Jeg fikk litt assosiasjoner til Murakami jeg...burde jeg ikke det kanskje?
Ja, nå har jeg vært på en forunderlig reise. Men jeg vet ikke hvor - har prøvd å fortelle litt om reisen i bloggen min.
Skulle gjerne hatt lydbok av denne ja...men nå har jeg bestilt den i papir...
Jeg var også inne på tanken at den modenheten til Henry og Keiko som 12-13 åringer var litt "på grensen", men kanskje ikke usannsynlig. Og romanen var en riktig "feel-good-opplevelse". Har nettopp blogget litt om den her.
Ja, han kan skrive, Bjørnstad...glad for at jeg "gjenoppdaget" han gjennom "musikk-trilogien."
Ja, den ble akkurat nevnt i min ledsesirkel her på nett også...så jeg har i hvert fall fått tak i DVD-filmen på den nå, skal se den snart. Gleder meg. For dette var jo interessant stoff som har kommet mer frem i lyset i de senere år.
Helt enig med denne....jeg hadde ikke store forventninger til den, men ble positivt overrasket. Hadde den i lydbok og både den "Bitter & Sweet" Romeo-Julie historien og det fine vennskapet mellom Henry og musikeren var godt å lytte til.Jeg synes dette med japanerne i USA og forholdet til kinesere, og vest-europeisk-avstammede amerikanere (for å si det slik) var veldig interessant. Og dessuten, det jeg ellers kjenner til fra gammel historie om fiendskapet mellom japanere og kinesere, kriger om landområder og rivalisering er et emne som er verdt å sette seg inn i....så slik synes jeg "Hotellet" var en veldig viktig roman. Et interessant tema ble også forholdet mellom Henry og faren, sørgelig hvordan "fedrenes synder" kan få betydning for barnas liv, barn som føler forpliktelser overfor foreldre og foreldre som skal "velmenende" påtvinge barna sine drømmer og idealer...mange viktige temaer som berøres på en varm og intelligent måte i denne romanen faktisk. Slutten kom kanskje litt brått på - det var som om forfatteren bestemte seg for at nå var det på tide å avslutte romanen. Men ganske OK det også. Angrer ikke på "gå-turene" med denne nei...
Det hørtes vemodig ut...jeg har tenkt å lese den ja; har prioritert han litt i det siste. Kjøpte blant annet Victor Alveberg trilogien på salget nå.
Og så tenk å kalle han Harry i filmen da!
Takker...jeg ble forundret over hvor mye mer jeg fikk utav boken denne gangen. Det er veldig lenge siden jeg har lest den og nå fanget jeg opp mange flere detaljer og nyanser. Tror det har noe med modenhet å gjøre, hmmm...Oscar Wilde kunne jo ikke skrive så åpent om dette den gangen, (det var sjokkerene og åpent nok i tiden det han fikk publisert); og jeg skjønte liksom mer av disse antydningene nå...
Fant også filmen på salg da jeg googlet, ca 50kr. Har sammenlignet roman og film litt her i en blogg-kladd. Filmen er nok en slags adaptation av romanen.
Det er vanskelig bare å forklare det slik, de jeg har "undervist" i dette har hatt med sin lap-top hjem til meg slik at de har gjort det selv i rett rekkefølge. Med en gang man har funnet sin løsning, går det helt automatisk, jeg har lagt inn mange hundrede bøker på denne måten siden jeg begynte med dette da den første iPod kom i 2001, ti år siden nå, dvs jeg startet med noen andre mp3 spillere først, men havnet snart over på Apple. (smittet og inspirert av elever faktisk - "man lærer så lenge man har elever"...)
Vet ikke, men jeg fikk den med en gang på biblioteket..så jeg skal se den etter trim-turen nå, og da blogger jeg vel litt på den etterpå.
Hans uvirkelige og egoistiske kjærlighet måtte gi etter for en høyere innflytelse, måtte forvandles til en edlere følelse, og portrettet som Basil Hallward hadde malt av ham, ville bli en fører for ham gjennom livet, ville bli for ham det som det hellige er for noen og samvittigheten for andre, og frykten for Gud for oss alle.
Fant frem denne boken nå, for jeg skal se filmen tenkte jeg. Min utgave fra 1959, Gyldendal "Hjemmenes Boksamling" fant jeg ikke blant utgavene her. Husker jeg leste den for lenge, lenge siden...som en slags psykologisk "thriller". Nå skal jeg repetere den; den er ganske full av "bilder" (ikke bare det av Dorian-maleriet), og spekket av mystikk..
En interessant liten sak, man får litt assosiasjoner til "Anne Frank"...den blir jo også tilnærmet biografisk (mer det enn litteratur) med de fine illustrasjonene.
Dette er en møysommelig prosess som må gjøres riktig fra starten, når man har funnet sin "oppskrift" så fungerer det greit og raskt. Jeg har brukt lydbok på iPod og iPhone omtrent siden dette kom på markedet og følger en meget nøye prosedyre hver gang. Ikke så enkelt å forklare med få ord. I hvert fall må man passe på at miks er avskrudd. På iPod fungerer det best ved å lage en spilleliste som heter det samme som lydboken, så ripper du cd'n ved å dra den ned i den.Først høyreklikker jeg cd'n og setter inn nøyaktig den info jeg vil ha med, ikke kryss av som samlealbum. Jeg tar med forfatter, album, oppleser (komponist) osv. Hver CD må ha samme info, og dras ned i spillelisten. Etter at alle CD-er er rippet:Markerer jeg alle filer, høyreklikker på den øverste, velger vis info (jeg har bilder på hele oppskriften, har undervist i det), under valg må du rulle bort fra musikk på Medietype og til lydbok, og sette "ja" på Husk posisjon-Utelat ved miks-og Album uten opphold, etter OK surrer det seg ferdig og "blir" lydbok. Ikke så enkelt å fortelle dette i få ord. Det er noe som kommer dårlig frem i håndboken, man må bare finne sitt eget system. (iPhone'n er bedre til dette enn iPod)
He,he...men de er da litt søte disse bøkene til Alexander McCall Smith...så ufarlige liksom; godt med litt slik positivisme innimellom "tyngre" lesing.
Denne synes jeg faktisk er en av de fineste og mest følsomme Tove Nilsen har skrevet. Hun skildrer på et innlevelsesrik og vakker måte forholdet mor-datter. Dette kjærlighetsforholdet så jeg som det viktigste i boken.
Jeg har bare bladd i denne...ble litt nysgjerrig på den fordi Solstad og Økland gjorde et glimrende mimre-nummer på denne på Åpningsforestillingen av Kapittel 10, Litteraturfestivalen i Stavanger. Jeg synes den tar opp et viktig tema på en særdeles interessant og humoristisk måte..selv om dramaet er skrevet i 1968, altså 43 år siden, så kan det godt leses med "aktualitet" i dag...