Lesehelgen er i gang!

Dagene gikk så fort denne uka at det allerede er lørdag før jeg får startet tråden. Jeg håper dere har funnet frem til lektyre som frister i helgen. Selv holder jeg fremdeles på med lydboka Maura's Game (M. Cole). Denne andre romanen om en mafia-lignende London-familie er hittil god underholdning og oppleseren gjør en god jobb.

I disse sjakk-dager, med selveste Magnus Carlsen i VM, vurderer jeg å lese en klassiker som lenge har stått på vent - nemlig Sjakknovelle av Stefan Zweig.

"[---] chess is attractive to writers as it mirrors the very act of writing itself. Planning ahead, tactics, manipulation are both part of fiction's palate as well as chess's." skrives det i denne artikkelen i The Guardian: https://www.theguardian.com/books/booksblog/2009/aug/28/chess-perfect-fiction

Skulle dere få lyst til å finne mer ut om sjakk i skjønnlitteraturen, så finnes det en god del anerkjente romaner med sjakk som bakteppe eller ingrediens. Her er to lister med tips:
http://www.mark-weeks.com/aboutcom/aa07c24f.htm
https://www.amazon.com/gp/richpub/listmania/fullview/271RCLMWB1FP0

En riktig god helg ønskes til alle lesende!

Nyt livet og litteraturen :-)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Jeg sitter på Stavanger bibliotek med en stabel "utgåtte" bøker jeg skal gå og betale om litt, etter litt avis-lesing. I forrige lesehelgs Weekendavisen fester jeg meg ved et leserbrev fra to lektorer i pedagogikk, som er bekymret over en omlegging av pedagogikkutdannelsen i Danmark: de frykter at fremtidens pedagoger ikke lenger vil få obligatorisk innføring i barnelitteratur og barnebøker. Sitat: "Læsning gør ikke nødvendigvis børn til bedre mennesker, men litteratur giver mulighed for, at barnet kan oppleve andre perspektiver på verden og seg selv. Litteraturen viser os, at det, vi troede, vi kendte, måske slet ikke er, som vi tror."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

ferdig med sjakkboka, og leser Jesus lived in India.Har lest slike før , bl.a av Faber-Kaiser for en del år siden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Snart ferdig med Sjakk eller livet.. her er det en del for spesielt intersserte, men også en del historie som sådan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Storytel : nettopp ferdig med Murakamis Å Wild Sheep Chase, og har starta opp med ny lydbok som eg storkoser meg heilt villt med: The hitchhikers guide to the galaxy,. Steven Fry leser. For ein fantastisk lydbokoppleving

BOK: har lese ut Kvinnen som kledde av seg for sin elskede av Jan Weise og har fått meg ein ny favorittbok. I går starta eg på Tore Renberg si nyeste,: Du er så lys.

Det er så utrolig mykje eg vil lese for tida, men aldri nok tid. Har runda seksti bøker i år og har kost meg med alle utenom kanskje fire eller fem. Trur eg meg tida har blitt flinkare til å velge meg ut dei "rette" bøkene etter mi smak.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

A Wild Sheep Chase var min første Murakami og den falt virkelig i smak. Jeg hørte den på lydbok via Audible. oppleseren der het Rupert Degas og han gjorde en svært god jobb. Når han for eksempel leste om "rottemannen", så kunne jeg virkelig se det for meg :-) Er det samme oppleser på Storytel?
The Hitchkiker's--- har stått i hylla ulest (papireksemplar) i mange år - synd og skam! Men når du nevner Fry, så vet jeg jo at han er dyktig som oppleser, så der ga du meg en ide :-)
Sannelig er du en effektiv leser! Å lese så mange bøker i året kan jeg, i alle fall innen overskuelig, bare drømme om :-) En ting er at jeg overhodet ikke har tid, og en annen at jeg kan ha tendens til å bruke litt tid på bøkene. Heldigvis tror jeg at jeg stadig blir bedre på å sile og bare plukke ut "gode" bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samme oppleser, og enig, han er kjempeflink, Storytel sine Murakamibøker er ALLE lest av svært flinke opplesere, så anbefaler virkelig å høre disse. Jeg leser en time eller to hver kveld. Og lydbok bruker jeg da jeg går til og fra jobb (blir for sju timer ila en uke). Så da blir det fort lest en del :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

