Med nakken som begrep

"Nakker" er den andre foto/essay-boka av den svenske fotografen Thomas Wågström og Karl Ove Knausgård, kan vi lese på forlagets nettsider. Denne gangen er det den menneskelige nakken eller det bortvendte blikket som er motivet og temaet.

Jeg hadde lenge ønsket meg akkurat denne boka, men syntes prisen var noe stiv for et essay av Knausgård på litt over tyve sider og noen bilder av nakker. Det var nemlig ikke til å komme forbi at det først og fremst var Knausgårds essay som trigget min interesse for denne boka. Så dukket den opp på Mammut-salget i året, og vips! så var den min.

Jeg må jo umiddelbart medgi at bildene er interessante! 54 bilder i alt, om jeg ikke har tellet feil ... Det man skjønner etter å ha studert disse bildene nærmere, er at en nakke ikke bare er en nakke. Noen nakker er smekre og lekre, andre er firkantede og kjøttfulle. Dessuten skimter vi hårete rygger, høye og lave hårfester, fregnete hud, glatt hud, nuppete hud, velklippede frisyrer og frisyrer som er alt annet enn velstelte. Fotografen har åpenbart ønsket å få frem mangfoldet i vår menneskelige natur, og det er virkelig et bredt spekter av nakker han har gravd frem i denne boka. Det forhold at samtlige bilder er i sort-hvitt gjør dem på et vis nesten metaforiske, som om den nære, menneskelige dimensjon på et vis er fjernet. Det er som om vi betrakter disse nakkene med en større distanse nettopp fordi de ikke er i farger. Ville boka ha vært mer interessant dersom fotografen først og fremst hadde fotografert det vi forbinder med vakre mennesker? Neppe, tror jeg ... Det er dette mangfoldet - det brede spekteret - som gjør boka! er min påstand. Jakten på den perfekte skjønnheten møter vi så mange andre steder at vi ikke trenger den også her. I samspillet med Knausgårds essay, er boka praktfull! Det er ikke mange bøker man leser på nytt etter at de har havnet i bokhylla, men dette er en slik bok som kommer til å bli lest og bladd i - om og om igjen. Det er jeg veldig sikker på!

Karl Ove Knausgårds essay har tittelen "Ansiktets bakside". Det er fascinerende å lese alle hans assosiasjoner til den menneskelige nakke! Han er innom det meste; som at nakker er noe han forbinder med henrettelser (!), som at nakken lever et bortgjemt liv i skyggen av ansiktet ...

"Nakken er et sårbart og utsatt sted på kroppen, kanskje det mest sårbare og utsatte, og opplevelsen av det er grunnleggende, selv uten et overhengende sverd. På den måten er den i slekt med redselen for slanger og krokodiller, som like gjerne kan opptre i mennesker på Finnmarksvidda som i Sentral-Afrika, eller for den saks skyld redselen for høyder, som kan ligge latent i mennesker som aldri har sett noe annet enn sletter og sanddyner, lavland og sumper, åkrer og jorder." (side 111)

I følge Knausgård er det ansiktet vårt som definerer hvem vi er. De fleste av oss forsterker kommunikasjonen med omverdenen gjennom sminke, briller, skjegg, bart, hårfrisyrer og den slags. De fleste kroppsdeler signaliserer noe seksuelt, kommersielt eller intellektuelt. Til og med indre organer kan være til salgs - i alle fall i den tredje verden. Men hva med nakken? I følge Knausgård er den omtrent den eneste kroppsdelen som ikke er til salgs - verken blant levende eller døde. Likevel er også nakken på et vis ladet. Man kan være stivnakket, sta og egenrådig - alt egenskaper vi forbinder med nakken. Dessuten kan et menneske være duknakket, og det er nakken vi bøyer når vi hilser på andre. I den forstand kan nakken faktisk få en dobbel betydning - som en kroppsdel som er forbundet med ikke å vike unna, samtidig som den også kan være et symbol på underkastelse.

"I kroppens metafysikk utgjør nakken forbindelsen mellom hjernens fornuft og åndens lys, og kroppens irrasjonalitet og begjærets mørke. Nakken er med andre ord stedet mellom og stedet utenfor. Det å være stivnakket kontra duknakket har ikke bare med blottstillelse av nakken eller ikke å gjøre, har ikke bare med å vise seg forsvarsløs eller ikke å gjøre, for når man bøyer nakken skjules også blikket for den andre. Å se noen i øynene er å si at man er likemenn, å se ned er å underordne seg den andres blikk, ikke lenger være på likefot. Det kan også være å holde noe skjult, ens egentlige jeg, noe i det som man ikke vil vise. Hat kan ligge i det nedadvendte blikket, eller skam, eller som ofte tilfellet er, begge deler samtidig." (side 117-118)

Mens Knausgård er inne på hva som definerer vår identitet, kommer han innom temaet barndom og frihet. Er det barnet eller den voksne som er fritt? Interessante tanker som vel aller mest sier noe om ens eget syn på barn spesielt og mennesker generelt ... Han snakker om grenseløshet, noe det nok først og fremst er barn som opplever. Uendelighet av tid, uendelighet av muligheter og lite av begrensninger i forhold til omgivelsene ... alle disse tingene som setter barrierer i et voksenliv. Hvis det altså er slik man ser på livet - både i tidsmessig og materiell forstand.

