Dette er den siste boka i "Sofia-trilogien". Simen Linde har mistet Sofia, og etter hvert mister han også jobben som sjefsredaktør. Men har han dermed mistet fotfestet i tilværelsen? Romanen er gåtefull. Simen gleder seg fortsatt over det han opplever - eller gjør han egentlig det? Han har venner og ikke minst kvinner han finner attraktive - eller kanskje ikke? Han observerer og iakttar, skriver kronikker og takler kinkige situasjoner med sindighet og handlekraft. Han får flashbacks tilbake til tidligere opplevelser, og Sofia er fremdeles et intenst nærvær i bevisstheten hans, sammen med drømmer om traner, pingviner, løver og gamle elskere.
Det er vanskelig å få tak på Simen. Han glir unna gjennom hele romanen, og det er kanskje det som har vært meningen fra Øystein Lønns side. Det er også vanskelig å definere hvorfor denne romanen gjør så sterkt inntrykk. Kanskje fordi det plettfrie språket og den "svevende" skrivestilen kler historien helt perfekt? En annerledes kjærlighetsroman er det i alle fall. Øystein Lønn fortjener mer oppmerksomhet enn mange andre i norsk samtidslitteratur!
Mye sprik i antall følgere i forhold til antall terningkast også. Ei bok som står oppført med 3 følgere, kan ha fått 10 terningkast. Akkurat dette betyr ikke så mye for meg, men jeg synes det er litt pussig ...
Da blir det straks verre. Hukommelse er ofte en upålitelig sak. Jeg anbefaler at du markerer bøkene du leser med "har lest" og legger til lesedato, så har du ei liste du kan bruke ved forskjellige anledninger.
Hvis du har registrert bøkene du har lest, og lagt til lesedato eller iallfall årstall, er det enkelt: Du går inn på "Min side", velger "boksamling" og ruller deg ned til bunnen av lista på venstre side, så finner du det.
Greit med fire uker, tror jeg. Men sluttdatoen passer meg ikke helt: jeg er "frakobla" i to uker fra den 16. februar. Får prøve å kommentere før og etter - eller begge deler!
Bokbua har et nytt eksemplar til 90 kroner; Bokloftet et "så godt som nytt" eksemplar til 100 kroner, ser jeg.
Er du ikke litt forut for din tid nå?
Svisj! - inn på ønskelista!
Lurt, kanskje, å gjøre opp en slags status for året som gikk. Jeg fikk noen aha-opplevelser da jeg gikk tilbake i egne spor: Blant annet kan jeg til min gremmelse konstatere at de 88 bøkene jeg leste i 2017, hadde dobbelt så mange mannlige som kvinnelige forfattere. Her må det tas grep!
Forfatterne fordeler seg på 26 land; alle verdensdeler er representert, men hovedvekten ligger på norsk med 30, resten av Norden med 15, Vesteuropa med 18.
Fordelingen av terningkast er kanskje litt påfallende: 8 seksere, 26 femmere, 31 firere, 16 treere, 4 toere og 3 enere! Hvem gidder å fullføre ei bok som bare fortjener en ener eller toer?
Forklaringen er nok litt sær: All denne lavtskårende litteraturen hører til kategorien "nødløsning". Det er kanskje flere som kjenner til abstinensen når det er fire dager igjen av ferien og de har brukt opp alt det medbrakte lesestoffet? Den desperate leitinga i hotellets "bibliotek" der man har lest det som kan være verd å lese og må ta til takke med det man finner?
Når det gjelder videre lesing, har jeg ikke mange forsetter, bortsett fra å være litt mer bevisst på kjønnsfordeling av forfattere. Om jeg greier å "reise kjerringa", får vi se ved neste korsveg. For øvrig leser jeg mye etter innfallsmetoden, pluss at jeg får verdifulle tips fra andre bokelskere.
Uavhengig fortsettelse av boken "Summer of Night".
Bra grøsser som formår å holde spenningen fra start til slutt. Mange overraskelser og avsløringer i fortellingen, og ganske skummel til tider.
Synes at det manglet noe ekstra for å løfte historien. Det kan ha noe å gjøre med den som har innlest lydboken, det er vanskelig å si.
Anbefaler likevel boken om man ønsker å lese en god grøsser.
Liten velskrevet bok som man kjappt kommer seg gjennom. Fortellingen er underfundig med et innslag av magi og kjærlighet.
Her mimres det også, og jeg er faktisk sikker på at jeg har lest/sunget boka. Jeg kjente iallfall igjen noen av rimene:
Bæ bæ, vi skal gi'n ull til varme klær.
Fjær til hatten sin kan han nappe her.
Egg han får av meg, sa høna kjekk og grei,
og hanen vekker'n når han forsover seg!
Tror jeg må ha vært såvidt lesefør, og at dette var høytlesing for lillesøster rundt midten av 50-tallet. Huttetu, så lenge siden!
Mange forfattere liker bedre "å ha skrevet" bøker enn å skrive dem. George Sand var ikke en slik. Helt tydelig var det selve skriveprosessen som fascinerte henne mest.
Det hadde vært interessant å vite hva du baserer karakterstikken "søtsuppe" på!
Takk for lenken, annelingua! Kerstin Ekman har vært en av mine yndlinger helt siden Bokklubben ga ut Hekseringene for en menneskealder siden - men disse klippene har jeg ikke sett før!
Enda en forfatter som er meg aldeles ukjent! Ser spennende ut!
Godt nyttår til alle samlesere!
Det er allerede kommet forslag på to prisvinnende kvinnelige forfattere, og jeg iler til med den tredje: Bonsai av Kirsten Thorup. Dette er ikke boka som innbrakte henne Nordisk råd-prisen; denne kom ut i 2000 og ble "bare" nominert.
Det jeg tidligere har lest av Thorup, har vært svært lesverdig - og Bonsai står uansett på leselista mi, så jeg håper å få følge!
Litt mer informasjon her.
Kan det være Amik-bøkene av Estrid Ott du tenker på? Nå er det så lenge siden jeg leste disse at jeg har glemt hvor hovedpersonen var født, men det var i alle fall nær et fangstmiljø langt nord. Det kom etter hvert mange bøker om Amik, hver av dem lagt til et nytt miljø - men hun lengtet alltid "hjem" til hvor det nå var hun var født (av danske foreldre).
Jeg har nettopp lest boka for første gang og er glad jeg slipper den typen julefeiring! Tenk å skulle feire jul i ukevis, med de samme aktørene på hvert et ball og ved hvert et middagsbord, huttetu! Boka var fornøyelig nok; ei salig blanding av dameroman og forviklingskomedie - jeg strekker meg til en firer under tvil.
God jul til deg også, Kjell, og takk for prikkfri administrasjon av sirkelen i 2017! "Juleboka" mi i år blir Tante Pose, som jeg nå endelig har fått på plass i bokhylla. Jeg har en fornemmelse av at det er ei bok "alle" har lest, så det er visst på høy tid. Men den ser tynn og lett ut, så jeg må nok spe på med Bringsværd-betraktninger og kanskje enda litt til. Vi høres på nyåret!