:-) Den godeste Rupert leser oppfølgeren Dance dance dance også. Jeg måtte høre den like etter å ha blitt ferdig med A Wild Sheep Chase. Han leser enda en Murakami - nemlig The Wind-Up Bird Chronicle (denne leser jeg i papirutgave, er i midt i, og har hatt en laaang pause).
Så god rutine du ser ut til å ha på lesingen på kveldstid. Jeg lar meg jevnlig friste til å se serier på HBO og Netflix. Det er klart jeg ville fått lest mer dersom jeg kuttet noe av det. Jeg kan nok med fordel høre mer lydbok på jobbreisen, men opplever at av og til er det godt å gjøre "ingenting" når man reiser og la tankene sveve fritt :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørte The Wind up Bird Chronicle også med ham, forresten! Helt enestående fortellerevne den der fyren (forfatteren også altså, selv om det her var Rupert jeg tenkte på). Sean Barret leser Kafka on the shore, og også den er litt av en opplevelse å høre

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig i det,herlig med litt fullstendig fred også! Jeg jobber som personlig trener, og merker at den halvtimen jeg bruker på å gå til og fra jobb et helt avgjørende for hvordan jeg presterer på jobb. Med lydbok på får jeg liksom litt fri i skallen heller enn å bekymre meg over enkelte kunder og stresse over en rekke bagateller som skal huskes. Har også en helt annen ro når jeg kommer hjem. De kveldene samboeren jobbet sent eller er vekkreist har jeg dessuten lydboka på mens jeg lager middag, bretter klær, vasker osv :-) slike småting utgjør plutselig en god del minutter (=bøker) på sikt. Å høre på lydbok mens en nyter et varmt bad er forresten fantastisk!! Anbefales

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra at lydbok fungerer sånn for deg! :-) Jeg blir litt inspirert til å høre lydbok igjen mens jeg er ute og går når jeg leser det du skriver. Samtidig trenger jeg å "nulle ut" hjernen og hverken lytte eller tenke av og til. Jeg er for øvrig en real podcast-tiljhenger og har hittil opplevd at podcast funker bra når jeg går tur eller skal sove,

Tidligere har jeg også hatt gode erfaringer med lydbok når jeg utfører praktiske gjøremål, Kanskje jeg skal vurdere lydbok igjen mens jeg lager mat osv - alt som hører til et hushold med to små og to voksne.

En naturlig del av lytteinteressen er, for meg, å finne gode hodetelefoner eller øreplugger. Slike er forbruksvare her i huset! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tar gjerne imot tips til podkasts, føler meg litt lost i den store verdenen av lydfiler og vet ikke hvor jeg skal starte!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg diktsamlingen "Dikt i Samling" av Halldis Moren Vesaas.En diktbok man kan ta frem og lese mange ganger,og noen ar jeg tenkt å bruke i en tale jeg skal holde.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Som vanlig blir det ujevn lesing. Men jeg har da vært med Helge Ingstad og kompisen et halvt år langt nord i Kanada allerede :-) Mange har sikkert lest boka Pelsjegerliv, dette er 1977-versjonen, som jeg trur kan ses av språket(?). Uansett, han skreiv godt Ingstad.

Men i morra søndag skal jeg lese hele historien som Dagbladet Magasinet har skrevet, den om en guttebaby som blir funnet nyfødt ved en kirkegård. Har spart på alle 5 utgavene som historien er fordelt på.

Les som besatt dere som kan :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det har blitt lite lesing i det siste. VM i sjakk, cupfinale for damer nå, Dortmund - Bayern München 18.30 i kveld, herrefinale fotball i morra og ny sjakkmatch om kvelden. Jeg hører
Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf på lydbok før jeg sovner, men når Carlsen - Karjakin er ferdig 02.30 blir det ikke mange minutter.
Jeg lagde ei liste over litteratur med sjakk som tema tidligere i dag. Fint hvis folk som har gode tips legger dem der, så blir det enklere for andre å finne dem seinere.
God helg! Heia Dortmund!
Sjakkliste

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Eg har vore så heldig at eg har fått heim ei fin utgåve av Tante Pose. Har lese nokre få sider, og synest det er fornøyelig! Å få ei Tante Pose på besøk i jula var såvisst ingen spøk, nei, og det finst kanskje fleire av hennar kaliber også i dag??

Har også starta på ei bok som har blitt skubba bakover i lange tider, nemlig Utstøytt av Heidi Hjorteland. Det er ei bok om mobbing, og derfor ikkje vidare lystelig innhald. Men, det er aktuelt no som før. Kan kanskje ikkje seiast å vere mellom det fremste innanfor litteratur, men det eg har lese til no har iallfall vore OK.

Kan elles slutte meg til dei som framhevar "Sjakknovelle". Ei god bok, faktisk ein av mine favorittar.
God helg, med eller utan ei god bok!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg leser "I Hitlers bunker" av Joachim Fest. Dette er boka bak filmen "Der Untergang". Jeg har i mange år hatt interesse for WW2, og både leser en del fakta og fiksjon med dette temaet og ser filmer. Denne boka handler om de siste dagene av krigen, hvor Hitler bor nede i bunkeren sammen med andre nazi-kollegaer med familier. Boka beskriver hvordan Hitler kjemper til det siste, samtidig som han blir mer og mer paranoid.

