Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å vente med å se serien til jeg hadde lest boken. Men så klarte jeg ikke vente. Jeg kan derfor ikke uttale meg om serien er tro mot boken. Men uansett....
Filmatiseringen er helt fantastisk! Historien er fengende, personene interessante og filmingen er nydelig. Lar meg sjelden fasinere av det filmtekniske, men her sitter jeg og nesten får gåsehud av noen stillbilder. Masse lun humor er det også - eksempelvis når Mattias har ankommet Færøyene og står ved et 80-sone skilt der det står "i mesta lagi". Sånt liker jeg. Og den introen som viser Mattias sin fødsel i det øyeblikket Buzz og gjengen lander på månen. Vanligvis pleier jeg å spole igjennom introen, men her må jeg ha med meg den for å komme inn i stemningen. Og så er det befriende å slippe å se Aksel Hennie eller Ane Dahl Torp i en av rollene. Det finnes tydeligvis mange andre talenter der ute - la dem slippe til!
Det eneste som er synd er at jeg tviler på at jeg nå gidder å lese boken. Hvis ikke fantasien min kan få jobbe med karakterene og scenene selv, er hovedpoenget med å lese en bok borte.
Likte den også veldig godt. Har hørt andre kritisere boken fordi den er bygget opp som en monolog og derfor urealistisk (man forventer en svarstemme fra tid til annen...). Men jeg synes nettopp dette virkemiddelet er noe av bokens styrke. Det gjør at oppmerksomheten er rettet mot kjernen i boken - det er ingen eller få forstyrrende elementer. Facinerende og annerledes.
La meg prøve:
Kaffe
Te
Det funker. Både med bindestrek og med stjerne. Trikset er dobbel linjeavstand. Noen bør kanskje rette opp oppskriften under tekstformateringen?
Uansett: takk Jengeno og Bokoholiker.
Bare hyggelig. Kos deg med bøkene. Du har mye å se frem til.
Under tekstformatering ligger oppskriften for hvordan man lager punktmerkede lister når man skriver innlegg. Men det virker jo ikke! Har til og med kopiert eksempelfeltet fra tekstformateringen, men det eneste som skjer er at alt legger seg på samme linje med annenhvert ord i kursiv. Flere som sliter?
Sorgenfri er til gjengjeld en av de beste, så der har du noe å glede deg til.
Rekkefølgen er forøvrig som følger: Flaggermusmannen, Kakerlakkene, Rødstrupe, Sorgenfri, Marekors, Frelseren, Snømannen, Panserhjerte, Gjenferd...
Rødstrupe er egentlig bok nummer tre i serien. Du hoppet over Kakerlakkene. Av alle bøkene synes jeg den er den dårligste, så du har vel egentlig ikke gått glipp av veldig mye. Bortsett fra kanskje litt kjøtt på beinet i forhold til personen Harry Hole.
Han var ikke kvalm som lillebror i Whats eating Gilbert Grape - som vel var hans gjennombrudd. Der spiller han en autistisk gutt - en helt fantastisk prestasjon. Har selv vært støttekontakt for en autist og kan ikke forstå at en som ikke har diagnosen kan få det til å bli så troverdig. Så at mannen kan spille er det ingen tvil om.
Det er jo lov å håpe på vakre Oslo-scener, men jeg er stygt redd for at filmingen i Norge vil begrense seg til snøskred og scooterturer.
Og Leo er grei han, men ikke i alle roller.....
Er Leonardo lansert som en mulig kandidat? NEI, NEI, NEI!. Kjenner jeg er veldig skeptisk til filmatiseringen av Hole-bøkene. Det er som et minefelt: Feil Harry kan ødelegge alt. Og hvor skal de spille inn filmen? Mye av grunnen til at jeg er så hekta på Hole er at han bor et steinkast fra der jeg har bodd en lang periode i livet mitt. Jeg kjenner at jeg kommer til å steile dersom stamkafeen hans i filmen ikke er den Schrøder jeg kjenner i virkeligheten. Og hva er sjansen for at Scorsese gidder at ta turen til St. Hanshaugen for å jobbe?
Heldige deg som har Canal+. Vi andre får smøre oss med tålmodighet til den kommer på Bluray eller iTunes.
Leser selv første bok i serien som heter "A song of ice and fire" av George R. R. Martin. Veldig fasinerende. Hittil har det kommet fem bøker og serien har allerede blitt en klassiker å regne i sin sjanger. Første bok er filmatisert av HBO og gikk på Canal+ for et års tid siden.
Jada. Det er jo det. Ble bare litt skuffet over at min første Dickens ikke falt i smak - jeg liker veldig godt engelsk litteratur fra denne perioden, så jeg hadde trodd jeg ville elske den.
Det er kanskje ikke "lov" å si det, men jeg gjør det likevel: Denne boken fenget meg aldri helt. Vanskelig å sette fingeren på hva jeg ikke likte - kanskje var det (etter min mening) altfor lange beskrivelser av situasjoner og personer, kanskje var det at personene var for karikerte, kanskje var det "timingen". Jeg kjedet meg faktisk gjennom store deler av boken.
Temaet i boken er interessant og Manji har utvilsomt flere gode poenger. Men litterært er boken et makkverk. Forfatteren skriver at hun har lagt opp boken som en "spontan samtale", og det er her jeg synes hun gjør sin store bommert. Denne "samtalen" er så pepret med faktaopplysninger som hopper i tid og rom at man mister hovedpoengene. Noe så trist, for dette kunne blitt en glimrende bok.
Eller bøker de eventuelt har litt lyst til å lese, men ikke tør. Fordi det vil plassere de i en kategori boklesere de ikke ønsker å assosieres med.
Du tenker på det faktum at de begge manglet en finger? Så morsomt at vi har så ulik tolkning. Jeg så det nærmest som et symbol på at fortiden alltid innhenter oss da moren fant seg en mann som manglet fingre - for Arnold Nilsen mangler vel flere?
Var det andre grunner til at du tolket det dithen at guttene var fullblods brødre?
Detaljer egentlig og kanskje ikke noe å henge seg opp i, men jeg forstår ikke at det kan være uenighet om guttene var halvbrødre. Barnum og Fred har samme mor - derom hersker det vel ingen tvil? Fred sin far var en som gjemte seg på loftet i bygården og forgrep seg på guttenes mor på frigjøringsdagen. Og Barnums far var Arnold Nilsen - en kortvokst klovn fra Nord Norge.
De to guttene hadde samme mor, men forskjellig far. Da er man vel pr. def. halvbrødre?
Særlig den engelske versjonen med stemmen til Helena Bonham Carter. Det er noe av det beste som er laget til barn.