Unnskyld at jeg bryter inn her; "Dracula"?? Det er vel "Frankenstein" som er foreslått.
Et pussig sammentreff – jeg leser «Revolusjonens datter, Jakten på Elisabeth Sverdrups historie» av Hilde Diesen og der dukker sannelig Mary Shelley og hennes «Frankenstein» opp! Just nu i kveld etter av nomineringen er avsluttet.
Diesen skriver om det iskalde året 1816. Katastrofene i årene som fulgte påvirket også litteraturen, fortsetter hun.
«Da en gruppe unge engelske forfattere, med Lord Bayron i spissen, oppholdt seg på et slott ved Genfersjøen, var været var så elendig (…) at de måtte holde seg innendørs og fordrev tiden med å skrive historier om spøkelser og vampyrer. Slik oppstod grøsseren om Frankenstein, det kunstige mennesket. Et levende vesen skapt i et laboratorium. Var det mulig? Hva med tankene og følelsene? Den åndelige jordmoren var Mary Wollstonecrafts datter, den 21 år gamle Mary Shelley.» Mary Wollstonecraft var en engelsk feminist, forfatter og filosof.
Stemningen må ha vært spesiell i det innefrosne slottet!
Jeg tror det blir en stemme på en bok jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt å stemme på :-)
«Hjernen er hele personligheten, ja, selve «mennesket». Vi kan faktisk si at alle andre organer i menneskekroppen har til oppgave å sikre best mulig vilkår for hjernens aktivitet.»
Espen Dietrichs og Leif Gjerstad, Vår fantastiske hjerne, Universitetsforlaget 1995.
uhu denne var nifs og orginal- samt selvsagt at helten er antihelt osv God krim .Kan også leses i godstolen !
jeg er så gla i disse bøkene med Reno, Lofoten og kortreist krimgåter spred t med psykoloogi og Guro . Deilig krim Kortreist glede
den staertet tregt men kom seg veldig etter hvert Likevel var det ganske forutsigbart hva som skulle skje. "Hverdagsmat-bok" men ok på sengen
Så artig at det er interesse for «Madam Bovary», spesielt at det er ønsker om gjenlesning! Det hadde vært spennende å høre om noen av dere endrer synspunkter/får et annet utbytte ved annen eller tredje gangs lesing. Selv har jeg ikke lest boken, men det vil bli gjort uavhengig av resultatet her.
Ellers er jeg enig i at det er kommet mange gode forslag – og fortsatt er det rom for flere!
Godt valg!
Jeg beveget meg, beveget meg hele tiden, tvang hendene og føttene til de vanlige oppgavene. De fleste kjenner vel det gamle ordtaket: "Lev som om du skal dø i morgen, dyrk som om du skal leve bestandig." Jeg tror jeg har forsøkt å etterfølge det ordtaket i gode og vonde dager. Pust dypt, nyt øyeblikket, gled deg over det du har.
Jeg klarte ikke å opparbeide sympati for unødvendige gjenstander som løpere. Hvorfor vaske bordet, feie gulvet, rette på teppene, tørke kjøkkenbenken etter hvert måltid, når vi straks kom tilbake for å ødelegge det jeg hadde strevet for å få pent? Jeg spør halveis i spøk.
En spennende idé etter min mening! Så tusen takk til Randi for ideen og til Kjell som grep fatt i den. Slik jeg oppfatter Randi, er den ene boken hun forslår, et tilsvar på den andre boken hun forslår. Dette kan utvides til å gjelde bøker som for eksempel omhandler samme tema, og å se på likheter, ulikheter, innfallsvinkler, forfatterens intensjoner m.m. Det finnes mange muligheter til å sette sammen bøker som kan leses og diskuteres i parallell (to bøker over samme tema er allerede nevnt, to bøker av samme forfatter etc.). Mulighetene er legio. Jeg ser for meg at denne måten å lese på, vil kunne bringe oss dypere inn i litteraturen.
På den andre siden kan et slikt opplegg være krevende å gjennomføre rent praktisk. Ett moment er at vi leser i hvert vårt tempo. Selv er jeg en en-bok-om-gangen-leser, hvilket fører til at jeg enten blir ferdig for tidlig – eller for sent. Komparativ lesing vil nok kreve en større grad av disiplin av oss.
Konklusjon – i utgangspunktet er jeg positiv til å innføre kategorien «Komparativ lesing». Spørsmålet er om den det lar seg gjennomføre i en nettbasert lesesirkel. Hva mener dere andre?
