Forlaget Attåt og Deichmanske bibliotek presenterer:
FOLKEBIBLIOTEKET
Forlaget Attåt og Deichmanske bibliotek på Grünerløkka inviterer til en ny serie med foredrag, opplesninger og samtaler. Serien skal politisere den norske og nordiske poesidiskusjonen. Folkebibliotek kurutares av Paal Bjelke Andersen.
Mer om arrangementet finner du på huvenes
Det er så jeg nesten føler medlidenhet med Skule.
Når han endelig "våkner opp " og innser at slaget om kongemakten er tapt og at maktbegjæret gjorde han syk og nedbrutt, og misunnelsen var så sterk at han vel nesten ble gal, da sier en ydmyk Skule til sin søster Sigrid når han vet at slutten nærmer seg :
"Der gis menn som skaptes til å leve, og menn som skaptes til å dø. Min vilje ville alltid dit hvor ikke Guds finger pekte for meg; derfor så jeg aldri veien klart før nu" og så tar han farvel med kone, datter og søster.
Håkon kviet seg for å ta livet av Skule, kanskje han forsto hvordan det var fatt med han, og han sa at Skule var et "Guds stebarn". Han var ikke et "ekte kongsemne", og Skule innså det til slutt, og gir seg for overmakten, for den rette til å ha tittelen konge. Er det noe sånt det betyr?
Dette var et bra skuespill med ekte og troverdige personbeskrivelser.
Mange land har ulike konflikter/krig/brudd på menneskerettigheter osv og det skal noe til å sette seg grundig inn i alle stridighetene, det kan bli litt vel mye i allefall for meg.
Til og med historiske konflikter kan speile de problemer noen land sliter med i dag, som f. eks. på Balkan.
Som du nevner er "en flik" av det som foregår både nyttig og interessant for den jevne leser. Det kan være begynnelsen til at enkelte ønsker å finne ut mer.
Interessant, hm, jeg har ikke lest noen av de 23 bøkene. Lurer på om jeg har noen leste bøker som ingen andre har registrert her?
Kanskje litt vanskelig å finne ut av det siden de en legger inn manuelt ikke viser om andre også har lagt inn de samme bøkene.
Jeg har laget en liten tekst om dette diskusjonsforumet. Knallbra idé å ha en lesesirkel på bokelskere.no om Henrik Ibsen! Les om Kongs-Emnerne på huvenes.no
Det var fint å høre at du liker både boka og forfatteren, jeg har ikke kommet så langt men det ser lovende ut til nå.
Jeg har på en måte kviet meg litt med å lese bøker av Rushdie for jeg har innbilt meg at de er altfor vidløftige. Der har jeg tydligvis tatt feil og glad er jeg for det. Har noen bøker til av Rushdie og de blir nok lest de også etterhvert.
Takker så mye for kommentaren din Norah, det gleder meg å høre at boka er verd å lese.
Jeg sitter på en benk i Cornwallis-veien et sted i India, og året er 1942. Når kvelden senker seg ser jeg noen menn som sitter på huk og er klare for en kappestrid. De snurper leppene og så kommer en lang, rød stråle av betelsaft ut av munnen for de prøver å treffe en messingspyttebakke. Noen gategutter har morro med å smette ut og inn mellom de røde strålene.
Jeg leser "Midnattsbarn" av Salman Rushdie
Biskop Nikolas fremstår som en intrigemaker og oppvigler i forholdet mellom Kong Håkon og Skule jarl.
Jeg er kommet et stykke ut i 3 akt og han nå fulgt med hvordan biskopen (som jeg synest fremstår som en "parodi" på en biskop)skal få tilgivelse for sitt renkespill og andre synder. Han sier bl. a. "Perpetuum mobile, - jeg er ikke så stiv i latinen, - men det betyr noe som har evnen til å virke evig"...En biskop som ikke kan sin latin ,tydligvis.
Helt til sin siste time holder han tilbake brevet fra Trond prest's skriftemål der det er opplysninger om Håkon er av kongeætt eller ikke. Det er biskopen som har "sådd" denne tvilen hos Skule jarl. Kongen har gitt Skule jarl tittelen Hertug men det er ikke nok for han for han higer etter kongetronen, og er villig til å gjøre det han kan for å nå sitt mål, selv om Kong Håkon er gift med Skule' datter Margrete.
Dette skuespillet liker jeg godt, spennende å følge fortsettelsen.
Etter å ha lest hva du skriver om filmen får jeg lyst til å både lese boka på nytt og ikke minst se filmen. Jeg tror faktisk jeg må få kjøpt meg den. Takk for flott tips :)
Dette nettstedet er et funn, jeg føler jeg "bor" her inne og jeg er visst ikke aleine om det :)
Det har nå blitt så mye enklere å velge ut bøker jeg ønsker å lese for her er så mange gode kommentarer og anmeldelser. Jeg har tatt mot til meg og har lest bøker jeg har utsatt i en årrekke og det er jeg så glad for at jeg har gjordt.
