I dag mens jeg ventet på at tiden skulle gå og det skulle bli min tur hos frisøren tok jeg meg en tur innom nærmeste bokhandel. Mammuttsalget er visstnok på hell, men jeg tok nå meg en titt. Merker at jeg ser etter annen type litteratur nå enn før. Og der lå Amalie Skrams Forrådt, som jeg lenge har ønsker å lese, og ventet på meg. En ny runde rundt bordet resulterte i Gert Nygårdshaugs Mengele Zoo.. Ja, tenkte jeg, den har jeg hørt mye om på bokelskere.no, og bakpå boken stod det Norges beste bok...Da må jeg ihvertfall gi den en tjangs. Etter å ha betalt vandrer jeg litt lykkeligere mot frisørsalongen, fra før av rustet med Hamsun i vesken og nå to nye investeringer i pose fra Beyer, var jeg klar for en lang økt hos trekk-en -kølapp frisøren.

Fant ut etter en liten stund at lesing kombinert med hårstell er søvndyssende, men har nå begynt å få et bedre innblikk i Nagels skikkelse, selv om jeg synes det er vel mye prating om ditt og datt.

Poenget med dette innlegget er vel egentlig å si at innkjøpene mine nok er preget av mitt medlemsskap her på BE. For bare ett år siden ville nok impulskjøp som dette vært av en lettere art, såkalt "chick lit" "feel good" og nyere populære utgivelser. Litt sånn "minste motstands vei" Ikke at jeg ikke har lest seriøs litteratur tidligere, men vektskålen har vel hellet mot det litt enklere. Nå er det mer jevnt fordelt.

Er det så noen andre medbokelskere som er så lettpåvirkelige som meg, som har sett "litteratur"lyset og endret sine lesevaner, eller muligens funnet noen "skatter" etter tips fra andre bokelskere?

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Viser 31 svar.

Det er veldig hyggelig med mange engasjerte og lidenskapelige bokelskere. Ser at flere skriver at de har endret sine vaner og blitt mer bevisste hva de velger å lese. Gode tips er gull her inne og vi er mange som er takknemlige for alle de gode bokanmeldelse som mange legger en del arbeid i å skrive.

Diskusjoner om kvalitet i litteratur er for min del blitt en vekker. Det gir meg mye å lese dette og jeg prøver å utfordre meg selv ved å se etter andre kvaliteter i bøker jeg leser enn det rent innholdsmessige/ storyen.

En annen ting som jeg ser andre også nevner, er at dette boksamfunnet er avhengighetsskapende og krever mye tid. Jeg er for eksempel innom flere ganger om dagen. Det blir altså ikke mer tid til å lese bøker, men jeg får lest mer om bøker enn tidliger. Jeg merker også at Bokelskere har blitt en referanseramme for meg. Snakker ofte om nettstedet til venner og kolleger, og viser til diskusjoner og bokomtaler.

Alt i alt tenker jeg at jeg har oppdaget gull og om det krever mye tid er det noe jeg kan leve med. Jeg blir verken blakk eller deprimert av å delta, og jeg lærer noe hele tiden, både om mennesker og om det skrevne ord.

Så lenge det er gull å hente vil nok bokelskere fortsette å glede mange fremover.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg vil si jeg har endret lesevanene mine. I starten da jeg var medlem leste jeg mye, det gjør jeg fortsatt, men i litt mindre grad. Men bokelskere har fått meg til å kjøpe mange flere bøker enn hva jeg gjorde tidligere. Jeg er ikke like flink til å begrense meg lenger, som jeg klarte tidligere, så bokelskere har nok både positiv og negativ innvirkning. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg har alltid vært en "lesehest", og har som regel slukt det meste jeg har kommet over. Bøkene har ofte blitt valgt litt på måfå, gjerne utfra omslag og tittel. Jeg har virkelig lært meg at man ikke skal "judge a book by it's cover"! Jeg har fått masse gode tips til bøker jeg vil lese, også innen sjangre jeg vanligvis ikke leser så mye. Jeg redigerer stadig på "skal lese"-listen min, og vil bare ha bøker der jeg virkelig har lyst til å lese.

Jeg har også tenkt mer på at lesing skal handle om glede, ikke om status. Jeg har bestemt meg for å ikke lese en bok bare fordi det er status å si at man har lest den. Jeg skal heller ikke la vær å lese en bok jeg har lyst til å lese, fordi det er "ukult" å lese den boka. Snobberi vil jeg ikke ha noe av, lesingen min er jo for å glede MEG, ikke alle andre!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å ja-jeg har så absolutt "utvidet min horisont"(som det så vakkert heter!) etter at jeg ble medlem her.Spennende å følge andre og se hva de leser.Og det igjen har gjort at jeg har blitt kjent med både nye forfattere og bøker som jeg nok ellers aldri ville ha fått snusen i.Så tusen takk til Bokelskere og alle de spennende "bokoholikere" som finnes her inne!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke vært medlem så lenge, men merker at jeg plukker opp tips her inne. Har allerede lest et par bøker, jeg ellers ikke ville begynt på. Så, ja! Jeg har nok blitt mer bevisst på hvilke bøker jeg velger.

Det som virkelig er befriende her inne, er at alle kan skravle løs om bøker de er opptatt av, og delta på de trådene de har lyst til. Et annet pluss er at det virker som om folk her har en ålreit tone, selv om en har forskjellig opplevelse av bøkene.

Det jeg ikke skjønner her, er dette med følgere. På Facebook/Twitter og andre sosiale medier får en opp en news-feed med meldinger fra de en følger, men hvordan virker det her? Foreløpig sjekker jeg bare litt rundt på måfå. Kan noen hjelpe?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan velge å få se hva de du følger leser for øyeblikket og hva de skriver i evt diskusjonstråder. Dette ser du på "Din side" under "Hva skjer?" og under "Diskusjoner" søk på "som strøm" og velg "De du følger".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da lærte jeg noe idag også. Takk :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har definitivt endret lesemønsteret mitt etter at jeg ble med her. For tiden leser jeg mindre enn før, mye fordi tiden går med til å lete frem nye og gamle bøker jeg har lest,og legge disse til i listene mine. Samtidig finner jeg utrolig mange ukjente bøker jeg i fremtiden vil lese. Regner vel med at dette er en overgang, og at det igjen blir bøkene som får hovedfokus etter hvert. Har også fått opp øynene for lydboka som en mulighet til å kunne lese og strikke samtidig. Noe jeg ikke har tenkt så mye på før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har vært på biblioteket idag og lånt meg "Oppmålingen av verden" takket være denne nettsida. Og nå er jeg helt forelska i karakterene, gleder meg til å legge meg og lese videre ikveld :o)

Lesevanene er inngrodde og endrer seg neppe ;o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har nok truffet spikeren på hodet, Ann-Christin: dette nettstedet har klart å påvirke lesevanene til ganske mange av oss! Så også mine - også har jeg fått så mye bedre oversikt, både over hva jeg faktisk leser, og over hva jeg har liggende ulest....

Som leser har jeg visst blitt mer "systematisk", tror jeg; jeg plukker ikke på måfå når jeg skal velge neste bok å kaste meg over. Årsak (tror jeg): når jeg har sirklet inn én bok, har jeg samtidig, takket være bokelskere.no, plassert den boken i et "landskap". Med det mener jeg at bokelskere.no har gitt meg muligheten til å søke opp bøker av samme forfatter, eller om samme tema, og ikke minst har jeg muligheten til å få masse bra tips fra andre bokelskere om beslektede bøker.

Og med dét sagt, penser jeg meg selv rett inn på en annen STOR glede ved bokelskere.no: muligheten til ENDELIG å "treffe" andre lesere som pløyer gjennom (minst) like mye "rart" som det jeg gjør.... Det er rett og slett kjempehyggelig å kunne hoppe jublende inn på BE og dele begeistringen over en strålende leseropplevelse, og så til og med få tips som kan lede til atter nye lesegleder!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Et helt klart ja på ditt spørsmål. Bokelskere.no har endret mitt lesemønster, samt gitt meg mange bokskatter.

Jeg har så lenge jeg kan huske elsket bøker og vært en lesehest. Hatt medlemskap i de fleste bokklubbene og mottatt måndedsboken fordi jeg glemte avbestillingsfristen. Kjøpte bøker på impuls og brukte "mest poulær" statistikken når jeg valgte bok.

Nå har jeg meldt meg ut av bokklubbene og handler ikke bøker på impuls lengere. Fra andre bokelskere tar jeg imot bokanbefalinger og legger de som treffer meg inn på min ønskeliste. Det er denne listen jeg bruker når jeg skal kjøpe bøker nå. Derfor er jeg nå blitt en mye mer bevist bokkjøper enn tidligere og bomkjøpene blir det lengere og lengere mellom.
Jeg leser også boken på en annen måte. Nå har jeg blitt så oppmerksom på språk blant annet.

Tidligere ble boka glemt når siste side var ferdig. Nå gleder jeg meg til å kaste terning over boken, samt skrive litt om hva jeg syntes om den. Dette gjør at boken lever lengere i meg enn tidligere.

Skattene jeg har oppdaget her inne er mange :-)

Her ble jeg kjent med forfatteren Gert Nygårdshaug som skriver fantastiske bøker.
Her ble jeg anbefalt å lese boken, "En halv gul sol" av Chimamanda Adichie og den anbefalingen falt i smak.

