Et ekko kan høres i tusen år, men ikke i all evighet

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anja og kjæresten, Pål, er på vei til Sverige en varm junidag. Målet for turen er et torp Anja eier sammen med eksmannen, Ivar. Det er dugnadshelg. Huset skal males og da trengs mange hender. Anja og Ivars felles barn er også til stede, i tillegg til Ivars samboer og Anjas eldste datter med kjæreste. Det blir noen dager fylt av minner, maling og krangling.
Det hoppes i tid, og alt ses gjennom Anjas øyne.

Mennesker er jo fascinerende skapninger, og disse vi her blir kjent med har alle sitt å stri med. Flere er ganske ukonvensjonelle, og man løfter litt på øyenbrynet underveis.
Interessant, men litt treg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med alle gjentakingane, nærmast som refreng eller leietema?, er Septologien meir som eit langt dikt enn ein roman. Det er poesi. Og poesi treng ein ikkje å forstå heilt og fullt, det er steminga, kjenslene. Og det er havet, dauden og kjærleiken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Begynner med denne nå, fra BookBites, vet ikke om jeg rekker den før fristen går ut - har ikke noe overbevisende inne fra BookBites for tiden, og forventer ikke det beste av McEwan her heller. Kom meg gjennom Jacobsens siste i dag - ble nok litt skuffet over den. (Veldig mange navn også å holde styr på, slik ikke den greieste "gåbok")

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var på Tysvær Bibliotek i dag og oppdaget at de hadde bøker til salgs. Fikk med meg hjem 10 bøker til NOK 20.

Filosofene : vesterlandsk tenkning siden 1900 av Svante Nordin
Samlede dikt 1 & 2 (1957) av Herman Wildenvey
Is- og Donald-svingane : dikt av Arnt Birkedal
Makk og søkkji : mogning åt makken - mørker åt søkkji av Anders Brenno
Jordharmoniar : dikt av Alf Saltveit
Samlede dikt 1 1948-1980 av Harald Sverdrup
Samlede dikt 2 1982-1991 av Harald Sverdrup
Amundsen : en roman av Espen Ytreberg
Ingentings barrikadar : dikt av Finn Øglænd

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hva kjøpte du til din farmor & farfar?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skulle du ønske at strikket ditt var bedre og at du hadde en ekspertstrikker ved siden av deg til å hjelpe deg når det går galt? Kanskje ikke for deg som "kan alt" - slik jeg trodde for flere år tilbake. Du allverden hva jeg har lært av teknikker innen strikking.

Det handler om å strikke smart, mao en mental verktøykasse. Patty Lyons har vært den som jeg fulgt / oppsøkt når jeg har hatt strikkeproblemer. Jeg har flere av hennes videoer, men nå heldigvis de viktigste rådene å finne i bokform som jeg kan slå opp i uten å måtte lete/tråle igjennom en video eller flere.

Patty Lyons er en ekspert på alt som har med strikking å gjøre - hun vil hjelpe deg med å finne ut av tykkelsen, plukke opp problemer som vridd masker og generelt piffe opp strikkekunnskapen din i denne oppslagsboken i lommestørrelse full av visdom. Patty er en kjent strikke-tante, og hun vil holde deg i hånden når du takler problemene som ofte plager strikkere og kommer i veien for vakre ferdige prosjekter.

Denne hendige guiden vil alltid være ved din side for å hjelpe deg med å løse opp garnproblemene dine og få deg tilbake på sporet. Fullpakket med praktiske råd for strikkere samt trinnvise instruksjoner for en hel rekke strikkesaker, dette er den ultimate guiden for alle som noen gang har plukket opp garn og et sett med pinner.

Dette er ikke som andre bøker om hvordan man strikker med grunnleggende informasjon om opplegging og hvordan man danner masker (selv om det er en praktisk referansedel bak for når du trenger en oppfriskning), dette er en bok om 'hvorfor' av strikking. Ikke om hvorfor vi strikker, men om hvorfor vi strikker slik vi gjør. Ved å grave dypere inn i hvorfor' Patty løser ikke bare strikkeproblemene dine, hun hjelper deg til å virkelig forstå hvorfor garnet/maskene/nålene/spenningen virker på en bestemt måte og hvordan du kan fikse eventuelle problemer.

Hun starter med å se på det grunnleggende og utforsker anatomien til en maske, undersøker hvordan dette påvirker utseendet, følelsen og formen til de ferdige strikkede stoffene og hvordan ulike strikketeknikker påvirker det ferdige resultatet. Patty undersøker problemene forårsaket av vanlige feil som mange strikkere gjør uten å legge merke til det før de dykker inn i mer komplekse strikkeproblemer og hvordan de kan feilsøke dem. Alle Pattys teknikker og tips er illustrert med detaljerte steg-for-steg kunstverk for absolutt klarhet.

