Sally views life as one thing leading naturally, intriguingly on to another; whereas I look at life in terms of failures survived, leaving the horizon gratifyingly— but briefly— clear of obstructions.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

It’s not an unusual American story. Just as there’s no right way to plan a life and no right way to live one— only plenty of wrong ways.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He concluded his acuity about women was probably suspect and that a life without that hair shirt was worth trying on.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Language imitates the public riot, the poet said. And what’s today’s life like, if not a riot?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ny helg, nye bøker. Og det er ikke bare du som skal se Orange is the New Black :-)

Avsluttet i dag Essays første bok av Michel de Montaigne, som var helt fantastisk. Har andre og tredje bok også, men det er tankevekkende stoff og store, tykke bind, dette , så føler at jeg trenger en pause før jeg gyver løs på neste.

På sakprosafronten har jeg derfor funnet fram kanadieren Douglas Gibsons Stories About Storytellers. Har hatt den en god stund, både som e-bok og lydbok, så det på tide å ta fatt på den. Gibson skal ha vært en av Canadas fremste redaktører og forlegger i mer enn førti år, inntil han pensjonerte seg i 2009, og han skriver om forfattere han har jobbet med. Blant de mest kjente er nok Alice Munro, Robertson Davies og Mavis Gallant.

På e-bok har jeg også omsider kommet i gang med Livet og døden tar rotta på meg
av Yan Mo, og foreløpig storkoser jeg meg med denne sprelske og fabulerende romanen. Håper det forsetter gjennom alle de 625 sidene, selv om jeg ser at flere syntes den blir for lang.

På øre har jeg denne helgen den helt ferske romanen The Girls av den amerikanske debutanten Emma Cline. Den handler om en Manson-aktigig kult, og vi får historien fortalt gjennom en av disse jentenes tilbakeblikk. Besnærende fortelling og fantastisk språk! En forfatter jeg håper å høre mer fra etter hvert.

God helg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Har gledet meg til å lese Salamanderkrigen, og har den liggende klar. Vet dessverre ikke hvor aktiv jeg rekker å være her inne framover, men skal prøve å henge med så godt jeg kan. 24. juni høres greit ut. Boka er jo ikke avskrekkende tykk (min utgave er på 269 sider), så hvor lang leseperiode skal vi beregne?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

“You survived. Whatever doesn’t kill us makes us stronger, right?” I don’t, of course, believe this. Most things that don’t kill us right off, kill us later.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

[…] they knocked back the vintner’s wine so impetuously, that it was as if they were not coming from Florence, but rather from some Arabian desert, already completely tortured by thirst, with leathery tongues and bone-dry throats; […]

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He already knew how to draw a Madonna even before he knew what a Madonna was

Godt sagt! (0) Varsle Svar

It begins with the Ford idling up the narrow drive, the sweet drone of honeysuckle thickening the August air. The girls in the backseat holding hands, the car windows down to let in the seep of night. The radio playing until the driver, suddenly jittery, snaps it off.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I looked up because of the laughter, and kept looking because of the girls.

Fra The Girls av Emma Cline

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Artig! Jeg har bare noen sider igjen av den første boka i essaysamlingen til Michel de Montaigne, og lette litt i boksamlingen for å finne ut hva jeg skulle lese av sakprosa nå. Da jeg klikket på denne, som jeg har hatt i et par år og helt hadde glemt, ser jeg at du har lagt inn denne interessante bokomtalen. Stories About Storytellers må derfor bli nestemann ut. Tusen takk, annelingua.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så fint! Og lykke til hos forlaget!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, helg igjen. Og en herlig solskinnslørdag, i hvert fall her i Buskerud.

Denne helgen leser jeg Seiobo There Below av László Krasznahorkai. Han har skrevet en rekke skjønnlitterære bøker, essays og skuespill, men dette er mitt første møte med den ungarske forfatteren.

I denne romanen er det et uttall tråder å følge. Språket i den engelske oversettelsen er nydelig, poetisk og presist, og de svært ulike historiene (som formodentlig vil bli vevd sammen etter hvert?) er såpass interessante at lesningen er en fryd. Dette er virkelig en bok jeg har vanskelig for å legge fra meg. Han mottok i 2015 The Man Booker International Prize for den som den første ungarer noensinne.

På øret har jeg så vidt begynt på We Are Not Ourselves av Matthew Thomas, så den kan jeg ikke si så mye om foreløpig, annet enn at den handler om en irsk-katolsk familie i New York, og at vi følger dem gjennom tre generasjoner.

Hvis det blir tid, skal jeg også lese et essay eller to i Essays første bok av Michel de Montaigne. Jeg har holdt på med denne en stund, dette skyldes dels at mange av essayene er veldig korte, og at jeg bare leser ett av gangen, og dels at dette er en bok jeg vil bruke tid på og fordøye, ikke rase igjennom.

