Kjenner til det, skal du lese for skolen er det ikke like gøy. Skulle selv engang lese Fant av Gabriel Scott og skrive en bokrapport etterpå. Ble til at jeg så på filmen isteden da den gikk på TV da.
Husker jeg leste de 2 første for ca 30 år siden på norsk, har nå bestemt meg for å lese alle 5 på engelsk, har allerede fått de 4 første i posten og har den siste underveis.
Jeg regner div kjærlighet på norsk som lettlest, superstjerne og Harlequin bøker bl a; de som jeg som regel bare skumleser. Og div krimbøker som Larry Kent, Nick Carter, og Western som Bill & Ben bøker. Leste massevis Bill & Ben for ca 25 år siden, men ble lei når jeg hadde lest enkelte bøker 3-4 ggr. De eneste western bøkene jeg ikke blir lei er Djevelens ryttere av J T Edson, regner også de som lettleste.
Kjøper det meste på eBay (engelsk), tradera.com (svensk versjon av eBay), adlibris.no (tidl Capris), cdon, qxl også har vi bruktbutikken her i Sarpsborg. Før når jeg jobbet der het den Bok & Bladmagasinet, men nå har den en ny eier siden 1. februar og heter Litteraturhjørnet. Har kun vært der en gang pga mye sykdom i vinter/våres (influensa og forkjølelse), men skal en tur opp til uka da jeg har fått en del Donald pocket og western bøker av en venn så jeg har noe å bytte.
På eBay er det 2 faste selger jeg sjekker hver uke for å se om det er noe jeg har lyst på, og det er det alltid. Rett som det er søker jeg opp andre bøker også, bestilte 2 i kveld, The Lady in the Tower og Off with their Heads!.
Hvordan stiller du deg til fantasy satt til moderne tid? Dresden Files-serien av Jim Butcher er i så måte å anbefale innenfor undergenren "urban fantasy":) Her er det trollmenn, alver, troll, feer, vampyrer samt de gamle gudene og mye annet rart. Midt oppe i dette befinner Harry Dresden, trollmann, seg. Den eneste av sitt slag som har annonse i gule sider. Stort sett snill gutt og hjelper folk, men da får han som regel problemer med de overnaturlige slemmingene som er involvert i sakene hans. Han har så langt tirret på seg vampyrer, alveriket og sine trollmannskolleger. En vanlig dag på kontoret altså :)
Muad'Dib, tragisk skikkelse egentlig fra Dune av Frank Herbert. Født som sønnen til en hertug kastes han ut i vendetta mot en rivaliserende adelsfamilie og må bruke vett og kunnskap og ørkenstammen Fremen for å ta hevn over hele systemet som rammet familien hans.
Huldra Ulva har jeg også stor sans for, fra Ulva fra Huldertjern. Oppvokst i Norge på 1400-tallet hvor hennes folk jages pga. idioter på prekestolen. Så havner hun romvesner som ikke er romvesner men mennesker fra lang tid tilbake som dro ut i rommet. Hun tilpasser livet blant disse før hun så sendes tilbake til Jorda i moderne tid. Jeg kjenner meg igjen i berserken hun har i sitt indre, den hun slipper løs for å forsvare sin søster på 1400-tallet.
Når jeg bytter bort en bok betaler vi hver vår porto, ellers tar jeg faktisk kostnad. Selger en del på QXL og sitter og måler posten med tommestokk for å få riktig porto. Har for øyeblikket 179 bøker i til salgs hylla mi, bl a en god del fantasy/sf som jeg selger for en venn.
Bok er nå solgt på QXL
Jeg bodde en periode i Sverige, lærte meg svensk og brukte det mens jeg bodde der. Etter dette kan jeg nesten ikke tenke meg å lese svenske bøker på norsk - det blir ikke samme opplevelsen, blir litt feil på en måte. Men ettersom svenske bøker også er billigere så er det ikke akkurat et problem ;)
Stort sett foretrekker jeg også å lese engelske bøker på originalspråket. Det begynte vel en gang i tenårene som en måte å lære seg mer engelsk på. Nå gjør jeg det vel fordi jeg liker å få med meg originalen rett og slett - oversettelser innebærer en del endringer og tilpasninger og, det finnes mange dårlige oversettelser som har irritert meg. Jeg skal ikke påstå at jeg får med meg absolutt alle betydningsnyanser, men det gjør nok ikke alltid oversetteren heller, og det er ikke mulig å oversette 1:1.
Jeg har også studert tysk, og har egentlig ikke noe problem med å lese det heller, men det er ikke så ofte jeg leser tyske bøker lenger. Nå er det vel så lenge siden jeg har brukt det at det vil ta litt tid å komme inn i det og få flyten, men jeg har et par tyske bøker liggende jeg gjerne vil lese en gang...
Som jeg gjør i alle tråder hvor det spørres om fantasy-anbefalinger så må jeg nevne vår egen Kristine Tofte, og hennes Song for Eirabu.
Den er ganske så fantastisk. Den kan beskrives som norrøn fantasy, skrevet på et drivende godt og slagkraftig nynorsk. Den har sterke kvinnelige hovedpersoner, et plot med gode porsjoner skjebne og mytologi, (og action såklart). Og det hele er mesterlig vevd sammen i en fortelling man blir sugd inn i.
Og nå kommer snart det andre og avsluttende bindet i verket også. Det var et "grassrotengasjement" for å få forlaget til å trykke opp mer av den boka, som lykkes ganske bra. Tror det var Ida Jackson som dro det igang. Og det ble fulgt opp her på bokelskere.
Forøvrig må jeg bare anbefale Ursula LeGuin, særlig hennes Earthsea trilogy (Jordsjø trilogien) og Annals of the Western Shore.
The Name of The Wind av Patrick Rothfuss, norsk oversettelse for den som helst vil ha det kommer i oktober i år. Den mannen kan virkelig det å fortelle en historie og han har en gave når det kommer til bruken av ord.
Så kult! Hadde jeg sett denne meldingen før så kunne vi jo tatt en bokprat! Hvilke titler falt dere for?
Hjemme. Det er fiksa nå....
Mine favorittbøker er de jeg leser flere ganger.
Notabene paa Sandens I Kristiansand har lydboeker til svaert lave priser! Kjoept og betalt av Notabene, niks, bare hypp paa aa spre lydboeker med et engelsk tastatur.
Det er dessverre lite sf oversatt til norsk og ennå mindre skrevet av nordmenn som er utgitt. Men stikk innom ditt lokale bibliotek og lån bøker av Bing og Bringsværd, mye artig science fiction. Nazarnovellesamlingene de var redaktører for er gode introduksjoner for spennvidden innenfor for science fiction. Det samme går for bokklubben Nova/Bok og Magasinforlagets novellesamlinger og en sjelden gang en roman. Finner du den anbefaler jeg Kontakt med verdensrommet av Boris og Arkadij Strugatskij. Tre langnoveller om temaet første kontakt, ift. amerikansk sf er det ingen superpositive eller supernegative tolkninger av temaet. Heller mer at en evt. første kontakt kan bli så merkelig at vi ikke helt skjønner hva som skjedde, eller hva om romvesnene ikke skjønte at det var intelligent liv her og bare stoppet for en liten piknik på veien:)
Jeg har lest Marekors og Snømannen tidligere. Starten på Marekors er skikkelig god, halve boka er grei nok, og resten er bare en kjedelig lang jakt/kappløp (ihvertfall siste tredjedel, da). Snømannen var ikke så verst.
Så jeg hadde møtt Hole før, men i Flaggermusmannen fikk jeg nok av ham.