Jeg elsker poesi og den har jeg fått dele med andre og andre deler med meg.
Mitt hjerte har lenge banket for Ibsen og her inne har jeg møtt flere som setter Ibsen høyt.

Jeg vil ikke si at du er lettpåvirkelig fordi du har endret lesevaner nå. Tvert i mot så har både du og jeg finne et nettsted som gjør at vi kan utfolde oss i det vi elsker, nemelig bøker :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har ikke endret lesevaner, men har funnet flere bøker her som jeg neppe ville valgt ellers. Leser f.eks nå en bok med både tittel og forside om ikke apellerer til meg. En bok helt etter min smak. (Utvalgte emner i katastrofefysikk)

Føles bedre å bli påvirket av ekte bokelskere enn forlagenes (mammut)salg og egne omtaler. Det beste for meg med BE er at jeg blir kjent med bøkene på en annen måte enn gjennom reklame og forlagenes omtaler.

Har gjort mange dumme kjøp på Mammutsalget, men i år har jeg klart å styre meg. Vil heller kjøpe bøkene jeg liker best på salg når de kommer dit. Da er "Utvalgte emner i katastrofefysikk" definitivt en av dem. Biblioteket er en fantastisk institusjon!

Spennende lenke, Ann Cristin

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes det er en kvalitet ved folk at de lar seg påvirke, enten av bøker eller andre menneskers meninger. Alternativet er tristere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan ikke få rost disse sidene nok! Jeg er overbegeistret! Har vært her inne ca 1 mnd, og må nok si at lesevanene mine har forandret seg den vesle stunden jeg har vært her inne. Har blandt annet fått øynene opp for annet enn krim, noe jeg alltid har vært hekta på, takket være bokelskere.no. Og, så mange boktips som en får her inne, skal en lete lenge etter:D

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lesevanene og hva jeg leser, har forandret seg nokså mye etter at jeg oppdaget disse sidene. Jeg har fått så mange fine boktips og oppdaget så mye nytt. Er evig takknemlig for dette . Nå slipper jeg å virre rundt i bokhandelen , for å finne ut hva jeg skal kjøpe. Bokklubbene tjener kanskje litt mindre på meg, før tok jeg ofte imot månedens tilbud , til nokså høy pris, i tilfelle boka skulle være bra , eller fordi jeg lot meg lokke. Nå venter jeg til samme bok er på tilbud, leter opp beste tilbud på nett osv og er mer bevisst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har begynt å gi bøker jeg i utgangspunktet ikke trodde var interessante en sjanse om jeg ser den får gode omtaler her inne. Selv om jeg ikke har vært medlem så lenge har jeg fått en oppfatning av hvem som har omtrent lik smak som meg og om den aktuelle boken har fått god omtale av en av disse er jeg villig til å gjøre et forsøk.

Dette har ført til at skal lese-listen og en ønskelisten har vokst veldig mye i det siste, men det kan man leve med.

Ellers har Rufsetufsa helt rett, det er en viss fare for at man får lest mindre når man hele tiden er her inne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den største effekten av å være her inne er nok at jeg er blitt mer bevisst på hva jeg liker og mener når det gjelder en bok spesielt og litteratur generelt, - og hvorfor. Nå har jeg vendt meg til å prøve å sette ord på dette, og det har jo vært utviklende, - innbiller jeg meg;)
I tillegg har jeg jo også blitt oppmerksom på eller blitt minnet om bøker som jeg ellers ikke ville hørt om eller som var gått i glemmeboken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Er enig - BE har minnet meg på bøker jeg hadde glemt. Jeg kjøper lite bøker - jeg er ikke bare BE - jeg er bibliotekelsker også. Det er et fantastisk tilbud som flere må bruke hyppig. Med fare for å virke snobbete kjøper jeg lite bøker - spesielt skjønnlitteratur og krim. Det jeg vil ha i bokhyllen (og den er mer enn full allerede) er oppslagsverk av ulik type. Sjelden har vi et selskap der ikke leksikon eller et annet oppslagsverk blir benyttet...Heldigvis har jeg en jobb der jeg kan bruke mye av dette og der er det fortsatt god plass.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og ikke nok med det, i likhet med meg er det mange som har flotte bokblogger som jeg har funnet gjennom bokelskere som jeg blir sittende å lese i. Før hadde jeg bare noen faste blogger jeg så innom hver dag, men nå er det mange. Så jeg blir sittende å lese hva folk skriver om bøker her inne og bloggene deres:) Så det har vært mindre lesing, men jeg klager ikke. Jeg har lenge savnet en side som bokelskere.no. Før var jeg på amazon, hvor jeg aldri diskuterte, men leste hva folk syntes om bøker, så det er kjekt med en norsk side også:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette nettstedet er et funn, jeg føler jeg "bor" her inne og jeg er visst ikke aleine om det :) Det har nå blitt så mye enklere å velge ut bøker jeg ønsker å lese for her er så mange gode kommentarer og anmeldelser. Jeg har tatt mot til meg og har lest bøker jeg har utsatt i en årrekke og det er jeg så glad for at jeg har gjordt.

