Fråid og søsknene Terje Eddipus og Eva, bodde en gang sammen med foreldrene. Så reiste moren fra dem, og ble etterhvert nonne. Faren dro til sjøs. De tre klarer seg utmerket, men så kommer faren hjem, og med seg har han Demona, som blir barnas stemor. Hun er ikke helt A4 for å si det mildt.
En fornøyelig overflødighetshorn av en bok om en annerledes familie med helt vanlige ønsker.
En god, men litt ujevn diktsamling om å søke lykken på den andre siden av havet. Tankevekkende på mange områder.
Liv er mor til Johannes og Rosa, og gift med Terje. Hun er sykepleier, og tar seg av pasientene på skikkelig vis. Hemmeligheten hun bærer på er ganske vanlig, statistisk sett. Før hun møtte Terje, ble hun med en mann hjem. Det var frivillig, helt til hun ble voldtatt. Lenge klarte hun å «glemme» det hele, men da hun ble mor, vendte alt tilbake. Liv fikk fysiske utslag, men fortalte ikke Terje noe om grunnen. Makta til å gå videre, er det kun Liv som har.
Sterk liten bok om det unevnelige og skambelagte. Litt sær innimellom.
Det er selskap hos grosserer Werle i forbindelse med at sønnen, Gregers, har kommet hjem. Til stede er også Gregers’ barndomsvenn, Hjalmar Ekdal. Han føler seg uønsket av grossereren, og utilpass i det gode selskap. Selv lever han med konen, Gina, og datteren, Hedvig, i trangere kår. Ekdals leier ut rom for å få det til å gå rundt, og da Gregers ryker uklar med faren, flytter han inn i et ledig rom hos barndomsvennen. Gregers skjønner fort at Hjalmar er uvitende om hemmelighetene som de to familiene har. Han mener at vennen har rett til å høre sannheten. Dermed er dramaet i gang!
Et glimrende verk, som er viden kjent.
Leses sammen med The Ibsen Book Club.
Vi har kommet til 80-tallet. Jespers mor, Maj, er død og begravet. Nå er Jesper og søsteren, Stine, alene, men de er voksne. Stine er lege, mens Jesper kun har noen få piano-elever. Han lever på Trude, noe hun begynner å bli lei av. De snakker ikke ordentlig sammen lenger. Selv Jostein, Jespers barndomskamerat, er ikke hva han en gang var. På avstand observerer forfatteren det hele.
Nok en god bok, men synes den blir litt omstendelig innimellom.
Bokas hovedperson er fra Zanzibar. Med god hjelp kom han til England, og fikk både oppholdstillatelse og studieplass. Underveis i studiet, møter han britiske Emma, og de blir et par. Emmas foreldre er utpregede rasister, og forholdet til «svigersønnen»blir ikke bedre av en uplanlagt graviditet. Det unge, ugifte paret får god hjelp med datteren, og det trengs, for de er begge overveldet av ansvaret.
Emma synes det er veldig rart at besteforeldrene på Zanzibar ikke tar mer kontakt. Det virker som at de ikke vil ha noe med dem å gjøre. Barnefaren svarer unnvikende på alle spørsmål om dette. Han kan godt fortelle glorifiserte historier fra fortiden, men nåtiden er tabu.
Så kommer muligheten for å besøke hjemlandet, noe som snur opp ned på alt.
Fengende og spennende om kulturforskjeller og utvandring.
Forfatteren fikk Nobels litteratupris i år.
Vanessa er 13 år da hun møter 50 år gamle Gabriel Matzneff, kalt G, første gang. Det er moren som introduserer dem for hverandre til tross for at han er en kjent pedofil. Han er også en anerkjent forfatter, og dermed «godtatt» at mange. Ikke lenge etter deres første møte, kommer brevene. Av og til flere om dagen. Vanessa føler seg forlatt av faren, selv om han absolutt ikke var en god far, og føler seg sett av G. Hun faller pladask, og de to innleder et usunt forhold. Etterhvert begynner han også å skrive om forholdet deres, og langsomt mister Vanessa seg selv.