Knausgård avslutter essayet med følgende ord:

"Vi lever i det sosiale, det er det like, det er ansiktenes lys, men vi eksisterer i det ulike, det for oss fremmede, det er ansiktets bakside, det er det som stumt vender seg bort, ute av rekkevidde for språket, som det sivende blodet i hjernens ørsmå kapillærer er utenfor rekkevidde for tankene som tenker på dem, bare noen millimeter unna, i det jeg som ved nærmere undersøkelser ikke er noe annet enn en kjemisk og elektrisk reaksjon i det svampaktige objekt som nakken holder oppe." (side 124)

Som alltid lar jeg meg fascinere av Knausgårds evne til å snu og vende på det meste og gjøre det interessant, uansett hva han skriver om. Han er en stilsikker essayist - noe vi ikke minst fikk erfare i essaysamlingen "Sjelens Amerika" som utkom i 2013, og i alle digresjonene i hans seks binds mesterverk "Min kamp". Når nå ryktene går om at han kommer ut med fire nye bøker, er det bare å glede seg! Hypet eller ikke hypet! Knausgårds utgivelser hører med i en sann bokelskers samlinger!

Min konklusjon er at denne lille boka om nakker, og med kun ett essay fra Knausgårds hånd, er vel verdt pengene - selv uten Mammut-avslag!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har ikke slettet noe som helst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har noen gode poenger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk til deg også. Du minner meg på at vi alle trenger å gå i oss selv av og til, men det er som Søren Kierkegaard så fint har sagt, mye lettere å se til høyre og venstre, enn inn i seg selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg forstår at ønskene og meningene dine springer ut av godhet, det er prisverdig, Cindy.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forstår jeg deg rett, når du mener at det skal være tillatt å si nærmest hva som helst i et offentlig forum, fordi vedkommende har det vondt, og de som det går utover, skal ikke ta det personlig, fordi det er synd på vedkommende?

Vi er ikke psykologer, men bokelskere her inne, og sympati og medfølelse springer ut fra en viss grad av innsikt og ydmykhet, den har jeg ikke sett så mye til i dette tilfelle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg satte det på spissen, for å få frem et budskap, og en diskusjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri trykket på den, men jeg tror det blir sendt en melding til administrasjon, og så går eventuelt han inn og sletter.

Hvis alle hadde fulgt det rådet å ignorere, så hadde det sikkert fungert, men erfaringen tilsier at noen alltid biter på agnene som kastes ut. Det kan av og til være en stor utfordring å la være.

At folk blir avskrekket og kanskje trekker seg ut, forstår jeg, men hvis det kan komme noe positivt ut av dette, så er det bra, eventuelt at vi får noen kjøreregler.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

At alt er sporbart, greide jeg å glemme i farten, det er et stort poeng. Samtidig trenger vi noen konsekvenser/kjøreregler.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er det jeg tenker også. Vi trenger noen kjøreregler her inne, som Monica også er inne på.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tenker at har man et varslesystem, så bør det bli konsekvenser når varslene blir mange. Først en advarsel, hvis ikke det hjelper, så er det ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det ikke bedre at flest mulig kan få lese hva mariann rygh kvinhaug alias Marlene Kvinhaug, er i stand til å lire av seg, enn å trykke på denne varsleknappen. To av innleggene til meg ble varslet av andre. Jeg oppfordrer folk til å la innleggene stå!

Hva tenker andre? Eller er det sånn at blir varslene mange nok, så får det konsekvenser? I såfall hvilke? Har vi noen regler? I såfall ikke, kanskje vi trenger noen?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har gjort meg ferdig med deg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er riktig at jeg sendte deg en personlig melding for en stund siden angående en situasjon som jeg synes du ble urettferdig behandlet, men det var den gangen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå tror jeg du gjør deg dummere enn du er. Hvor logisk er det at alle tre gir deg stjerner med få minutters mellomrom, det var tabben du gjorde.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde ikke gått ut her, hvis jeg trodde det bare var venner av deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

elara, navara og mally sier vel sitt. Det skuffa meg, jeg har ikke lyst til å utbrodere noe mer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg lastet den ned med en gang, ellers hjertelig takk :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble umiddelbart bergtatt av språket til Kim Leine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg forstår nå hva du mener i forhold til Leine og språket. Lastet ned en prøve på "Profetene i Evighetsfjorden", riktignok på svensk, men jeg liker det svenske språket. Den lastes nok ned i sin fulle helhet til 49,-

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienJan-Olav SelforsKikkan HaugenHilde Merete GjessingBeate KristinHilde H HelsethMarit AamdalKirsten LundKaren PatriciaVannflaskeGladleserTorill RevheimNina M. Haugan FinnsonIngunn SCatrine Olsen ArnesenSigrid Blytt TøsdalRisRosOgKlagingJakob SæthreHeidi LBjørg L.Ann EkerhovdHeidi BBHarald KSiljeJarmo LarsenBerit RNinaTanteMamieAnne-Stine Ruud HusevågsvarteperNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  Skage