Takk for gode svar godtfolk. Takknemlig for å ha fått flere tips til bøker jeg har lyst å lese.
Det er nytt år og tider for nyttårsforsetter og for min del og reflektere over hvilke typer bøker jeg leser. Er det noen bokelskere her inne som kan anbefale biografier som har gjort inntrykk/satt spor?
Jeg har lest altfor få. Benedicte Ingstad sine bøker og sin far gjorde stort inntrykk på meg og gav meg ny innsikt. Øystein Rakkenes sin bok "Brødre i krig" er også en bok jeg likte veldig godt.
Imponert! Jeg leste flere bøker av Dick Francis i min ungdom. Han var jo ram på krimhistorier fra galoppmiljøet husker jeg. Men plukka jeg ned disse linjene fra øverste hylle? Nei, der var jeg sjanseløs!
Boken ble for moraliserende for meg. Jeg har ikke noe i mot det kristne, men denne boken ga meg ikke nok driv til å "overse" det kristne budskapet. Ble for kjedelig og ga meg lite. Selv med en praktiserende kristen bakgrunn og åpent sinn.
Det har da blitt noen bøker dette året som nå svinner hen. Skulle ønske det hadde blitt flere men sånn er det nå en gang. Er en opptatt med andre ting blir lesinga deretter. Desember er faktisk den beste lesemåneden, "hele" 4 bøker er unnagjort ;-) Seinest i går pløyde jeg gjennom ei lånebok fra biblioteket, Roberto Bolanös si bok En Stjerne I Det Fjerne. Ei (kort og) god bok med ett lite irritasjonsmoment, alle parentesene underveis. Blei litt som å kjøre bil med rusk i forgasser`n.
Mange flere bøker står på leselista framover. Kun andre oppgaver og tida det tar, hindrer meg i å få et godt leseår. Uansett, de bøkene jeg velger å lese skal være gode :-)
Et fantastisk leseår ønskes enhver som nyter det skrevne ord mellom to permer :-)
Dette er også mitt favorittsitat fra boka, som i seg sjøl er helt fantastisk :-)
Ja, det stemmer. McCarthy har ut i fra språk - og delvis innhold - "adoptert" Williams` måte å skrive på. Rasjonelt og usentimentalt, som jeg opplever det. McCarthy er forstås på min favorittliste over forfattere. Og kanskje dukker Stoner opp foran senga i år...
Alltid interessant å tenke gjennom bøker en har lest! Dette året har ikke vært det ivrigste leseåret, til det har andre gjøremål fått for mye oppmerksomhet. Men den boka som jeg brukte mest tid på pga kvaliteten var Fiskene Har Ingen Føtter av Jon Kalman Stefansson. Språket og historien; jeg digger Stefansson! Avslutta nylig også Pelsjegerliv av Helge Ingstad, ei fantastisk reise- og leveskildring fra nord i Kanada. Ser Stoner er nevnt flere steder her, og benytter anledningen til å skrive noen gode ord om ei westerbok som er skrevet av samme forfatter, John Williams. Den heter Butchers Crossing, som er navnet på westernbyen handlingen har utgangspunkt i. Plutselig får navnet en annen betydning...
Benytter anledningen til å ønske alle et flott nytt år, bøker eller ei :-)
Var kommet halvveis i boka om Apacheindianerne til Ingstad uka før jul. Da ramla lesinga bort i alt maset rundt både forberedelser og jobb og annet. Når jeg skulle fortsette i dag tidlig fant jeg ikke boka igjen. Men sida jeg fikk ei ny boka av søstera mi, Den Falne Engel av Daniel Silva, så var ikke livet så verst utover dagen likevel. Ravatn sin Fugletribunalet står også på leselista for jule- og nyttårshelga.
Ei fanatstisk uke til dere alle!
Må visst lese meg opp på London skjønner jeg. Kjenner kun til de fabelaktige bøkene Kong Alkohol, Når Villdyret Våkner og En Klondyke-helt. Kanskje noe for resten av jula eller januar :-)
Kun èn julepresang står igjen å handle inn - pluss litt dilldall da.... Men lesinga går i rykk og napp igjen. Jeg og Helge Ingstad har kommet oss til grenselandet mellom USA og Mexico. Litt slåssing med enkelte indianerstammer på vei nedover men det gikk egentlig helt fint. Apacheindianerne er det veldig logisk å lese etter Pelsjegerliv siden bøkene henger sammen på samme vis som apachene hadde/har åpenbare spor fra de såkalte reineterne nord i Kanada.
