Lesehelg, folkens!

Årets siste og 2017’s første helg står klar. Så nå er det bare å oppsummere og eventuelt legge planer for de som driver med sånt. På kultur- og musikkfronten skriver mediene at 2016 har vært et annus horribilis; det bare er å se frem til 2017 og blanke ark.

Jeg var så heldig å få en fersk, fresk og flott roman i julegave: For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges av Kyrre Andreassen. Dette er mitt første møte med drammenseren som debuterte i 1997. Jeg var ikke så mange sidene avgårde i beretningen før jeg innså at jeg må stifte nærmere bekjentskap med Kyrres hittil fire andre utgivelser. Og det er bare å håpe at han står på med skrivingen, for her vil leses mer! Bjørn Gabrielsen i DN, Leif Ekle på nrk.no, m.fl., har mange lovord om Andreassens siste roman.
De som synes at romanpersoner som tenker at andre mennesker ser ut som f.eks. en maursluker eller ei dundre, mao de som misliker at div kroppslige lyter fremheves for å poengtere noe i beretningen, de er herved advart. De aller mest tynnhudede bør styre unna dersom beskrivelser som f. eks. «han var så gjerrig at han grein når han dreit» føles ufint. For her er det relativt rett fra levra; Hovedpersonen Krister Larsen fornekter seg ikke i sine betraktninger og beskrivelser av medmenneskene. For meg er det ganske så befriende å gjøre seg kjent med hovedpersonen (elektriker av yrke) og hans skrå, noe mørke og litt galgenhumoristiske syn på tingenes tilstand (alt dette = ren realsime i Kristers øyne). Jeg leste ett eller annet sted en kritiker nevne «språklig kreativitet» ifb denne romanen. Språket i denne romanen er imidlertid så bra at det ikke virker «kreativt» - det gir heller inntrykk av å være helt nødvendig for å nærme seg Kristers tanker og opplevelser. Nok skryt (og anbefaling)!

Her på lesehelgtråden hører vi gjerne fra deg om hva som opptar deg, hva du leser og eventueltt anbefaler av litterære høydepunkter. Smått og stort er velkommen. Leseplaner for 2017? – Her kan du dele dem med oss, om du vil 

Da sier jeg farvel til det gamle og velkommen til det nye;
godt nytt- og leseår alle sammen!

Hjertelige hilsener fra krira

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 10 svar.

kommet til side 77 i bok 2 av Gelnn VCooper og Sjelensens Bok. Litt som Dan Brown, og kunne vel ha blirtt filma diise også...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De siste ukene har jeg lest den siste boka til Anne Holt - I støv og aske. Boka er bra så langt, og jeg nærmer meg slutten.

Jeg har ingen spesielle leseplaner for neste år. Jeg pleier normalt ikke å ha dette. Det eneste jeg vet sikkert er at neste bok ut blir den nye til Lars Kepler, da jeg har ventet på å få lest denne. Denne boka gleder jeg meg til. Ellers skal jeg prøve bli flinkere til å sette meg ned å lese litt mer enn jeg har fått gjort de siste årene.

He et riktig godt nytt år alle sammen. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her avsluttet jeg og begynte året med en viktig historie, historien til Adnan Syed fra podcasten Serial. I boka Adnan's Story The Search for Truth and Justice After Serial av Rabia Chaudry blir vi mer personlige, samtidig som vi får en oversikt over alt som har hendt. Jeg var litt bekymret for at det skulle bli mye repetering etter å ha hørt på Serial, Undisclosed og Truth and Justice, men jeg synes det var veldig godt balansert.

Mitt første bokvalg for 2017 blir Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie.

Godt nytt år alle sammen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det har da blitt noen bøker dette året som nå svinner hen. Skulle ønske det hadde blitt flere men sånn er det nå en gang. Er en opptatt med andre ting blir lesinga deretter. Desember er faktisk den beste lesemåneden, "hele" 4 bøker er unnagjort ;-) Seinest i går pløyde jeg gjennom ei lånebok fra biblioteket, Roberto Bolanös si bok En Stjerne I Det Fjerne. Ei (kort og) god bok med ett lite irritasjonsmoment, alle parentesene underveis. Blei litt som å kjøre bil med rusk i forgasser`n.

Mange flere bøker står på leselista framover. Kun andre oppgaver og tida det tar, hindrer meg i å få et godt leseår. Uansett, de bøkene jeg velger å lese skal være gode :-)

Et fantastisk leseår ønskes enhver som nyter det skrevne ord mellom to permer :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Foretrekker å lese etter innfallsmetoden, så jeg har ingen leseplaner for 2017 Bortsett fra det gamle forsettet om å lese flere av bøkene jeg har og kjøpe færre nye, da selvfølgelig. Har ikke klart det før, så tviler på om jeg klarer det i år heller :-)

Jeg har også lest For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges av Kyrre Andreassen, og likte den for så vidt godt. Men jeg ble mer enn én gang underveis så irritert på Krister Larsen at jeg måtte legge den vekk, og brukte derfor forholdsvis lang tid på den.

