Strengt tatt er vel dette en post-apokalyptisk bok og ikke en dystopi, men jeg elsker den sjangeren også så det gjør ikke meg noe. Hvor langt har dere kommet i den, er det noen som er ferdige? Selv er jeg akkurat halvveis.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Hva er forskjellen på dystopi og post-apokalyptisk? Jeg har tenkt på p.a. som en type dystopi. uten at jeg egentlig har tenkt noe særlig på det :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jo så klart litt overlapp, og noen historier overlapper mer enn andre, men hovedforskjellen er vel at post-apokalyptisk fiksjon handler om et totalkollaps av samfunnet, som følge av naturkatastrofer, krig, virus, zombier, hva det enn måtte være. Det er ingen som styrer lenger, det er ingen regjering, ofte er det få folk igjen, osv.

Dystopisk fiksjon har fortsatt et type samfunn og regjering, ofte er det en streng diktatur som styrer med jernhånd. Det kan være mye overvåkning, forfølgelser, osv. Dette kan også ha skjedd etter en eller annen type katastrofe, men ofte er det basert på noe vi kjenner igjen fra vår hverdag som har blitt satt på spissen eller overdrevet, f.eks The Hunger Games ser for seg et samfunn i fremtiden der media, reality TV og Hollywood glamour styrer. En annen viktig forskjell (mener jeg da) er at dystopier er samfunn som ser perfekte ut fra utsiden, men fra innsiden er det noe helt annet. Post-apokalyptiske verdener er bare helt jævlige stort sett uansett hvor du ser det fra.

Håper det gav mening og at dere er enige :D Som jeg sa kan det jo være overlapp. Om du kun tenker på dystopi som en "uperfekt verden", ja da kommer vel post-apokalyptiske bøker inn under det, og det er jo greit, men jeg liker å være mer presis når det kommer til sjangre, fordi det kan jo ha noe å si for noen :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette var nytt for meg også. Meg bekjent er dystopi det motsatte av utopi (det perfekte samfunn), og kategoriserer samfunn som enten har kollapset eller er mer eller mindre i forfall, der enten diktatur, anarki eller strenge hierarkier styrer. Et samfunn uten grunnleggende rettigheter og rettferdighet, som for de fleste handler om å overleve, samfunn som enten er fullstendig i kaos eller der kun deler er organisert. Det du sier om denne boka stemmer ikke helt. Det er en regjering, og et militære (som jo er åpenbart ganske tidlig i boka), og også noen byer som holder stand mot utbruddet. Det er mer snakk om enklaver av samfunn heller enn et stort samfunn.

Uansett - jeg har alltid sett på dystopier og post-apokalyptiske bøker som to sider av samme sak, har sett på dystopi som noe "bredere" og post-apokalyptiske bøker som en undersjanger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er på kapittel 54, så har lest 67% av boka ifølge Kindlen min. :) Så joda, har fått med meg såpass. Lot boka ligge i ukesvis (leste den egentlig i fjor, men begynte å lese andre ting samtidig og la den på hylla litt), så jeg har kun lest noen få kapitler i selve leseperioden, faktisk, men satser på å bli ferdig, må bare bestemme meg for å lese denne boka før jeg "får lov" til å lese noe annet :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for utfyllende informasjon! Det var veldig interessant. Jeg kan godt være enig med det. Hittil har jeg tenkt på dystopier som bøker der samfunnet har gått til *** . Pga indre eller ytre faktorer. Men jeg ser at den er for bred =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kap.28. Leste en bok imellom etter smuglesingen for ikke å bli ferdig før lesestart :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal begynne på kap 53. Kombinasjonen lettlest og spennende gjør at det går raskt unna selv om jeg bare leser et par kapitler i strekk før jeg må henge fingrene i noe annet. Koser meg veldig med boka og vil stadig vite mer!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hm.. vi har satt av 4 uker til denne boka (fra 13.1), eller har jeg misforstått? :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fire uker ja :) Var ikke meningen å stresse folk, haha! Ville bare høre hvor langt de som har starta har kommet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror det er veldig forskjellig hvor langt folk har kommet. Jeg er bare på kapittel 13.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er omtrent likt med deg. Eg satsar på å fordele lesinga nokonlunde jevnt utover i leseperioda.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er min plan også. Heller lese andre ting innimellom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo Larsen