Og, som du kan forvente av en Patty Lyons-bok, er det en sunn spredning av humor og respektløshet hele veien; du kan ta strikking seriøst, men du trenger ikke være seriøs mens du strikker.

Om forfatteren
Patty Lyons er strikkedesigner og lærer. Hun har laget videoer og design for alle de viktigste strikkemerkene, inkludert Craftsy, Interweave og Vogue Knitting.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke om du mener fiksjon eller biografi.

Hva med å lese om våre norske kvinnelige foregangskvinner som stod på for at vi kvinner i dag kan være selvstendige, ha stemmerett mm ? Her er nok av sprengstoff.

Magnhild Folkvord (forfatter)
Gina Krog feminist og tindeklivar
Fredrikke Marie Qvam : rabaldermenneske og strateg
Betzy Kjelsberg : feminist og brubyggjar
Der livet brenn : ein biografi om Magnhild Haalke

Mari Jonassen (forfatter)
Livet er et pust : Ragna Nielsen

Kristin Ørjasæter (forfatter)
Camilla Collett - Norges første feminist

Aud Valborg Tønnessen (forfatter)
Ingrid Bjerkås : motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boken gir en fargeprøve av hver av fargene beskrevet (noen av dem er vanskelig å skille og det er sikkert hundrevis flere), vi blir kjent med pigmentenes historie, hvordan de ble oppdaget og oppnådd, hvordan de reagerte med andre pigmenter , som var i favør på hvilket tidspunkt og av hvem, hva var deres symbolikk, hvilken effekt de hadde på mennesker og massevis av morsomme, forbløffende eller triste anekdoter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De fleste av oss bruker ikke mye mental energi på å tenke på stoff, utover det å sette pris på den kjølige berøringen av myk bomull når hodene våre berører puten om natten, eller å bekymre oss om posen vår med donerte klær er bestemt til en søppelfylling. Men ved å lese journalisten Kassia St. Clairs «The Golden Thread: How Fabric Changed History», er det sannsynlig at du aldri vil se på tøy på samme måte igjen. "Den gyldne tråd" gir et eklektisk syn på hvordan mennesker har utviklet stoff, fra de første kjente linfibrene funnet i en hule i Georgia, spunnet fra innsiden av planter og datert for rundt 32 000 år siden, til romdraktene laget av syntetiske materialer opprettet de siste 100 årene.

"Klær," bemerker St. Clair, "ville ha vært en av en rekke ferdigheter - inkludert evnen til å lage ly og ild - som mennesker ville ha trengt for å trives i forskjellige regioner." Men fordi stoff er vanskeligere å bevare, har arkeologer viet mindre oppmerksomhet til dens betydning i gamle kulturer enn til andre, mindre forgjengelige gjenstander som bronse eller jern. Oppdagelsesreisende som studerte egyptiske mumier, for eksempel, skar raskt vekk de ytre innpakningene for å komme til likene og skattene inni. "Dette er uheldig," skriver St. Clair, fordi for de gamle egypterne, "var lin gjennomsyret av kraftig, til og med magisk, betydning: lin var det som gjorde mumier hellige."

Gjennom historien har oppgaven med tøyproduksjon ofte falt til kvinner, som supplerte husholdningsinntektene eller betalte skatt gjennom arbeidskraften sin. Kvinner brydde seg om silkeormer i Kina, skapte sannsynligvis Bayeux-teppet i England på 1000-tallet og sliter i dag med millioner i klesfabrikkene i Bangladesh. St. Clair antyder at fordi det er kvinners arbeid, har skapelsen av tekstiler blitt devaluert, selv om tøy er avgjørende for menneskelig overlevelse og fremgang. Seil, for eksempel, hvis tidlige utvikling har blitt sporet til steder i Saudi-Arabia, Bahrain og Qatar i det sjette årtusen f.Kr., tillot vikingene å reise lange avstander. «Selv om det har blitt anslått at det ville ta to dyktige skipsbyggere i fjorten dager for å lage en langbåt,» skriver St. Clair, «å lage et seil vil ta to like dyktige kvinner et helt år eller mer, avhengig av størrelsen som kreves.»