Boka er en rystende fortelling, som tydeligvis ikke er enestående i Frankrike. Den fikk faktisk fram en lovendring; at forhold med så unge uansett blir regnet som voldtekt. Tidligere har overgriperne gjemt seg bak utsagn fra ofrene om at de tross alt samtykket til det hele…
Vi har alle hørt historien om den fantastiske Helen Keller, men talegaven hun fikk, kom fra Norge. På en fattig husmannsplass i Valdres, vokser Ragnhild opp. Da hun som fireåring får skarlagensfeber, mister hun både syn og hørsel. Først som fjortenåring får hun skolegang på en spesialskole på Hamar. Læreren hennes er leken, og lærer Ragnhild å snakke med en spesiell metode. Da nyheten når USA og Helen Keller, blir hun som besatt. Hun har så mye hun vil si, og nå kan hun endelig lære å snakke!
En utrolig interessant og fascinerende historie, som fortjener å bli lest.
En navnløs mann går rundt i Kristiania og sulter. Han har pantsatt så og si alt han har, men de penger han får går til både dette og hint, og så er det tomt, og sulten gnager. Sulten sliter også på psyken. Humøret er ustabilt; i det ene øyeblikket glad, i det neste rasende.
En fascinerende historie om en mann i den ytterste nød. Boken regnes som Hamsuns litterære gjennombrudd.
Valgt som månedens bok i Trondheim leser utfordring der tema er FNs bærekraftsmål 2, utrydde sult.
Andre bok om Torsdagsmordklubben.
Elizabeth, Ron, Joyce og Ibrahim, får nok en sak å bryne seg på. Eksmannen til Elizabeth, Douglas, har havnet i trøbbel, og holdes skjult i Coopers Chase av MI5. Trøbbelet inneholder stjålne diamanter, og identiteten til Douglas er avslørt av menn som dreper først, og spør etterpå.
Som vanlig dukker det opp lik der man minst venter det, og den kaldblodige morderen, er også farlig for de fire pensjonistene. Forhåpentlig klarer de å avsløre ham og finne diamantene før det er for sent.
Lettbent, snill, og humoristisk krim.
Walter Hartright møter kvinnen i hvitt første gang en tåkete kveld i London. De kommer i prat, og Walter synes kvinnen virker både mystisk og sårbar. Da Walter forteller at han skal besøke to halvsøstre på Limmeridge, forteller hun at hun var der som barn, og at moren til søstrene var veldig snill mot henne.
Walter møter kvinnen igjen på kirkegården i landsbyen ved Limmeridge, men nå er hun helt annerledes. Da han nevner navnet på en kommende gjest hos søstrene, får hun et hysterisk anfall. Det gir seg ikke før kvinnens eldre følgesvenn kommer henne til unnsetning.
Etter dette utvikler saken seg, og spenningen stiger for hver side.
Mitt første møte med forfatteren, men det blir nok ikke det siste. Boka kom ut i 1860, men den er meget leseverdig. Den har også blitt filmatisert en rekke ganger.
Gleder meg til diskusjonen i slutten av november!
Margrete er en uvanlig kvinne, som skifter menn ofte og brutalt. Hun er sterk utenpå, men inni er hjertet hennes av den svake sorten. Til slutt er det kun organdonasjon som kan redde henne, og da livet til en ung mann ender dramatisk, får Margrete en ny sjanse til å leve.
Hvordan blir det å ha et ungt menneskes hjerte inni seg? Blir Margretes liv annerledes nå?
Historien om Margrete fortelles gjennom seks menn som har ulik forbindelse til henne. Det er et godt grep fra Uri, og gir et fasettert bilde av bokens hovedperson.
Boka skal diskuteres i Bokklubb med Marte og Malin til uka, og det er som alltid noe å se fram til!
