Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har stormen forduftet, men i går blåste det stiv kuling og strømmen forsvant to ganger. Det var varslet stiv kuling både fredag & lørdag. Nå går vi mot slutten av januar og det er meldt mildvær resten av måneden også - passer meg helt utmerket.

Var på posten i går og hentet pakker. Mottok samlede skrifter av Sigbjørn Obstfelder - 3 bøker som ble utgitt i 2000 - hundre år siden han døde. Dette skal jeg kose meg med. I tillegg fikk jeg alle bøkene jeg bestilte av Victor Hugo. Så jeg har det som plommen i egget her jeg sitter.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Den eneste jeg kommer på er - Lungeflyteprøven, forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap : roman av Tore Renberg fra 2023

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende start på en ny serie, med en antihelt som etterforsker, i tradisjonell politikrim.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du funnet noen du liker og satt på ønskeliste? Jeg har satt: M - forsynets mann av Antonio Scurati på min ønskeliste - dette er en serie på 5 bøker. Ellers så sitter jeg på gjerdet og lar ting synke inn & deretter velge. I mai har Adlibris alltid hatt salg på fjorårets bøker, så får vi se hva som skjer i år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det synes jeg også. Bedre å være i forkant, så man kan få ett overblikk over hva som kommer. Må innrømme at jeg synes bøker sett på nettbutikker virker mer interessante når jeg leser bokomtaler her på Bokelskere. Lese er min største hobby - veldig variert & i alle mulig retninger hva sjanger angår. Å ta opp en bok og tre inn en annen verden og være helt oppslukt for en stund - herlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tralte jeg skjønner ikke spørsmålet ditt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tralte listen inneholder ikke sakprosa / faglitteratur. Det sjekket jeg ikke. Jeg har funnet en liste sakprosa 2025 Her er vårens sakprosabøker!.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne listen inneholder bøker fra flere forlag. Man kan søke på - språk, pris, alder, forfatter & sjanger. Her er bøker for enhvers smak. Det er alltid interessant å følge med kommende bøker. Det produseres så mange bøker at det lett kan gå en hus forbi - det har jeg erfart mang en gang.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er bøker som gir et bredt bilde av Palestina og det palestinske folket. Mange synes «konflikten» mellom Palestina og Israel er vanskelig å forstå. Mitt håp er at litteraturen kan være til hjelp; spesielt til å se de lange linjene i palestinernes historie.
Listen inneholder både sakprosa, skjønnlitteratur og dikt. Flere forslag mottas med takk.

Noen av bøkene tar utgangspunkt i Israel. Når de likevel er kommet med på listen er det fordi de viser sider ved Israel som har hatt og har avgjørende betydning for palestinerne.

Listen er laget i januar 2025. Gaza ligger i ruiner, hundretusener av palestinere er drept, såret, syke, hjemløse og utmattete. En skjør våpenhvile råder på Gaza, mens Israel går til nye militære angrep på Vestbredden. Donald Trump har nettopp tiltrådd som USAs president, og palestinernes skjebne synes mer fortvilende enn noen gang.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hjerteskjærende vitnesbyrd

«… En gang jeg hadde vakt, tilkalte noen saniteten over radio. Jeg løp ned for å se hva som hadde hendt, og jeg så en seks år gammel palestinsk jente med hodet som et åpent sår. En veldig pen gutt som pleide å besøke oss på posten, hadde funnet ut at han ikke likte palestinere som gikk nede på gaten, så han tok en murstein og kastet den ned på denne jenta. Barna i Hebron gjør som de vil, og foreldrene oppmuntrer dem. Elleve, tolv, tretten år gamle jødiske unger som banker opp palestinere, foreldre som heier på dem.» (side 28)

Dette er ett av de vitnesbyrdene israelske soldater legger frem i Finn Iunkers «Stemmer fra Israel». Jeg velger å referere dette, dels på grunn av dets råhet, dels fordi en i min familie har vært øyevitne til tilsvarende episoder på Vestbredden. Soldatene sto litt på avstand og så på.

Israelske soldaters brutale og systematiske trakassering av palestinere; barn, kvinner, gamle og menn, er etter hvert vel kjent og dokumentert. Disse korte tekstene gir skarpe og utvetydige bilder av ugjerningene. Mye blir sagt med få ord. Et eksempel til: Palestinerne er avhengig av en passerseddel for å kunne kjøre på veiene på Vestbredden, for å slippe gjennom de utallige kontrollpostene, for å komme på arbeid, skole, til lege, sykehus for å føde osv. Noen soldater fant noen passersedler i en bosetning der arabere (palestinere) jobbet. «Og kameratene mine tok dem. Det var første gang jeg forsto hvor lett det var for en atten år gammel gutt og føkke opp livet til en araber.» (side 72)

Dette er hjerteskjærende historier. Og det er ingen grunn til å betvile dem, fortalt av dem som selv deltok. Boken inneholder 145 dokumenterte vitnesbyrd.

Tidligere i vinter leste jeg «Alt er tapt. Israelske soldater forteller» av Hanne Eggen Røislien. Røisliens informanter er soldater hun intervjuet i forbindelse med sin doktorgradsavhandling i 2006, og gjenopptok kontakten med i 2023-2024 under Israels folkemord i Gaza.
Finn Iunkers «Stemmer fra Israel» tar utgangspunkt i vitnesbyrd som den israelske organisasjonen Breaking the Silence har samlet inn og publisert. Boken kom i 2017.

Bøkene er ulike, men begge påpeker et par interessante forhold.
1) Soldatene er rasende på og oppgitt over de ekstreme bosetterne på den israelokkuperte Vestbredden. Bosettere som spytter på, kaster stein etter og skjeller ut soldater som er utplassert for å beskytte dem. Bosetterne er de verste, verre enn «fienden», palestinerne.
2) Soldatene begynner å stille moralske spørsmål ved det de er med på. Dette er kanskje tydeligst i Røisliens bok fra 2024. I begge bøkene er soldatene reservister, det vil si at de er ferdig med den obligatoriske verneplikten, er voksne, men står til hærens disposisjon til enhver tid. I Iunkers bok reflekterer en over et overgrep han var med på. «Jeg tenkte ikke over det da (da han var ung vernepliktig), i dag ville jeg ha protestert.»

I skrivende stund, 21.1.2025, råder en skjør våpenhvile på Gaza. Samtidig går Israels makthavere til nye, militære angrep på palestinere på Vestbredden.

Jeg anbefaler boken på det sterkeste til alle som ønsker å forstå.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Oversikt over noen av høydepunktene blant vårsesongens beste nye bøker. Bøker som kommer i løpet av våren & bøker som allerede er i salg. Variert utvalg fra Boktips.no

Nye romaner og krimbøker:
Clare Leslie Hall: Når jorden brister
Valérie Perrin: Tata
Paula Hawkins: Den blå timen
Antonio Scurati: Forsynets mann (Oppfølger til M – Århundrets sønn)
Natasha Brown: Universialitet
Emely Benedicte Kahrs: Hvem på en fredag
Henrik H. Langeland: «Makten og æren» II: En høyere himmel

Ny sakprosa: Historier fra virkeligheten:
Vigdis Hjorth og Line Hjorth: Kul i brystet
Magnus Braaten og Kenneth Fossheim: Løgnen
Johanne Rogndal: Instukid

Nye bøker om mat, helse og livsstil:
Torkil Færø: Hvilekuren
Vidar Bergum: Mezeboka

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg fikk lyst til å nevne at "Marzahn, mon amour" står oppført på listen Bokelskeres tyske favoritter, foreslått av Monica Carlsen med begrunnelse. Tusen takk til Monica!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

JEG SER

Jeg ser på den hvide himmel,
jeg ser på de gråblå skyer,
jeg ser på den blodige sol.

Dette er altså verden.
Dette er altså klodernes hjem.

En regndråbe!

Jeg ser på de høie huse,
jeg ser på de tusende vinduer,
jeg ser på det fjerne kirketårn.

Dette er altså jorden.
Dette er altså menneskenes hjem.

De gråblå skyer samler sig. Solen blev borte.

Jeg ser på de velklædte herrer,
jeg ser på de smilende damer,
jeg ser paå de ludende heste.

Hvor de gråblå skyer blir tunge.