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil foreslå en v fjorårets viktige bøker, nemlig "Zulejkha åpner øyne" av Guzel Jakhina. Dette er en bok som (tror jeg)kan åpne for interessante diskusjoner. Nå da oppmerksomheten i verden i stor grad er rettet mot Russland, kan det være på sin plass å bli minnet om dette landets vanskelige og skremmende historie.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bestilte 2 bøker i går som jeg ser fram til å få i posten snart:

Der livet brenn av Magnhild Folkvord
Du må ikke sove; Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge av Håvard Friis Nilsen

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Et fly med godt over 200 passasjerer på vei fra Paris til New York, treffer en fryktelig storm i amerikansk luftrom. Midt i skyformasjonen, blir et fly til to. Det ene lander i mars, det andre i juni. Alle passasjerene er de samme. Hva skjer når de møter seg selv? Ektefeller som ikke var med på flyet har plutselig dobbelt sett med koner. Et barn har to identiske mødre. To barn har fått to «søsken». Etiske dilemmaer må løses, men aldri til perfeksjon.

Uhyre interessant og velskrevet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hypnotiserande suggererande språk som driv meg som lesar frå side til side. Det er meir handling i dette andre bandet enn i det første gjennom tilbakeblikka mot Asle si barne- og ungdomstid. Tilbakeblikka gjev òg meir meining til noko av det som hender i notid og i band 1. Så kan ein framleis lure på kvifor ulike personar skal ha same namn, likne så mykje på kvarandre av utsjånad og ha like eigenskapar og bakgrunn, slik som dei to som heiter Asle og dei to som heiter Guro. Ligg det noko i tittelen på dette bandet: Eg er ein annan?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oda Krohg og hennes kollega, Reidar Simonsen får en uvanlig klient. En sørgende mor som er den eneste som tror at sønnen hennes Birk er i live.

Falske forhåpninger?
Moren er ikke bare sørgende, men også alvorlig syk. Politiet har gitt opp saken for lenge siden, også hennes nærmeste. Birk skal ha druknet for fem år siden, men kroppen ble aldri funnet. Hun har en følelse av at han fremdeles er live siden hun har blitt tilsendt forskjellig skjell. Krimgåter er ikke akkurat Odas spesialfelt da hun er dødsboadvokat. Men hun synes synd på denne kvinnen og har ikke hjerte til å si nei. Da hun begynner å grave i denne saken om Birk, opplever hun stadig trusler og får vite at noen holder øye med henne, men hvorfor? Kommer hun til å avslutte saken med tanke på at hun ikke jobber for politiet, eller vil hun hjelpe denne stakkars kvinnen til tross for truslene Oda får?

Oda og Reidar er kanskje et spesielt radarpar, men de har en del til felles. De er begge ensomme, og passer på hverandre. Aldersforskjellen deres er stor, og selv om det ikke er kjærlighet i bilde, tar de vare på hverandre på sin måte, og har hver deres sorg å bære på. De utfyller hverandre på en god måte. Saken om Birk fører dem til arbeidsplassen hans som viser seg å ha mange hemmeligheter. Spørsmålet er om Birk gjemmer seg på grunn av at han er redd for noe, eller om det bare er et desperat håp fra morens side. 

Godt med en krimbok uten politi som hovedkarakter
Interessant å lese om krim/mysterie om folk som egentlig ikke jobber for politiet, men som tar på seg en slik sak likevel. Ikke at det er realistisk, men noen ganger er det godt å lese krim som det er. Berglund skriver med innlevelse, gode karakterbeskrivelser og miljøskildringer. Den svarte svanen har også et godt driv, så det er ikke mange dødpunkter i denne. Likte også at pandemien var litt i bakgrunnen i stedet for at antibac og maskebruk ble nevnt i hjel, men i stedet fikk man informasjon om verdenstilstanden i begynnelsen av hvert kapittel, slik at det ikke opplevdes som masete, eller at det kvalte plottet.

Det eneste som trekker litt ned er slutten som er noe overdrevent og amerikansk. Med amerikansk mener jeg overdrivelse og en god del action. Det skjer også en vending mellom to karakterer som kom litt ut av det blå, og som ikke var spesielt troverdig, men ikke slik at at det irriterer så mye at det ødelegger resten av boka. En god og lettlest krim med en spesiell sak.

Fra min blogg: I Bokhylla

(Eksemplar fra Gyldendal, mot en ærlig anmeldelse)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt nytt år, …og hei!
Eg trur eg ikkje kjem med noko forslag denne gongen…lesinga mi har vore litt laber, og eg har bra mange bøker som eg både bør lese ferdig - og som eg bør sjå til å få lest!
Men- eg kjem til å følgje med, og kanskje eg kjem til å blande meg inn i diskusjonen om det passar seg slik!
Lukke til med godt val! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid Hilmer