Ariadne Oliver er på besøk hos en gammel venninne i småbyen Woodleigh Common. Det skal være Halloween-party hos venninnen. Gjestene er ungdommer mellom 10 og 17 år. De fleste vet hvem Ariadne er. Hun har nemlig gjort det godt som krimforfatter. Før selskapslekene starter, skryter en av jentene av at hun en gang var vitne til et mord. Ingen tror henne, for blant vennene er hun kjent som litt av en løgnhals. Da festen er over, finner de den samme jenta drept. Ariadne, som er venn med Hercule Poirot, får ham interessert i saken, men det er ingen opplagt løsning.
Kjent stil fra krimdronningen med den belgiske detektiven i hovedrollen.
En gutt bor i et hus med mor, far, og storesøster. Om natten kommer en mann og dreper familien, men gutten, som ennå bruker bleier, unnslipper. Han stabber mot kirkegården, og der får han bli. Han får nye foreldre og nytt navn - Nobody Owens. Til hverdags kalles han Bod. Spøkelsene lærer ham triks for å overleve på kirkegården, og han har forbud mot å forlate den. Det er utenfor portene at farene lurer, for drapsmannen er fremdeles på jakt etter gutten som unnslapp.
Lettlest og spennende spøkelseshistorie for ungdom. Den sies å være spøkelsesvarianten av «Jungelboken».
Eli og Kristin går sammen hjem fra skolen. Kristin forlater Eli etter at utgangsdøra har smelt igjen. På kvelden får hun og familien besøk av Elis foreldre og to politibetjenter. Eli kom aldri hjem fra skolen.
Så blir hun funnet drept, knivstukket. Politiet har ikke mange spor, men allikevel mistenker de raskt 21 år gamle Arne Isaksen. Han har vært i deres søkelys før, og ved første forhør tilstår han drapet. Problemet er at Arne er tilbakestående, og han snakker forhørerne etter munnen. I fengslingsmøtet nekter han alt, men kommer med en ny forklaring. Ikke noe av det han sier henger på greip.
En skikkelig sidevender. Gåten blir mer og mer innviklet etter som etterforskningen kommer nærmere løsningen. Boka er basert på virkelige hendelser.
Godt språk, som alltid av Heivoll.
Agnes er fra Oslo, men nå er hun på høstferie hos tanten, onkelen, og fetteren, Sindre. Hun og Sindre er begge 13 år. Agnes har forberedt seg på en kjedelig ferie, og har med en stabel bøker. Den lille bygda, Elverdal, huser knapt 100 personer, og det skjer ingenting der.
Morgenen etter ankomsten, blir Agnes vekket av stemmer utenfor. Det er første dag av elgjakta, og onkelen er jaktleder. Sindre hater jakt, noe faren hans er meget misfornøyd med. Skal han ta over gården, MÅ han jakte!
Sindre er like kjedelig og sur som Agnes husket, men kompisen hans, Ben, er en skikkelig humørspreder. Det er nesten så Agnes ønsker at Ben var fetteren hennes i stedet for Sindre.
Sindre vil helst henge med nabojenta, Tyra, men hun har ikke tid.
Den første jaktdagen, ender både dramatisk og tragisk. Ungdommene prøver å finne ut av det, men så forsvinner en av dem. Kan Harpa stå bak; fabelfiguren Agnes og Sindres bestefar er så opphengt i.
Spennende og lettlest skrekk for ungdom. Godt driv også for voksne lesere.
England 1806:
Det er hundrevis av år siden magien har vært sentral i landet. Det finnes mange teoretiske magikere i England, men kun en praktiserende.
Herr Norrell bor tilbaketrukket i Hurtfew Abbey, med et imponerende bibliotek. Etter å ha blitt utfordret av magikere i York, utfører han spektakulær magi, og flytter deretter til London. Regjeringen vil ha hjelp i krigen mot Napoleon.