Jeg ser, jeg ser …
Jeg er vist kommet på en feil klode!
Her er så underligt …

Sigbjørn Obstfelder, dikt 1893

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Føtter som avspeiler et liv

I fotpleierommet oppstår en egen form for intimitet. Kunden i fotpleiestolen, den hevbare «tronen», har overlatt sine nakne føtter i den kyndige fotpleierens hender. Blottstilt sine undersåtters skavanker og fortrinn. Sluppet den profesjonelle inn i sin intimsone for en på forhånd avtalt tid, til en avtalt pris. En hverdagslig situasjon og en innbydelse til fortrolighet.

Fotpleieren, bokens jeg-person, er en middelaldrende, omskolert forfatter. En kvinne som slet med å finne sin vei «i årene da du hverken er ung eller gammel», som brøt opp og ble elev på kurset «Fotpleie A på en skole for kroppspleie og kosmetikk som pompøst nok kalte seg akademi». Som jeg har forstått, bygger dette på Katja Oskamps egen historie.

Jeg-personen arbeider i en hudpleiesalong i forstaden Marzahn, i utkanten av Berlin, der tidligere DDR-borgere har flyttet inn. Kundekretsen utgjør et spekter av befolkningen, både i aldre og yrker. Oskamp lar oss bli kjent med sine personer med varme, humor og alvor. I løpet av få sider tegner hun opp personligheter og hele livsløp. Mennesker å bli glad i, selv de som kan synes aldri så håpløse. Og siden de fleste av dem er gamle mennesker, får vi gjennom deres historier også et bilde av Tysklands utvikling etter andre verdenskrig.

Med inngående kunnskaper om fotens anatomi, godt håndlag og kjærlighet behandler vår kvinne føtter av ymse slag, føtter som avspeiler kundenes liv. Og ikke minst er hun omsorgsfull og lyttende. Det er nesten så jeg får lyst til å bestille meg en fotpleietime selv, bli en «nykunde». Så vil det gjenstå å se om jeg blir en stamkunde eller en «strøkunde», en som stikker innom fra tid til annen.

Siden 6-erne sitter langt inne hos meg, blir det et sterkt terningkast 5.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Historiske romaner er ofte kjedelige og tørre, men det hjelper med horrorelementer.

En spennende vri
The Hungerer veldig løst basert på Donnerfølget. Boka starter i 1846, og en gruppe mennesker reiser fra Illinois til California. Noen blir med i gruppa på grunn av problemer de trenger å komme seg vekk fra, og noen ønsker å komme vekk, i håp om et bedre liv. Når noen oppdager at de er i ferd med å gå tom for mat, er det ikke mange som tar det på alvor. Og hva er skapningene som lusker i nærheten? Er de skapninger som elsker menneskekjøtt, eller er de noe annet?

Dette er en stor bok. Den er på nesten fem hundre sider. Jeg har ikke noe i mot sakte oppbygging, for til gjengjeld får man mye atmosfære. Men i de første to hundre sidene handlet det vel mye om kjærlighet, sjalusi, og litt slåssing blant mennene. Mya drama om hvem som skal lede reisefølget. Det føltes til tider mer som drama enn horror.

Ujevn spenning
Hvis intensiteten og spenningen var som de siste åtti sidene, ville jeg ha likt boka enda bedre. Blandingen mellom historisk fiksjon og horror var noe ujevnt. Men skapningene som var mystiske og morsomme å lese om.

En god bok som ble en smule "ødelagt" med litt for mye drama og slutten var heller ikke så imponerende. Det var noe forhastet og det drepte atmosfæren for tidlig. Men likte Katsus notat på sluten om hvordan det er å skrive historisk fiksjon. Det rettet oppnoe av skuffelsen.

Fra min blogg: I Bokhyllaskriv lenkebeskrivelse her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

mgeEivind  VaksvikJulie StensethKjell F TislevollSigrid NygaardHilde Merete GjessingLilleviKirsten LundAvaAlexandra Maria Gressum-KemppiOle Jacob OddenesPiippokattaelmeLailaCamillaHegeAnneWangPirelliCarl-Erik KopsengKathrineVariosaLinnHilde H HelsethFarfalleDolly DuckTor-Arne JensenMonica CarlsenRufsetufsaElisabeth BækkenKristine LouiseYvonne JohannesenHanne Cathrine AasGodemineG LSigrid Blytt TøsdalHildeBjørn SturødTanteMamieVidar RingstrømNora Fjelli