Hvorfor i alle dager foreslår dere bøker som for tiden ikke finnes i handelen i norskspråklig utgave? Det gjelder både boka av Safran Foer og boka av Nooteboom. Jeg har søkt hos nettbokhandlene og der bare funnet disse bøkene i engelskspråklig utgave. Det er mulig at jeg kan finne disse bøkene på norsk på et bibliotek. Men når man som jeg bor milevis fra nærmeste bibliotek, er dette ganske tungvint. Å bruke masse tid på å jobbe meg gjennom en engelsk bok , er noe jeg verken gidder eller har tid til så lenge det finnes så mange andre gode bøker oversatt til norsk som det er lett å få tak i.
Folk som vil forbedre
hele verden, kan med hell
starte i dens sentrum
og begynne med seg selv.
Piet Hein
For et års tid siden la jeg ut dette innlegget:
"Da vi lette etter hunden fant vi den ikke hverken ute eller inne. Da
vi lette etter lykken fant vi hunden under trappen."Jeg har lest gjennom noen dager gamle aviser og fant dødsannonsen, med
diktet, til forfatter og oversetter Annie Riis (1927–2020). Jeg
kjenner henne ikke, men ser at hun blant annet har skrevet boken med
den fascinerende og tankevekkende tittelen En som het En. En forfatter
jeg fikk lyst til å se nærmere på. Noen som har lest henne?
Jeg fikk svar fra blant andre Ellen, som kunne fortelle at diktet er fra samlingen «Mellom høye trær», og anbefalte Annie Riis varmt. Se litt nede i denne tråden.
Jeg tror jeg trygt kan si at denne lille diktsamlingen kan du bare bestille på biblioteket (når du nå ikke kan rusle mellom hylleradene). Den gikk rett til hjertet på meg (jeg kjøpte den på antikvariat.net), og vil bli overrasket om ikke det samme skjer med deg 😊
Ha, ha, feilen er rettet, takk skal du ha, Kay!
Jeg bommet altså med hundre år, om noen skulle lure.
Jeg foreslår en bok av en fransk forfatter, Annie Ernaux. Til tross for at dette er en gammel dame med et stort forfatterskap bak seg, er det først i de senere årene at hun er blitt ordentlig kjent i Norge. Boka hennes «Les années» (som jeg tror regnes som hovedverket) kom ut i 2008. Først i 2020 ble den utgitt her i landet under tittelen «Årene». Til orientering kan jeg opplyse om at boka fins ikke bare i innbundet utgave, men også som pocket. Den foreligger også som lydbok.
Tusen takk, Randi. Jeg har som deg lest mange bøker jeg ellers ikke ville ha lest, og blitt kjent med nye forfattere, takket være lesesirkelen. Dette var da også en viktig del av min motivasjon. Jeg klarer nok ikke å holde meg helt borte 😊 men kjenner nå at jeg trenger et avbrekk. Sikkert lurt å gjøre som deg; å være mer selektiv med hensyn til hvilke bøker man er med på.
Oi, det var ikke min mening. Snarere tvert imot, en applaus til forslaget ditt!
Godt forslag :-)
I mars 2019 leste vi Ishiguros "Resten av dagen" her i lesesirkelen. En meget god bok som avstedkom til dels heftige diskusjoner.
Det går nok bra :-))
Til jul i fjor ga jeg "Snøsøsteren" i julegave til en av familiens yngre. I år fikk søskenbarnet hennes "Solvokteren". Håper de kan låne av hverandre hvis ønskelig.
He, he, må bare tilføye at han som fikk Viestads bok i bursdagsgave av meg, ble svært fornøyd. Gratulerer! Glemte å si at boken i tillegg er morsom, mye humring underveis.
Jeg ligger litt på været. Tok en rask oppsummering: Jeg har vært med fra starten av for 7 år siden, har fullført 36 av de 42 bøkene vi har lest (i realiteten flere, siden for eksempel «Vargskinnet» er en trilogi), har avbrutt 1 og stått over 5. Dette har gitt stor glede, men nå kjennes det som jeg har nådd et slags metningspunkt.
Jeg ønsker å stå friere til å lese det jeg ønsker, når jeg ønsker det, i hvert fall for en periode. Det er så mye som frister, og tiden strekker ikke til. Jeg kommer derfor ikke med noe forslag i denne omgang og vil nok ikke være like aktiv som før. Men jeg kommer fortsatt til å følge med og delta etter innfallsmetoden!
Lykke til, til dere!
For en herlig sjarmbombe av en bok. Den hadde både humor og sårhet. Jeg elsket denne.
Året 2020 har vært et litt comme ci comme ca leseår for meg. Ikke så mange bøker, og ikke så mange høydepunkter. To nydelige oppvekstromaner kan jeg likevel trekke frem og trygt anbefale. Den ene er Tove Ditlevsens Barndommens gate, den andre Erri De Lucas' Montedidio. En pike i København, en gutt i Napoli, begge av arbeiderklasse, begge litt på siden av samfunnet og med en særegen, veslevoksen evne til observasjon og refleksjon. Rørende. Jeg vet du er glad i korte bøker, Bjørg – dette er dreier seg om forfattere for formidler så mye med få ord; pubertetens brutalitet, seksualitet, varme, humor og alvor.
Ellers benytter jeg anledningen til å slå et slag for den norske forfatteren Øivind Hånes, i år spesielt Pirolene i Benidorm. Hånes skriver om ensomme og sosialt klønete menn, så velmenende og hjelpeløse at de vekker en omsorgstrang i meg! Og i den nevnte romanen ikke minst om kontrasten mellom det perverterte Benidorm og de vakre fuglene i det naturskjønne, øde landskapet bare en kort biltur unna turistmagneten. Dette kjenner jeg igjen fra Gran Canaria.
En siste anbefaling fra 2020 er Andreas Viestads En middag i Roma, Verdenshistorien i et måltid. Viestad kan sitt fag og fører en ypperlig penn. Bokens grunnide er at vår historie ikke er formet av generaler og «store» menn, men av hva vi spiser. Svært interessant og tankevekkende.
Et ikke så verst leseår likevel, altså!
En fin tråd, Bjørg. Noen av de anbefalte bøkene har jeg allerede på ønskelisten, andre er kommet til. Tusen takk og godt år!
Så fint å høre fra deg Karin og takk for anbefalingen. Absolutt fristende! Nå ser det dessverre ut som boken har kommet bort i årenes løp, men heldigvis finnes det bibliotek, antikvariat og bruktbutikker.
Denne leste jeg da den kom, altså i 1974-75. Mitt eneste vage minne er en god stemning. Har ofte tenkt at boken er verdt en gjenlesing, ikke minst på grunn av den fascinerende tittelen, samt en dose nostalgi.
Takk for din inspirerende omtale. Kanskje det er den som skal til før jeg finner fergereisene frem igjen.
Bøker får en aldri for mange av. Bare synd at de faller i verdi når de ikke lenger er "årets bok".
Stefansson er også en av mine favoritter. Ha en fortsatt god jul!
Ingen ord er så klare at de ikke byr på fortolkning, (...)
Fikk dere mange fine bøker i julegave? Selv fikk jeg ingen (snufs!) Helt fra jeg var liten har jeg ønsket meg bøker til jul, men omgivelsene mine har aldri skjønt det, eller de har ment at jeg allerede har for mange.