Tolerance is easy enough if you exclude from it everyone you despise.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

People steal into one’s consciousness and occupy what seems, in retrospect, to have been their place all along.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The ancients said that since we can’t attain happiness, we might as well be happy without it.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I had imagined poets caught their poems from the air. How could rhyme and sense come together so wholly, so like a thing in nature? So that it seemed the poem could only have already been there, a thing to be found?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så fint at den falt i smak hos deg. Og som jeg skrev, likte jeg også at Arvola gir fortellerstemmen til reven. Det som skurret for meg er at jeg ikke fikk tak i hva forfatteren vil formidle med historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På Kindlen denne helgen har jeg novellesamlingen Kjærlighet i Minnesota av den norske debutanten Mathias Haven og fortsetter med The God of Nightmares av Paula Fox. Er over halvveis i sistnevnte, og foreløpig er er virkelig god, nesten på høyde med Desperate Characters.

På øret har jeg begynt på en dansk lydbok, Forbandede yngel, av Anne Cathrine Riebnitzsky, som fikk både den danske bokhandlerprisen De Gyldne Laurbær og vant Politikens romankonkurranse for romanen i 2013.

Og så blir det en ny, italiensk bok. Denne helgen en piemontesisk forfatter jeg setter stor pris på, nemlig Cesare Pavese, og hans roman som utkom samme år han begikk selvmord, i 1950, La luna e i falò / The Moon and the Bonfires. Den kom på norsk med tittelen Månen og bålene i 1967.
Den blir regnet som hans beste. Har lest den på engelsk tidligere, og handlingen er lagt til den gangen regionen Piemonte i den nordvestlige delen av Italia, fortsatt var lutfattig – før nebbiolovinene fra Barolo og Barbaresco gjorden den kjent og velstående. Romanen foregår i den oppdiktede valle del Belbo (Belbo-dalen), som egentlig er landsbyen Santo Stefano Belbo, like etter andre verdenskrig, dit hovedpersonen vi bare får vite kallenavnet på – Anguilla (ålen) vender tilbake like etter andre verdenskrig, etter tjuefem år i utlendighet i USA .

Jeg har et nært og sterkt forhold til nettopp Piemonte, så jeg gleder meg veldig til dette gjensynet/gjenhøret :-)

Fortsatt god helg!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

He imagined his mother-in-law on her death-bed. It was high time. A wiry old woman, eighty five or more, and vicious, poison-tongued, pernickety and capricious.

[From the short story DEMOTION]

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vide la suocera sul letto di morte. Era tempo. Una vecchia ferrigna, ottantacinque e passa, e cattiva, velenosa di lingua, piena di puntigli e capricci.

[Fra novellen La Romozione]

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lydboken inneholder novellene Il lungo viaggio,Filologia, Giufà og La rimozione. Alle inngår i den engelske novellesamlingen The Wine-Dark Sea med titlene The Long Crossing, Philology, Giufà og Demotion.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lydboken Il mare colore del vino er en innspilling av tittelnovellen i den engelske samlingen The Wine-Dark Sea.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

“We like to think of ourselves as complicated. But we’re not. The whole world is just a virus.”

Godt sagt! (0) Varsle Svar

and I thought about what my mom always said about this part of Texas, “Oh Godforsaken land. I don’t know why anybody would want to live out here.”

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er som deg – leser alltid flere bøker samtidig uten hensyn til årstider og høytider. Har ingen spesiell bok på leseplanen i forbindelse med Halloween.
Det eneste unntaket for min del er at jeg ofte, men ikke bestandig, finner fram en bok av Charles Dickens når julen nærmer seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er min første Arvola-bok, men har hatt lyst til å lese noe av henne lenge.

Hele tre bøker av Paula Fox!
Har du lest noe av henne før? Min absolutte favoritt er Desperate Characters / Desperate personar, men synes både The Widow's Children og Poor George er veldig bra også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

C.J. Sansom har jeg ikke lest noe av, men har derimot hatt gode leseopplevelser med to av romanene til Benedict Wells.

Ble i dag ferdig med Kintsugi – nok en fantastisk roman fra Tor Åge Bringsværd :-)

Og så fortsetter jeg trøstig med italienskoppfriskningsprosjektet. Har så vidt begynt på Il Mare Colore Del Vino / The Wine-Dark Sea av den sicilianske forfatteren Leonardo Sciascia. Har lest flere av bøkene hans tidligere, og den engelske utgaven har stått i hylla i flere år, så gleder meg til denne.

På Kindlen har jeg også The God of Nightmares av Paula Fox, og tenkte så smått å begynne på månedens bok i den dystoptiske lesesirkelen her på Bokelskere, Vilkår for liv av Ingeborg Arvola.

På øret varmer jeg opp med Tunu av Kim Leine mens jeg venter på den siste romanen i forfatterens Grønlandstrilogi som ventes utgitt i slutten av måneden, og som jeg har forhåndsbestilt.

Fortsatt god helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne siste romanen i Amager-trilogien er jeg litt skuffet over. Likte hovedhistorien veldig godt, men forfatteren gaper etter min mening over altfor mye. Synd, for de to første i trilogien gjorde virkelig inntrykk.

Vippet mellom en treer og en firer og landet på en svak firer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har heller ikke lest noe om boken, så dette blir spennende :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liker romanen, men den er vanskelig å beskrive. Limer inn omtalen på det norske forlaget, Skald:

Ein, ingen og hundre tusen (1926) er ein surrealistisk, vittig, skarp og reinskoren monologisk roman. Hovudpersonen Vitangelo Moscarda oppdagar at nasa hans er skeiv, noko som kastar han ut i ei djup identitetskrise. Romanen er sett på som det mest konsentrerte og klaraste uttrykket for Luigi Pirandellos syn på livet som eit narrespel. Nobelprisvinnaren skreiv romanen over ein periode på 19 år, frå 1907 til 1926, åra då han produserte dei mest kjende verka sine og meisla ut sitt eksistensialistiske menneskesyn.

Pirandello blir ofte samanlikna med Samuel Beckett, og verka hans er minst like grunnleggjande for 1900-talets nyskapande litteratur. Det litterære språket hans er filosofisk reflekterande, men beintfram og ber preg av at forfattaren hadde føtene godt planta i den sicilianske landsbygda.

snl.no skriver bla:

Blant de mest interessante romanene er Il fu Mattia Pascal (1904; norsk oversettelse Mattias Pascal, 1935) og Uno, nessuno e centomila (1926), som vil vise hvordan et menneskes personlighet oppløses i omgivelsenes reaksjoner

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg fortsetter italienskprosjektet, og denne helgen leser/hører jeg UNO, Nessuno e Centomila / One, No One and One Hundred Thousand av Luigi Pirandello, som vant nobelprisen i litteratur i 1934.

På øret har jeg også I ruiner, den tredje romanen i Morten Papes Amager-trilogi, som virker veldig lovende. Likte de to første – Planen og Guds bedste børn – veldig godt. Av en eller annen grunn er det bare Guds beste barn som er oversatt til norsk.

På Kindlen leser jeg The God of Nightmares, en roman av en av yndlingsforfatterne mine, Paula Fox.

God søndag!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågHarald KAmanda AKirsten LundPär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenEivind  VaksvikLilleviBerit RTanteMamieElin SkjerengTrine Lise NormannIngebjørgrubbelBertyHilde Merete GjessingPiippokattaJulie StensethTralteMads Leonard HolvikMcHempettTine SundalFrode TangenBjørg Marit TinholtDemeterKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaskeIngvild SJohn LarsenAneedgeofawordEgil StangelandInger-LiseAstrid Terese Bjorland Skjeggerud