Nå er jeg i gang med Spejl, skulder, blink av Dorthe Nors, en underholdende roman om den middelaldrende og frustrerte Sonja. Ser forresten at romanen kommer på norsk til våren med tittelen Speil speil blink. Har ikke kommet så veldig langt, men liker det jeg har lest foreløpig, og jeg er særs imponert over hvor godt Nors skriver. Har derfor kjøpt og lastet ned hennes novellesamling fra 2011, Kantslag.

På øret har jeg A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki. Den ble kortlistet til Man Booker-prisen i 2013, og har fått gjennomsnittlig høye terningkast her på Bokelskere. Jeg er snart halvveis, men har dessverre ikke latt meg begeistre så langt.

Takk for det gamle, alle sammen, ha en fin nyttårshelg og gode ønsker for det nye året!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I går avslutta eg Familien på Gilje. Det var ei oppleving som gjorde godt i det elendige juleveret vi har her i vest. Takk til Ingunn S som anbefalte denne!

No er eg ganske mange sider inne i julegåva mi, To søstre av Åsne Seierstad.
Eg vert så imponert av pappa Sadiq som gjer alt for å finne dei to jentene sine.
Og - eg vert nesten heilt "satt ut" når eg les om "gutestrekane" som fekk slike enorme konsekvensar for Syria og Aleppo. Kan det verkeleg vere mulig!
Dette ser ut il å vere ei bok som vil sitte i minnet mitt lenge!

Ha eit Godt Nytt År 2017 alle bokvener! :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg er akkurat ferdig med de to bøkene til Tore Skeie om henholdsvis Alv Erlingsson og Jomfruen fra Norge,begge ypperlige historiebøker. Anbefales,hvis historieinteressen er der.
Nå blir det familieinnrykk her i helgen,så det blir vel neppe tid til mye lesing, men har begynt på Multelandet av Sara Lidman.
Ønsker alle bokelskere en fin lesehelg og et godt nytt år i bøkenes verden.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne helga leser jeg julegavebok: Vigdis Hjorths Av og Miljø. Jeg har ikke kommet så veldig langt, men den virker veldig bra. Hadde lite lyst til å legge den fra meg i går kveld.

Leseplanene for 2017 er å følge lystprinsippet. Jeg har lest så mange gode omtaler her inne, og sitter med en liste med så mange gode lesetips jeg har lyst til å sjekke ut.
I tillegg vil jeg lese litt etter innfall, velge bøker jeg har lyst til å lese der og da.

55 bøker ble lest i 2016, da jeg har holdt på med leseutfordring. Det blir kanskje ikke riktig like mange i 2017. Men gleder meg på mange gode lesestunder i 2017 også. Jeg synes det kommer ut så mye bra om dagen, og mange nye forfattere som jeg er veldig nysgjerrig på! Den som spådde at boka kom til å dø ut ved digitale mediers inntreden, har nok tatt grundig feil :-)

God nyttårsaften til dere alle, og godt nytt år :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg en av bøkene som lå under juletreet, nemlig Når det mørkner av Jørn Lier Horst. Bøkene hans er blant mine favoritter og jeg storkoser meg med boka.

Ønsker alle en fin helg og et riktig godt nytt år!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Alt i alt er eg nøgd med leseåret som har gått. Det har vært eit par perioder der lesinga gjekk litt treigt, men det er berre å la vere å stresse med det så ordnar det seg av seg sjølv.

Det einaste eg er misnøgd med er at eg ikkje har lest nokon bøker på portugisisk hittil i år. I eit smådesperat forsøk på å bøte på dette så har eg fiska fram ei av dei tynnaste uleste bøkene eg har, A hora da Estrela av Clarice Lispector. (Den kom forøvrig i norsk omsetjing i fjor, med tittelen Stjernens time). Så får eg sjå om eg greier å bli ferdig før midnatt i morgon. Og greier eg det ikkje, så er det ingen krise.

Den første boka eg har på leseplanen for 2017, og som eg håper på å begynne på på søndag, er Faren ved å være Skrake av Kjell Westö. Nummer to blir Jomfruen fra Norge av Tore Skeie. Og innimellom der så kjem det vel ei lesesirkelbok, det ser ut for at det blir Kongens Fall av Johannes V. Jensen. Solid nordisk start på leseåret, altså.

Vonar leselysta er til stades rundt om kring, og ynskjer eit godt litterært 2017 til alle.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtHarald KHeidi HoltanChristofer GabrielsenKirsten LundSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneEllen E. MartolHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetil