Jeg, som egentlig ikke legger så veldig godt merke "godt språk", hm, er i grunnen litt usikker på hva jeg legger i det. Men å forstå den setningen du ikke synes så veldig om, har jeg gjort meg opp noen tanker, min egen altså, andre vil kanskje legge noe annet i det.
"De fleste islandske tettbebyggelser ble bygd av torskebein, de er stolpene som holder drømmenes kuppel oppe."
Min tolkning er at på Island er det fiskebeina som er reisverket/ fundamentet for et bærekraftig samfunn, det er byggverket og livskraften. Hadde det ikke vært for fisken ville det ikke ha vært levelig, ingen drømmer, ingen sivilisasjon for mange småsamfunn i århundre, ikke noe "tak" (kuppel) over hodet.
Slik ser jeg på det, nå kan det være andre som har andre tanker om denne setningen.
Tusen takk for linken Ava. Interessant lesing, og ikke minst er forfatteren interessant. Denne forfatteren må jeg følge, og jeg har lyst til å få tak i flere av hans bøker
Jeg har lest for lite av boka til å kunne vurdere om en kan sammenligne med Hamsun, men har mine tvil om det. Vet ikke hvor den "påstanden" kommer fra, og tar det med en klype salt. Lar boka stå på egne bein uten å sammenligne. Skulle det være noen, måtte det jo være Halldor Laxness og han igjen var en beundrer av Hamsuns litteratur. Nei, dette blir bare tull, og vas :)
Jeg vil nå la det være Jon Kalman Stefanssons stemme jeg skal høre, for det er jo hans bok.
Sigurdur har medisin og bokutsalg i samme hus, bøkene dufter så av medisin at vi blir friske som fisker og fri for alle sykdommer bare ved å lukte på dem, så ikke kom her og si at det ikke er bra for helsa å lese bøker.
Fikk boka i går og har begynt lesingen. Begynnelsen er meget bra synes jeg. Bokelsker, hør på denne setningen da, å så bra!
Sigurdur har medisin og bokutsalg i samme hus, bøkene dufter så av medisin at vi blir friske som fisker og fri for alle sykdommer bare ved å lukte på dem, så ikke kom her og si at det ikke er bra for helsa å lese bøker.
Det kan vel kanskje la seg gjøre å lage en funksjon her inne for som heter ett eller annen for de felleslesingene som har vært.
Jeg vet om Shakespeare, Ibsens skuespill, Don Quijote, Charles Dickens samlede verker. Idioten av Fjodor Dostojevskij, Nattens brød, romansyklus i 4 deler av Johan Falkberget, John Steinbeck - flere bøker, Middlemarch. Er det noen jeg har glemt?
Det hadde vært flott om en kunne ha samlet diskusjonstrådene rundt disse bøkene i en tråd som la seg i "båndet" under overskriften på forsiden, det vil da bli lettere for alle, både gamle og ikke minst nye medlemmer å finne de. Nå er det mer eller mindre umulig å finne de hvis en ikke vet om disse felleslesingene og de interessante kommentarene. Tror mange vil ha stor glede av å lese de.
Det er bare å sende André en personlig melding eller legge en forespørsel i hans forslagskasse som ligger i tråden "Om bokelskere.no" så kan han ta en vurdering.
Ingen dum idè Jostein, jeg er med :) Jeg har allerede begynt å tenke ut neste bok til avstemning, hehe. Det kan bli en riktig så trivelig valgvake.
Jeg synes din stemme skal avgjøre hvis de står likt når valglokalet stenger.:) Bare rett og rimelig det.
Jo, jeg skal love deg det, denne gangen la jeg teksten jeg skrev om boka Fromont & Risler begge steder. Bokomtaler forsvinner "forterer enn svint".
Jeg synes det er så bra Annelingua at du også lukter på Daudet. jeg blir så glad når jeg finner "glemte" forfattere som har produsert flere gode bøker.
For meg er det spennende og ikke minst gir det meg stor glede. Grunnen til at blikket mitt har falt på franske forfattere er at jeg er titt og ofte i Frankrike, og da må jeg jo skryte litt av mine kunnskaper om disse herlige forfatterne.
Du må snuse litt på Guy de Maupassant den store franske novellemesteren, hvis du ikke allerede har gjort det. Har en hel haug meg bøker av ham, raida Halvdans bokhus, tok alt de hadde av han, hehe.
Det knaser skjørt under støvlehælen, moset ligger som en rute, pors og lyng og blaabær og mikkelsbær - det har altsammen smaa glasbukser paa, som gjør at det ikke kan røre sig. Der hænger et enslig bær fra i fjor, jeg brækker det forsiktig av kvisten og holder det op i haanden. Det ligger ind i en kapsel av is, en ørliten kandisert frukt, blaa og blank som en fin perle.
Jeg tror det er 4 romanen jeg har lest av Daudet til nå, og jeg liker hans måte og formidle historiene på.
