Litt vanskelig å svare på et så generelt spørsmål. Kan du si litt om hva du liker å lese? Fag- eller skjønnlitteratur? Er det spesielle sjangre du foretrekker, noen du absolutt ikke er interessert i? Er du ute etter lydbøker på norsk, engelsk eller andre språk?
Jeg holder fortsatt på med mange av de samme bøkene som sist – og for så vidt helgen før der igjen. Eller det vil si – jeg har satt dem på hold. Det gjelder Trolldomsfjellet av Thomas Mann og Essays første bok av Michel de Montaigne.
Menneskebarnet av M. R. Carey, som vi leser i den dystoptiske lesesirkelen prøver jeg å porsjonere ut, ettersom leseperioden går fram til 13. februar.
Men det er jo litt nytt også, da. Jeg har kommet et stykke i en bok jeg har hatt en stund, nemlig TransAtlantic av Colum McCann. Det er en roman, men den er delt opp slik at det etter min mening like gjerne kunne kalles noveller. Handlingen spenner over flere hundre år, det jeg har lest foreløpig foregår både i USA og Storbritannia, og den har med dels virkelige personer og dels oppdiktede karakterer. Det foreløpige inntrykket er at TransAtlantic er våde velskrevet og spennende.
På øret har jeg så vidt kommet i gang med en temmelig merkelig sak, nemlig The Shepherd's Life, med undertittelen Modern Dispatches from an Ancient Landscape av James Rebanks. James Rebank er, som faren og bestefaren før ham, sauegjeter i The Lake District (som ligger i Cumbria i det nordvestlige England). Virker foreløpig som en svært nøktern og jordnær bok, der forfatteren forteller om dagliglivet før og nå, og om sauer og gjeterhunder (Er du der, Jostein? Kanskje noe for deg, he-he?). På ingen måte en typisk «meg-bok», men spennende med noe helt annet iblant også :-)
God helg!
Maybe it didn’t seem suitable even for me. But Lisbon was uncomfortable for me like a suit not my own.
Ja, ikke sant! Mange godbiter her :-)
There is never any God in a country where men will not help themselves.
But no! feeling for you is certainly not dead, and the whole thing, the house, the dark night, the silent children in this dim room, my very presence here – all this is life, must be life, since it is so much like a dream.
Jeg skrev om Forfatterscenes podcast i denne linken for ca tre måneder siden:
Podcasten Författarscenen – Forfatterintervjuer fra Kulturhuset Stadsteatern.
Kom over denne lenken som kanskje kan være interessant for flere. Her er det intervjuer med bla. Joyce Carol Oates, Lydia Davis, Mario Vargas Llosa, Karl Ove Knausgård og Jo Nesbø. Intervjuene er på fra en snau time til drøye halvannen, og de fleste er, naturlig nok, på engelsk.
Nå har det kommet til et par nye intervjuer, bla ett med Mircea Cărtărescu.
Hvis du ikke vil kjøpe boken og ikke låne boken på biblioteket, slik Randi foreslår under, finner du flere bøker i Ramses-serien av Christian Jacq på Antikvariatnett.
Bare hyggelig. Håper du liker den!
Tusen takk, Vibeke. Boka er nå kjøpt og lastet ned på Kindlen.
Gleder meg til denne!
Bare hyggelig, krira. Ja, Lucia Berlin er helt klart en fortfatter etter min smak. Og jeg ser ikke bort fra at du kommer til å like henne, du også :-)
KAPITTEL 20: Må innrømme at jeg ramlet litt av i dette kapittelet fordi jeg synes uttrykk som «Bézier-kurver av blod» blir litt vel fancy. Det gir meg ingen bilder i hodet og jeg synes det bare gjør språket unødig tungt. (Dette skyldes ikke oversetteren, men forfatteren – jeg sjekket den engelske utgaven (originalen: «… Bézier curves of blood»).
Bortsett fra slike ting lar jeg meg fortsatt rive med av handlingen. Synes boka blir stadig mørkere og mer spennende, så jeg leser ufortrødent videre :-)
Det var før ordene fantes, det fantes bare ting uten navn, og ting uten navn blir ikke værende i hodet. De faller ut, og så er de borte.
Bare hyggelig, Randi, og god lesing!
Enig med Eli Hagelund i at det er viktig å unngå spoilere.
En annen mulighet er å gjøre som Jostein har gjort lenger oppe i tråden – å innlede innegget med å skrive hvilket kapittel det omhandler. Så kan de som ikke har kommet like langt velge å droppe eller vente med å lese det.
Det er min plan også. Heller lese andre ting innimellom.
Jeg tror det er veldig forskjellig hvor langt folk har kommet. Jeg er bare på kapittel 13.
In the desert
I saw a creature, naked, bestial,
Who, squatting upon the ground,
Held his heart in his hands,
And ate of it.
I said, «Is it good, friend?»
«It is bitter –bitter,» he answered;
«But I like it
Because it is bitter,
And because it is my heart.»
Fantastisk, Jostein. Takk for at du deler!
Søndag, og helgen er snart over.
Jeg holder på med omtrent de samme bøkene som sist. Det skyldes delvis at flere av dem er forholdsvis tykke – Thomas Manns Trolldomsfjellet, Montaignes Essays Første bok og Joseph Conrads Nostromo – men også at det ikke blirså mye tid til lesing om dagen.
Jeg konsentrer meg i helgen om boka vi leser i den dystoptiske lesesirkelen, Menneskebarnet av M. R. Carey. Den er spennende og medrivende så langt og jeg gleder meg til og er nysgjerrig på fortsettelsen. Har også hørt nesten hele lydbokutgaven av den helt nye romanen til Elizabeth Strout, My name is Lucy Barton, som jeg regner med å bli ferdig med i løpet av dagen. Det er mulig jeg hadde for store forventninger etter å ha lest forfatterens fantastiske novellesamling Olive Kitteridge, men denne skuffer, synes jeg.
Så gjenstår det å se om jeg også rekker å lese en novelle i Letter from Casablanca av en stor favoritt, Antonio Tabucchi, før det blir mandag igjen.
Eller har du, Vibeke, og de andres positive kommentarer i denne tråden, gjort meg nysgjerrig på The Story of Edgar Sawtelle av David Wroblewski. Takk for tips! Får jeg se om jeg klarer å rydde tid til den i løpet av vinteren eller våren.
God søndag!