Avslutter Richard Hermanns "Mine gleders by" denne helgen. Han skriver godt om Londons - og tildels også Englands - historie, gjennom ca 2000 år, - helt fra byen var en del av Romerriket og frem til tidlig på 1980 tallet. Leserne får blant annet vite den historiske bakgrunnen til flere av Londons mest kjente turistattraksjoner. Boka minner meg på at det er lenge siden jeg besøkte London og at jeg lengter tilbake dit.
Ellers blir det denne helgen litt VM fotball og litt sosialt. God helg :)
London er aldri blitt noen monden verdensby med brede avenyer, mektige monumenter og pompøse byggverk, som Roma og Paris. Britenes hovedstad er mer slumpetreffets, de menneskelige tilfeldighetenes by. Sjarmen med London er det lille format, spenningen ved byen er at du aldri vet hva du kan oppleve like rundt hjørnet.
Det er ingen talerstol i parlamentet ved Themsen. Folk får ordet der de sitter eller står. Det er heller ingen faste talerlister, det gjelder å fange Speakerens øyne, som det heter - "catch the Speakers eye". Og siden partiene sitter på hver sin side av salen, er det blitt hevdet at de beste speakerne skjeler...
Man skulle et stykke inn i 1700 - tallet før man fikk noen statsminister i det hele tatt. Det skjedde for første gang i 1721 ganske enkelt fordi britene hadde fått en konge som ikke kunne et ord engelsk.
London var forlengst blitt pengenes by, og den fortsatte å være det - med børs og banker, handelshus og alskens markeder for jordisk gods. Men i motsetning til Skriftens ord har Gud og Mammon aldri hatt problemer med å leve - og leve godt - sammen ved Themsens bredd.
Fortsetter med Richard Hermans « Mine gleders by» - om Londons historie de siste 2000 år. En velskrevet og lærerik bok om en by jeg aldri blir lei av å lese om, men som det er hele 28 år siden jeg besøkte. Det er på tide å ta en tur dit igjen. Litt fotball blir det også denne helgen, men kommer ikke til å se alt.
God lesehelg :)
Er på helgebesøk i Oslo fra I dag til søndag, så lesing blir det relativt lite av. Likevel håper jeg å komme meg litt videre i bind 3 av Murakamis 1Q84. Og kan hende jeg finner meg nytt lesestoff i løpet av reisen. Like fint vær på Østlandet som på Vestlandet.
God lesehelg :)
Er på biblioteket, og der har jeg plukket meg ut "MIne gleders by" av Richard Hermann. Han tar leseren med på en reise gjennom 2000 års historie. Jeg tipper det blir en bra leseopplevelse, og at jeg kommer til å lengte tilbake til byen det er 28 år siden sist jeg besøkte.
Været er fortsatt fantastisk, og denne uken har det to dager på rad vært over 30 grader på det meste.
God lesehelg til alle :)
Det er ikkje noko storslått ved ei ferje. Ho er vakker, ja visst, på sin kantete og keitete måte, men ikkje noko prangande ved ho. Ho skal berre over fjorden, og så skal ho tilbake til utgangspunktet. Meir er det ikkje. Og likevel så uendeleg mykje. Og ho har sett sitt preg på oss for alltid.
Det er ikke bare kvinner som får merke hersketeknikker i lokalpolitikken. Menn blir også utsatt for dem, både fra kvinner og menn. Men oftere enn menn får kvinner den klassiske dobbeltstraffen: Er du en tydelig leder, blir du kalt bitch og autoritær, der en mann gjerne ville blitt omtalt som autoritær og sterk. Er du som kvinne jovial, får du stempel som svak og lite handlekraftig, mens en mannlig kollega kunne blitt beskrevet som folkekjær og uhøytidelig.
Når vi ikke setter oss inn i barns måte å oppfatte verden på, kan vi utsette dem for hersketeknikker fordi vi opererer på et nivå de ikke skjønner. For eksempel gjennom ironi og sarkasme, som de ikke får grep om før de er godt oppi klassetrinnene.
Hersketeknikker avler hersketeknikker.
Har i dag hentet boka "Hersketeknikker" av Sigrid Sollund på biblioteket, etter at den omsider ble ledig. Er nå kommet bra i vei med lesingen, og kommer til å fullføre den i løpet av helgen. Dermed blir andre bøker jeg holder på med, satt på vent.
Mai måned har vært uvanlig solrik her på Vestlandet, og flere steder har satt varmerekord. Mer sol er ventet, både denne helgen og i neste uke.
God helg til alle :)
Hvis noen viser til at de har holdt på med det samme i tretti år, betyr ikke det at de har gjort det riktige i tretti år. De kan ha begått dumheter og feilvurderinger i tretti år.
Ord kan forføre eller fornedre. Forlede og forvirre. Språk er makt.
Forsøk å beholde roen hvis du blir tillagt følelser du ikke vedkjenner deg. Spør hvordan den andre tror han kan lese dine følelser bedre enn du selv. Du kan eventuelt vise til det store alternative markedet der ute; Det er da merkelig at den andre ikke har tjent seg rik ettersom han åpenbart har evnen til å lese andres tanker?
Det er lov å tenke seg om i tre sekunder før du begynner samtalen med et menneske du nettopp har møtt. Kanskje du kan vente litt med å konfrontere dem med dine egne fordommer ?
Følelser er vanskelige å argumentere mot.
Du kommer sikkert til å tenke. "Er dette en hersketeknikk ?". Det er helt avhengig av hvem som er involvert, omstendighetene, forhistorien, tolkningen og maktforholdet. Noen ganger er de ment å såre, andre ganger ikke. Noen virker, andre bommer fullstendig. Det den ene opplever som hersketeknikk, vil den andre ikke legge merke til engang. Mekanismene er verdt å merke seg like fullt.
Ironikaren er i sitt vesen uangripeleg, og ironi fungerer best når den opnar for sin motsetnad, det som blir sagt rett ut, det som viser ei sårheit, noko som tyder på at ein vil gi litt.