God lesehælj!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Eg las ferdig Margfolket i går kveld. Eit godt val av lesesirkelen, passe utfordrande. Så er eg i gang med Siste brev hjem 1 av Vilhelm Moberg, Kjekke bøker, dette. Reiknar med å vere ferdig med den i løpet av helga.

Då spørs det kva som blir neste bok ut. Eg skal på ei jobb-reise neste veke, og må ha med passe lektyre til dei kjedelige flyturane. Det er ingen nye lesesirkelbøker som er klare, så eg kan velge fritt mellom mine 131 uleste. Det blir truleg ei av desse tre; Sønnen av Jo Nesbø (har lest litt lite krim i år), bind 1 av Dekameronen (har stått for lenge i bokhylla), eller Kongens nei (har også lest for lite sakprosa i år). Loddtrekning, kanskje?

Men no skal eg straks slå av PC'en og kome meg i veg med hunden ein tur.Kanskje finn vi nokre sauer?

God helg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Og det blei Kongens nei. Har kome omlalg 1/4 i veg alt. Moro å vere på flytur og kike på bilete av nedskotne kampfly. Not. Akkurat denne delen var ikkje nøye nok igjennomtenkt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, helg ja :-)

Og denne helgen blir det nok ikke mye tid til lesing. Vi starter julebordssesongen i kveld, og med sosialt samvær på planen i morgen også, så regner jeg med det blir lite bok.

Men jeg fikk med meg to kapitler i 'Odinsbarn', som jeg har på øret når jeg er ute og trimmer for tida. Morgentrim i dag, med andre ord.

I det gode papirformatet holder jeg på med 'Delirium' av Lauren Oliver. En framtidsdystopi, sikkert egentlig en ungdomsbok, men jeg liker den. I dette samfunnet blir alle operert ved 18 års alder, for å bli kurert for den farlige kjærligheten. Kjærligheten blir ansett som en livsfarlig sykdom, som er ødeleggende for både enkeltmennesket og samfunnet. Det blir spennende når hovedpersonen forelsker seg før hun har rukket å bli kurert, og oppdager at det er et ulmende opprør under overflaten av det samfunnet hun kjenner. Anbefales.

Til deg, Monica, må jeg bare si at Rom er en bok å glede seg til. Den er vond og god, og veldig bra :-)

God helg til alle :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Takk for det, Leseaase! Rom er en bok det er veldig vanskelig å legge fra seg. Jeg er litt over halvveis nå, og er helt enig i beskrivelsen din!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gled deg til Sjakknovelle! Fantastisk liten perle. Jeg har av en eller annen grunn lest den på dansk, utgitt i ett bind sammen med en annen novelle, nemlig Praterforår.

Som de siste ukene skal jeg kose meg med en novelle i Seremonier av Julio Cortázar. Samlingen er så bra at jeg foretrekker å nyte den i langdrag.

Ellers leser jeg romanen A Summer Place av Sloan Wilson. Leste forfatterens Mannen i grå flanellsdress for snart fire år siden og likte den veldig godt.

Og så har jeg så vidt begynt på en bok jeg har hatt stående i hylla en god stund, nemlig Rom av Emma Donoghue og som jeg ser har fått gode omtaler og varme anbefalinger her på Bokelskere. Den handler om den lille gutten Jack som vokser opp i fangenskap sammen med moren og ikke kjenner verden utenfor rommet det bor i.

Begynte også på en ny lydbok i dag, The Dispossessed, den eneste romanen den ungarske akademikeren og poeten Szilard Borbely skrev. Han begikk selvmord i 2014. Historien utspiller seg i en liten, fattig landsby ikke langt fra grensen til Romania i slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-årene, og handler om en gutt og de brutale forholdene familien hans lever under. Faren er av jødisk opphav og moren har bånd til kulakene, landeiere som støtttet det nazivennlige Horty-regimet før det ble styrtet av kommunistene. Ser forresten at den kom på norsk i år og har fått tittelen De ubemidlede med undertittelen har Messias dradd alt?

Ønsker dere en riktig god helg!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

AvaBenteDemeterHilde H HelsethKristofferVannflaskeNorahStig TLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanEileen BørresenHanne Kvernmo RyePiippokattaKirsten LundkntschjrldGroTurid Kalvatn SchøyenIngeborg GDagfinn JakobsenellinoronilleJarlenefertitiJulie StensethTuridmajaAnne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice NordliTorTone H