Handlingen foregår i London på 1500-tallet. Elizabeth 1. hersker, katolisismen er forbudt, og Spania forbereder seg på invasjon.
Midt oppi det hele, finner vi agent John Shakespeare. En morder er løs, i tillegg planlegges det et attentat mot admiral Francis Drake. John må finne både morder og attentatmann, men flere prøver å hindre ham i arbeidet.
Første bok om John Shakespeare.
Ganske ujevn og tidvis slurvete oversatt. Helt ok tidtrøyte.
Jeg ble jo berørt, og vet at dette er virkelighet for mange. Allikevel synes jeg det nesten ble litt ensformig etter at de havnet på øya.
Fascinerende hvor forskjellig man opplever bøker!
Mitt forslag er Madame Bovary av Gustave Flaubert.
En klassiker med gode omtaler og høye terningkast.
En bok mange av dere antakelig har lest, men som jeg vil tro står seg på gjenlesing og diskusjon.
Landet Mary bor i, styres av militæret. Hun studerer arkitektur, er 23 år og samboer med Dimos. Han er aktivist, og planlegger opprør mot diktaturet. Under demonstrasjonen arresteres Mary, og holdes i sikkerhetspolitiets hovedkvarter i 13 dager. Hun blir forhørt og torturert.
Da fangenskapet opphører, blir hun sendt til en fengselsøy med flere andre. De lever i et vakuum, og har kun hverandre å stole på.
Dyster, mørk og tragisk. Litt for mye ullent til at den nådde høyere for min del.
Så fint at du likte boken, Randi! Ekstra stas å høre dette fra en som hverken har tilknytning til kollektivet i Bergsligata i Trondheim eller til bokollektiv mer generelt. Tusen takk!
Jeg har jobbet mye med nettopp å finne det allmenngyldige i historien og formidle det – skrive en bok som ikke bare er for «spesielt interesserte». Min hensikt var primært å fortelle dette bokollektivets nesten femtiårige historie – og å se den i lys av samfunnsutviklingen.
Jeg tillater meg å sakse fra bloggen din:
« … hyggelig lesing, man føler seg hensatt til en annen tidsepoke. Kapitlene har talende overskrifter. Det er mange interessante bilder - et grundig arbeid dette. Fin dokumentasjon på en tidsperiode og dens mennesker - mennesker som var opptatt av samfunnet rundt seg og politiske strømninger i tiden. Fornøyelig lesing.»
Leda er snart 48, skilt, og lærer. De voksne døtrene har flyttet til Canada med faren.
Leda kan reise på ferie akkurat dit hun vil, og hun velger sørkysten av Italia. Hun finner en perfekt strand, som hun frekventerer daglig.
Etter en ukes tid, blir hun oppmerksom på en ung kvinne og datteren hennes. De er begge del av en stor, napolitansk familie, men det er disse to Leda fester seg ved.
Mens Leda observerer de to, kommer gamle følelser fra da hun selv var ung mor opp i dagen.
Så forsvinner jentas elskede dokke, som er med på stranda hver dag...
Ganske mørkt tema, nok en gang godt skrevet, men synes ikke den når opp til tidligere utgivelser.
Jeg skal til York denne langhelgen og nå skal jeg kjøpe med meg bøker av Ishiguro. Jeg har lest "never let me go" Har du noen andre å anbefale? Så moro at det ble han som vant i år!
På 40-tallet flytter det unge ekteparet Rosa og Oriol Fontelles til Torena; en liten landsby utenfor Barcelona. Oriol har fått jobben som landsbylærer. Rosa er gravid med parets første barn.
Oriol er idealist, men blir raskt tvunget inn i fascistenes rekker. Rosa forlater ham, og Oriol innleder et forhold til den mektige Elisenda Vilabrú.
60 år senere finner Tina Bros Oriols dagbok på den gamle skolen, som nå skal rives. Dagboken er skrevet til datteren han aldri fikk møte.
En historie om motstandskamp, lidenskap, skyld, hat og politisk dobbeltspill.
Konsekvensene lager ekko fram til våre dager.
Både spennende og interessant historie, men synes skrivestilen blir for rotete innimellom. I starten var det nesten kaotisk. Hvem leser man om? Hans siste bok er bedre på det, men man må følge nøye med.
Der fikk jeg sannelig enda en bok på ønskelisten!
Hører gjerne hva du synes når du har lest den ut, Hilda. En ny forfatter for meg.
koselig nær og norsk krim Bogart Bull er toppers