Min "skal lese hylle" blir nok aldri tom, den fylles stadig opp med nye bøker. Jeg har blitt kjent med mange for meg nye bøker og forfattere og I tillegg synest jeg det er hyggelig når jeg kan tipse dere andre om bøker jeg synest er bra.
Jeg hadde bl.a. aldri lest Ibsens skuespill hadde jeg ikke vært på Bokelskere.no
Ja, jeg gir boka en sjanse snart. Har lest litt av hvert så det skal vel gå greit. Men det har vært litt rart å ha unngått den, ignorert den på en måte. Men snart skal den til pers og jeg skal nok komme med mine kommentarer, på godt og vondt.
Takk for din anmeldelse,:) det er nok derfor jeg etterhvert gyver løs på den tynne boka.
Rart gitt, denne boka har jeg gått forbi og latt få stå i fred å ro i bokhylla mi en tid. Har i grunnen ikke følt for å lese den, men etter det du skriver her blir jeg litt i tvil. Har hatt på følelsen at det er en ufyselig bok men kanskje det er noe med den alikevel som appelerer til leserne.
Denne mannen har mottatt Nobelprisen i litteratur men for det er det slett ikke sikkert at alle faller pladask for bøkene hans. Jeg skjønner jeg må prøve en dag.....
Gratulerer så mye!
Har ingen eksklusive gamle bøker i samlingen min enda, men som bibliofil deler jeg din fasinasjon.
Bøkene jeg er mest stolt av i samlingen min er praktutgaver av Snorre og Bibelen, og bøkene mine fra Verdensbiblioteket.
Jeg synest boka er utrolig facinerende lesning. Jeg har ikke sett filmen men det hadde vært artig å ha sett den. Vet du om den er i salg fremdeles?
Guy de Maupassant kunne kunsten med å fortelle gode historier. "Fru Telliers pensionat" er en novellesamling som kom ut i 1881.
Her finnes historier om kynisme men også historier om medfølelse og forståelser for de svake i samfunnet. Erotiske og sensuelle fortellinger som ikke alltid ble godt motatt og mange ble sterkt forarget når den kom ut.
Vasilij Sjuksjin har skrevet boka "Landsbyfolk og andre fortellinger". Her var det mange flotte noveller fra den russiske landsbygda på den tiden det var jordbruks-kollektiv. Forfatteren beskriver karakterene i boka på en levende måte der en møter vanlige mennesker og noen orginaler. De fleste er berørt og lider fremdeles under tap av nære slektninger under "den store krig".
Anton Tsjekov tar oss med på en reise i deler av det russiske samfunnet på slutten av 1800 tallet. Han presenterer noen flotte "Noveller" som beskriver ulike mennesketyper, deres gjøren og laden på en positiv og likefram måte uansett hvor i samfunnet de tilhørte, fattig som rik, stygg eller pen.
Det er ennå mulighet for å være med på trekningen av en hemmelig bokgave. Alt du trenger å gjøre er å dele hva du har på nattbordet av lesning. Legg igjen beskjeden i kommentarfeltet på artikkelen På nattbordet på bloggen min.
Det er ikke bare karakteren Markus som er bra beskrevet, hele boka er så lyrisk at det er en fryd å lese. Denne lille boka har blitt en av mine favorittbøker, den har så mange kvaliteter i seg.
Jeg lar meg fascinere av karakteren Markus i boka "Kilden" av Gabriel Scott. Han er en slik herlig type som du ikke finner mange igjen av og som jeg føler godhet for.
Denne enslige og enkle fiskeren som strever med sitt litt i utkanten av fellesskapet. Markus har mange drømmer og ønsker men alt er ikke like lett å realisere. Han lever med og i naturen, sjøen og fisket, det er der han er i sitt rette element.
"Så sitter da Markus ytterst på holmen med stangen ut i en bue fra fjellet og fisker i solskvalpet nedeunder sig. Han kjenner seg hjertefro innerst inn, han ser sig glad på himmelen og havet, på all den skinnende blåhet omkring."
Jeg er helt enig med deg, synest også at det var noe magert tilbud i år enda mengen av utgivelser har vel aldri vært større enn den er nå. Jeg kom ut med kun 3 bøker og det er ikke mange til å være meg.
Jeg kan huske jeg fant flere "ukjente" billige bøker før, så jeg lurer på om årsaken kan være at nå sitter bokhandlerene ikke inne med så mange på lager som før. De bøkene de har på M-salget får de fra forlagene og få fra egen butikk.
De beste kjøpene er uten tvil bruktbok-butikker av ulike slag, der er både nyere og eldre bøker til en ganske rimelig penge.
Med deg gjennom gatene
Eg vil fortelja og syngja om ting
frå dei vide russiske slettene.
Berre nokre småting
fordi det ikkje er plass til alt i songen min.
Kravlause hendingar, planter,
personar,
fuglar,
tiltak menneska har sett i gong.
Mange har alltid vore til,
andre
held på å verta fødde,
fordi Russland er jorda
for den endelause fødsla.
Og slik tek eg til, medan eg går
med deg gjennom gatene,
over markene,
ved havet om vinteren.
Du er vennen min, kom,
lat oss gå.
Pablo Neruda dikt i utvalg ved Kjartan Fløgstad