Du som har vært der må virkelig svinge deg rundt å lese Alphonse Daudet. Det er ikke kompliserte bøker, men du verden hva han får fortalt oss lesere, virkelig tankevekkende historier.
Daudet stod Zola og naturalistene nær ved sin skarpe iakttagelse og sine omhyggelig nøyaktige skildringer, i følge Store norske leksikon.
Jeg jakter alltid bøker av Daudet, for de gir meg mye med sine flotte menneskeskildringer, den tids Frankrike, det er fascinerende lesning. Har blitt glad i flere av de "gamle" franske forfattere.
Har lest "Breve fra min mølle"
Da må du også se på disse bøkene av ham : Sappho og Småen glemte perler vil jeg si det er.
Har stemt og kommer til å følge spent med. Godt jobba Kjell k :)
Der sitter vi da likesom paa randen av jorden og peker ut i det blaa med stangen, vi to bitte smaa mennesker, som har haket os fast i hverandre og holder isammen for selskaps skyld. Vi sitter med ryggen til verden og ser ut i det endeløse og hører paa vinden, som stryker forbi, og bølgen, klingrer op efter fjeldet. Og alle slags tanker dukker op, tanker vi trodde var kommet bort og som hverdagslivet hadde slitt av os, tanker vi tenker som smaa barn...
"Kjærlighet gjør blind" heter det. Her i denne boka til Daudet får en et bevis på at det kan være noe i det. Så blind kan en bli at en ser ikke hva ens ektefelle driver med bak ryggen på en.
Fromont og Risler er kompanjonger, og bor i samme leilighetsbygg i Paris med sine koner.
Når en ung kvinne kommer fra lutfattige kår og gifter seg med en som hun tror har ei lommebok som aldri blir tom, skaper det problemer. Det skaper enda større problemer etterhvert når hun kaster sin øyne på sin manns kompanjong og han forbruker så mye på henne at han må begynne å ta av kassa på fabrikken.
Her er intriger, grådighet og de triste skjebners bok. Handlingene i boka kunne med letthet ha blitt flyttet fra 1800 tallets slutt i dag, altså er temaet like aktuelt i dag på godt og vondt.
"Kjærlighet gjør blind" heter det. Her i denne boka til Daudet får en et bevis på at det kan være noe i det. Så blind kan en bli at en ser ikke hva ens ektefelle driver med bak ryggen på en.
Fromont og Risler er kompanjonger, og bor i samme leilighetsbygg i Paris med sine koner.
Når en ung kvinne kommer fra lutfattige kår og gifter seg med en som hun tror har ei lommebok som aldri blir tom, skaper det problemer. Det skaper enda større problemer etterhvert når hun kaster sin øyne på sin manns kompanjong og han forbruker så mye på henne at han må begynne å ta av kassa på fabrikken.
Her er intriger, grådighet og de triste skjebners bok. Handlingene i boka kunne med letthet ha blitt flyttet fra 1800 tallets slutt og til i dag, altså er temaet like aktuelt i dag på godt og vondt.
Min helgelektyre er godt tilårskomne bøker, noe som ikke er uvanlig her i huset. Den jeg har begynt på heter Fromont & Risler - Roman fra Pariserlivet, min utgave er fra 1932, boka skrev Alphonse Daudet i 1874.
Neste bok ut er Blaaskjæl av Gabriel Scott, min utgave er fra 1923, og den henger så vidt sammen. Det er tydelig det er en godt lest bok, og kanskje er det en riktig god bok også.
Ja, "Ut i verden" er neste bok, så er det "Min universitetstid". Men boka "Barndom" er den beste synes jeg, en hjerteskjærende og en utrolig god bok.
Under OL har de hoppet i RusSki Gorki. En stor russisk forfatter som til og med har fått hoppanlegg oppkalt etter seg, ikke dårlig det.
De blå nettene tilhørte ekteskapsbruddet, denne forbrytelse som frekt hadde trengt sig inn, som talte lavt, som snek sig med lydløse skritt bak nedrullede gardiner mens huset lå i dyp søvn og gjorde sig både blind og stumt og ufølsomt som selve de stener det var bygd av, akkurat som det skammet sig for å se og høre.
Ja, ikke sant. Det er nok kanskje lett å si om noen klassikere De sier den boka er god, men jeg har ikke lest den (og i mange tilfeller kommer en heller ikke til å gjøre det) Så det er nok noe i det han sier den godeste Hemingway, at:
Et klassisk verk er en bok som folk roser, men aldri leser
Takk til deg Kjell, du har gjort en utmerket jobb til glede for oss. Håper du også har hatt utbytte av dette selv om du har jobbet og lagt til rette for oss. Vi kom til dekket bord takket være din innsats.
Et klassisk verk er en bok som folk roser, men aldri leser har Ernest Hemingway sagt.
Men nå er vi flere som har lest Middlemarch