Det skjer ikke mye i begynnelsen, men så klarer Norrell å vekke en død kvinne til live, og nå er navnet hans på alles lepper.
Da Jonathan Strange også dukker opp i hovedstaden, blir Norrell fascinert, og han tilbyr Strange å bli hans lærling.
De to magikerne er veldig ulike, men de fungerer tilsynelatende bra sammen. Tiden går, og samarbeidet blir til rivalisering. Denne skal etterhvert overgå den pågående krigen.
Ganske treg og omstendelig start, men den tok seg heldigvis opp. Litt langdryg innimellom, og digresjonene kan av og til virke forstyrrende.
Tara vokser opp i en streng, mormonsk familie. Hun er yngst av 7 søsken. Familien er totalt avskjermet fra samfunnet. Barna går ikke på skole, men forbereder seg på endetiden. I senga har de en fluktveske. De har ikke omgang med andre, og arbeidet på gården er til tider livsfarlig. Sykehuset blir så og si aldri brukt; urter og hjemmelagde oljer er familiens medisin.
Tara er vitebegjærlig, og har lyst til å studere som broren, Tyler. Faren nekter, og lojaliteten hindrer henne i å flytte.
Til slutt er begeret fullt, og 17 år gammel går Tara for første gang inn i et klasserom. Hun kan en del matte, men hun er totalt historieløs. Holocaust er blant tingene hun er uvitende om. Tara lurer veldig på hvorfor hun aldri fikk skikkelig utdannelse. Hvordan kunne faren tro at den minimale undervisningen de fikk hjemme skulle holde ute i den virkelige verden?
Taras higen etter viten, bringer henne til både Harvard og Cambridge, samtidig som veien hjem blir stadig lengre.
Fascinerende og rystende lesning. At man i USA har rett til å undervise barna selv uten å framlegge beviser, er så ødeleggende. Tara slet også med personlig hygiene og huslige kunnskaper. Hjemme stinket det overalt, så det å bo sammen med andre som hadde vokst opp på normalt vis, eller som frafalne, ble utfordrende. Anbefales!
Richard er på nok en backpackertur. Den første natten i Bangkok, sover han dårlig. Veggene er tynne, og han hører både elskov og dødsralling i løpet av natten. Daffy, som den etterhvert døde mannen heter, snakket om en fantastisk strand. Han etterlater Richard et kart, og sammen med kjæresteparet i naborommet, Francoise og Étienne, prøver han å finne veien til dette urørte paradiset.
Etter noe strev kommer de tre seg helskinnet til stedet markert med X på kartet. Her finnes allerede et velfungerende samfunn med flere fargerike personligheter. De tre glir greit inn i felleskapet der alle har sine oppgaver; fiske, snekre, hagestell og matlaging.
På motsatt side av øya, driver noen thailendere en hasjplantasje, og de passer godt på, og er ganske aggressive.
Det er utrolig idyllisk, men kan det vare? Richard hjemsøkes av Daffy, og han er forelsket i Francoise, noe som ikke gjør tilværelsen lettere.
Lettlest, underholdende med underliggende uhygge.
Boka er filmatisert med Leonardo di Caprio.
Malorie er en ung dame da verden forandres katastrofalt. Over hele verden ser mennesker noe som gjør dem til mordere.
Da hun har mistet alt, bortsett fra barnet i magen, søker hun ly i et hus med andre overlevende.
Fire år senere, har Malorie blitt mor til en jente og en gutt. De bor alene i huset, men så bestemmer Malorie at de skal dra. Ved elva har hun funnet en robåt, og hun har oppdratt barna godt. De lystrer henne uten å mukke, og hørselen deres er mye bedre enn Malories. Hun skal ro, barna skal lytte, for de må ha bind for øynene når de er utendørs. Malorie vet om et sted hvor de kan være trygge, men å komme dit, blir både dramatisk og livsfarlig.
Spennende og «creepy». Boken er filmatisert, «Bird box», men tror jeg hopper over den!