Hva denne fortkommende leseuka bringer aner jeg ingenting om akkurat nå. Men stå på alle som kan!
Hei Julie og dere andre :-) Har lest gjennom tråden og tenker vel at dette i verste fall er mild bris i Skagerak en januardag. Ser at Erik har et poeng - om det var i et langt større omfang. Så til noe annet i - antagelig - et langt større omfang. Hadde hørt rykter om at sånt skjedde uten at jeg kunne verifisere det selv. Men det var til jeg sto mellom noen bokhyller i en bokhandel i Bergen. Ved kassa sto en av norges mest kjente forfattere (navn nevnes ikke av meg). Han, for det er en "han", kjøper opp hele lageret av den siste boka han nettopp hadde gitt ut. Jeg tviler på at han kjøper presanger som han skal gi til familie, venner og kjente. Mest sannsynlig er det snakk om å øke salgstallet slik at det kan brukes i neste annonse for denne boka. "Boka X av Y har allerede solgt i (la oss si) 15 000 eksemplarer". Var dette et frittstående opplegg fra forfatterens side eller var også forlaget en pådriver for dette stuntet? Blei bøkene tilbakeført til butikken i etterkant, og i tilfelle, blei samme metode benytta en eller flere ganger til i samme bokhandel (og andre bokhandler)? Jeg trur faktisk dette er vanlig prosedyre for å få bøker til å virke så gode/interessante at "alle" må løpe og kjøpe. Er salgstallene i annonsene reelle eller oppblåste og kunstige? Sett i lys av min opplevelse i Bergen kan Julie ha god samvittighet :-)
He-he, det fins verre skandaler! I Pelsjegerliv har du ei perfekt julelektyre. Underveis fikk jeg en idè om at dette er Hjortefot for viderekommende :-) God reise, og Jostein, husk å kle deg godt ;-)
Endelig blei det tid for lesing igjen, sein kveldstid vel å merke. Har levd meg godt inn i boka til Helge Ingstad, Pelsjegerliv, og han og jeg har allerede satt oss ombord i diligencen sørover mot grenselandet mot Mexico hvor vi skal tråkke stiene til apachene :-) Det mens jeg tenker at endelig var det min tur til å gjøre Ingstads historier og opplevelser til mine :-)
God leseøkt til dem som føler seg truffet for uka som er i rymbda!
Av ei lang rekke med bøker jeg er nysgjerrig på, er dette en av dem jeg vil prioritere. Ei litt annerledes julelektyre kanskje men det forekommer meg at dette er viktig og godt skrevet bok.
...og pinadø har det blitt 44 sider til nå i dag :-) Og jeg har tida fram til lyset slukkes igjen :-)
Hei, her er han som forrige fredag hadde lagt DEN slagplanen om videre lesing av både Ingstad sin Pelsjegerliv og Dagbla`-historien om en forlatt nyfødt baby. Har kommet 11 korte sider videre blant pelsjegere, men det er alt :-( Så nå har jeg lagt INGEN planer og får se om den strategien funker bedre. Uansett, les til lesekrampa tar dere alle dere som kan ;-)
Som vanlig blir det ujevn lesing. Men jeg har da vært med Helge Ingstad og kompisen et halvt år langt nord i Kanada allerede :-) Mange har sikkert lest boka Pelsjegerliv, dette er 1977-versjonen, som jeg trur kan ses av språket(?). Uansett, han skreiv godt Ingstad.
Men i morra søndag skal jeg lese hele historien som Dagbladet Magasinet har skrevet, den om en guttebaby som blir funnet nyfødt ved en kirkegård. Har spart på alle 5 utgavene som historien er fordelt på.
Les som besatt dere som kan :-)
Jaaaaaaaaaa!
Kom meg til slutt gjennom den fantastiske Havboka til Strøksnes :-) Videre vlei jeg så møkka lei amerikanske presidentkandidater og en nyvalgt Trump, at jeg emigrerte inn i neste bok som er Helge Ingstad sin legendariske Pelsjegerliv :-) Mye bedre å være i kulda lengst nord i Kanada enn i en gæ`ærn verden ;-)
Les som gale, folkens!