Min "skal lese hylle" blir nok aldri tom, den fylles stadig opp med nye bøker. Jeg har blitt kjent med mange for meg nye bøker og forfattere og I tillegg synest jeg det er hyggelig når jeg kan tipse dere andre om bøker jeg synest er bra.
Jeg hadde bl.a. aldri lest Ibsens skuespill hadde jeg ikke vært på Bokelskere.no

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Mine nye lesevaner er vel at jeg leser litt mindre enn det som er normalt for meg, for jeg henger oftere her;)Men prøver nå å komme i gang å lese litt mer igjen, som før:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

He-he. Som jeg skulle sagt det selv. Bruker så mye tid her inne at det går utover både nattesøvn og familieliv.... Og boklesing. Jeg har ikke endret lesevaner når det gjelder bøker, men har fått endel tips.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, har jo blitt flinkere til å prøve meg på flere sjangre etter å ha blitt medlem. Men før jeg begynner med en bok så har jeg en tendens til å se hva andre har skrevet litt om den, og så er jeg nysgjerrig på hva slags bøker folk her inne snakker om, som jeg også blir nysgjerrig på og som jeg må lese. Men har en tendens til å bli sittende her istedet, selv også når jeg ikke er med på diskusjoner. Har jo også blitt modigere å lese av forfattere og sjangre jeg ellers aldri ville ha våget å lese hvis det ikke hadde vært for lovende ord her inne:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min huskeliste i Bokklubben var lang før, men etter å ha meldt meg inn her på Bokelskere, så har det blitt veldig laaaaaaang, og det ser ikke ut som om den vil noen gang ta slutt. Blir nok i alle høyeste grad påvirket av å være her inne, og er nok i likhet med deg veldig "lettpåvirkelig", men siden jeg er en ekte nordlendig, så sier jeg: ka farken...Det finnes mye verre ting å bli "påvirket" av enn lysten til å lese bøker. Ha en fortsatt god helg:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For meg har definitivt veldig mye forandret seg siden jeg oppdaget bokelskere. I flere år hadde jeg stort sett bare lest krim. Det føltes som om det var det eneste jeg hadde ork til å lese, spesielt i travle perioder. Nå har lesevanene mine endret seg fullstendig. Siden sommerferien har jeg bare lest ei krimbok, resten av det jeg har lest er bøker jeg har fattet interesse for etter å ha lest hva andre bokelskere skriver om dem. Bøker som Symposion, Naustet, Himmelarkivet, Kvalmen, Fortæring, Lysistrata, Persepolis, Sveve over vatna og Opptegnelser fra et kjellerdyp, bare for å nevne noen nye favoritter, hadde nok fremdeles vært uåpnet og oversett hadde det ikke vært for den inspirasjonen jeg har fått her innefra. I tillegg har jeg oppdaget hvor givende det er å diskutere bøker med andre som deler min store interesse. I dag kan jeg nesten ikke forestille meg hvordan det hadde vært å ikke være medlem her. Heldigvis slippet jeg det ;)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Absolutt! Jeg har blitt inspirert til å holde ut bøker jeg ville avbrutt uten å lese andres tolkning av de, f.eks De grunnleggende bestanddeler. Jeg har blitt minnet på forfattere som Mirjam Kristensen og hvilke skatter som ligger i de gamle bokklubbøkene. Jeg har begynt å skrive små anmeldelser og engasjert meg i diskusjoner og dermed kanskje blitt en mer bevisst leser. Jeg har tatt bøker som har stått en evighet ut av hylla og lest, for eksempel Mesteren og Margarita. Blitt tipsa om det fantastiske initiativet bokselskap og derfor oppdaga den norske forfatteren Rølvaag. Blitt fortalt hvor jeg kan få tak i Dave Eggers bok Et forbløffende, talentfullt, dypt rystende verk. Og hver dag fått lyst til å lese romaner (tidligere ble det vel så mye fakta/dokumentarlitteratur) og hva folk mener om dem:-)!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvor får en tak i Dave Eggers "Et forbløffende, talentfullt, dypt rystende verk?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den var på Ark nedsatt til 69 kroner og de sender visstnok også om du ikke har mulighet til å gå i butikken. Jeg handler mye på nett og så den var utsolgt hos de største, og antok derfor at den ikke var så enkel å få tak i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den finnes på Ark til 69 kroner for tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, takk :) Og jeg som var på Ark Beyer i dag..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Lisbeth Marie UvaagKjetilMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøienCarine OlsrødAud- HelenPiippokatta