske romans svøpe? Jo, det er når forfatteren blir blendet av sitt eget bakgrunnsarbeid og glemmer at det er et litterært verk som skal skrives og ikke en biografi.
Nå skal det sies at jeg begynte på Drømmen om Amerika mellom bind 2 og 3 i Falkbergets Christianus Sextus-trilogi, og det var kanskje ikke så rettferdig mot Brekke. Som jeg har skrevet i tidligere innlegg, er jeg veldig glad i historiske romaner - men det er en farlig genre. Det blir fort for mye historie og for lite karakterdybde. Denne boken lider under noe av det samme som jeg kritiserte Noen kjenner mitt navn for - karakterene blir for endimensjonale. Det blir så altfor tydelig i denne boken at karakterene bare består av forfatterens ord og tegn. En dyktig forfatter klarer å gi karakterene kjøtt og blod, og jeg vet jeg leser en god bok da jeg tar meg selv i å tenke på karakterene med både empati og omsorg, selv om de har både sine fromme og lytefulle sider. Problemet til Brekke er at hun (iallfall i denne boken) bare bruker karakterene til å fortelle sin historie - hun forteller ikke karakterenes egen historie.
Det er synd at Brekke skal gjøre så mye godt bakgrunnsarbeid for så å kaste det bort på dårlige karakterskildringer. Jeg ser at andre her sier hun har skrevet bedre bøker - jeg er redd for at jeg ikke kommer til å gi henne sjansen til å bevise det for meg igjen.