Ønsker dere en fortsatt god helg!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

It Can't Happen Here er en kontrafaktisk roman, eller, som Inger Bentzrud skrev om den i Dagbladet 1. mai i år, politisk fiksjon. Den kom ut i 1935, og handler om valgkampen i USA i 1936 og tiden etterpå. I motsetning til i virkeligheten – der Roosevelt vant valget med 60,8% av stemmene og flertall i 46 av 48 stater, en av de største valgseirene i USA noensinne (kilde: Wikipedia) – er det i boka populisten Berzelius «Buzz» Windrip som går av med seiren.

Det er en særdeles fremsynt og tankevekkende satire, som er kritisk til tiden den ble skrevet på og tar den på pulsen og dessuten med et realt spark til Europa og nazismen. Særs interessant stoff akkurat nå, og romanen har så absolutt tålt tidens tann.

Rent litterært ble imidlertid ikke dette min favoritt blant de av Lewis' bøker jeg har lest, og jeg landet på en sterk firer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den angolanske forfatteren Jose Eduardo Agualusa har med The Book of Chameleons virkelig skrevet en liten perle. Romanen er oversatt fra portugisisk. Jeg hadde store forventninger til denne, og de ble på alle måter innfridd, den var som et friskt pust. Jeg skal ikke røpe for mye, bare nevne at rammefortellingen handler om en mann og en øgle som bor i samme hus og at tittelen er særdeles treffende.

Dette er en forfatter jeg vil lese mer av, så nå har jeg kjøpt e-bokutgaven av A General Theory of Oblivion. Den kom ut i fjor, og var med blant de fem finalistene på kortlisten til Man Booker International Prize 2016 (Den nådde riktignok ikke opp, vinneren ble The Vegetarian av sørkoreanske Han Kang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I was born in this house, and grew up here. I’ve never left.

Fra The Book of Chameleons av José Eduardo Agualusa.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I, Claudius er en miniserie (TV) basert på romanen med samme navn (norsk tittel: Jeg, Claudius) av forfatteren Robert Graves. Romanen (og oppfølgeren Claudius og Messalina), er skrevet i 1. person og er således den fiktive selvbiografien til den romerske keiseren Claudius. Både tv-serien og bøkene er etter min meningsvært gode.

Det ser ut til at tv-serien er å få kjøpt på Platekompaniet, dog uten norske undertekster.
Mine pocketbokutgaver av de to romanene er begge fra 1977, og jeg ser at de er å få tak i på antikvariatnet.no.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er i en del tilfeller mulig å få adgang til Bokhylla også fra utlandet.
Kopinor skriver følgende:

I henhold til avtalen med Kopinor som ligger til grunn for tjenesten, kan brukere uten norsk IP-adresse søke om tilgang for særskilte bruksformål, i hovedsak forskning, utdanning og profesjonell oversettervirksomhet. Tilgang gis vanligvis for en periode på 6 måneder med mulighet for forlengelse.

Bokhylla-avtalen ligger her: http://www.kopinor.no/avtaler/nasjonalbiblioteket

Og her er informasjon fra Nasjonalbiblioteket om hvordan du søker: http://www.nb.no/Tilbud/Lese-lytte-se/Bruk-av-bokhylla.no-i-utlandet

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal stort sett jobbe hele helgen, så noe feiring blir det ikke. Men jeg håper å få lest litt.

Har satt Overgangen av Cronin på vent, siden leseperioden i den dystoptiske lesesirkelen ble forlenget. Så da har jeg kastet meg over noen av bøkene i den store «skal lese»-bunken min, der det er mange bøker som formelig skriker etter å bli lest. Døgnet skulle hatt flere timer!

På Kindlen har jeg lest ett kapittel i The Book of Chameleons av den angolanske forfatteren Jose Eduardo Agualusa, som jeg begynte på i går kveld. Boken er oversatt til engelsk fra portugisisk og det er en roman jeg har store forventninger til. Har også så vidt kommet i gang med novellesamlingen Rønneimperiet av Hanna Dahl.

På øret har jeg It Can't Happen Here, en roman jeg kjøpte alt i 2014, etter at jeg ble begeistret for to av forfatteren Sinclair Lewis' andre bøker. Etter å ha lest en artikkel i Dagbladet nylig, med overskriften «Advarte mot en «president Trump» for 80 år siden – Den amerikanske nobelprisvinneren Sinclair Lewis var uhyggelig framsynt.», syntes jeg det var på tide å finne den fram.

Ønsker dere en finfin pinsehelg og syttende mai!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

TorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechRandiAKirsten LundMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardBerit B LiePiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger MartinsenDemeterStig TKristine LouiseKjell F TislevollFredrikTine SundalTurid KjendlieAnne-Stine Ruud HusevågHarald KPär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenLillevi