Nydelig prosa og tankevekkende historie. Nok en triumf fra Grytten.
Så artig at «Min russiske skattekiste» har dukket frem igjen!
Gled deg til Turgenjevs «Fedre og sønner» Så god at den fikk en 6-er av meg. Ser at jeg ikke har lest hans «Et overflødig menneskes dagbok». Kanskje jeg tar jeg for meg de russiske forfatterne igjen, veldig mye god litteratur her.
Forrige helg sleit jeg med en bok som jeg endte med å hoppe helt til siste del…fikk oppklaringen og gikk ikke glipp av noe! I desperasjon for jeg bort til bibben og lånte hals over hode Louis de Bernières: «Partisanens datter» Åh så lykkelig jeg har vært over det valget! Det er en så utrolig mye bedre bok som jeg har kost meg med denne uken, avslutter snart de resterende 20 sider.
Så har jeg lånt på BookBites: «Det som er mitt» av José Henrique Bortoluci. En debutant fra Brasil som har skrevet en slags roadmovie eller hva det nå heter igjen…er spent på denne.
Ha en herlig helg med aktiviteter både ute og inne iberegnet lesestund så klart!
I anledning den internasjonale kvinnedagen har jeg lest den nyeste boken til Marta Breen hvor hun har samlet sitater fra gode gamle kvinneforkjempere til dagens politikere og aktivster.
Boken anbefales sterkt!
Omtale og sitater her.
Tusen takk x 2!
Nå har jeg tatt "Min barndom" av Gorki inn i listen, og også satt den opp på min ønskeliste. Gleder meg til å lese den!
Nydelig roman fra den islandske landsbygden hvor klimautfordringer,flyskam og et utdøende språk er i fokus! Anbefales på det varmeste!
Hele omtalen kan leses her.
Forfatterens biografi om en oppvekst på Færøyene i en Nardus sekt og som incestoffer. Overgrepene er ikke grafisk beskrevet, og er heller ikke hovedfokuset i boken, men heller alle hemmelighetene moren hennes skjuler om Silvias egentlige far.
Boka er ujevn og ved flere anledninger bygges det opp til et spenningspunkt, men ingenting skjer, noe som er ganske frustrerende og det hele blir ganske kjedelig og repetetivt. Føler at mye kunne vært utelatt uten at historien hadde lidd under det.
Gratulerer med ferdig kjøkken!
Jeg holder på med en bok og jeg er i tvende sinn…skal jeg hoppe til sluttdelen, skal jeg skumme…avbryte eller starte på en ny ved siden av? Det dreier seg om en krim…og den er på 540 sider, over 500 siders skravling! »Jeg har et spørsmål til deg» av Rebecca Makkai. Jeg hørte en anmeldelse på radioen som var entusiastisk og jeg ble nysgjerrig.
Så var jeg innom bibben i dag og der tittet jeg på innleverigstrallen og fant en av Louis de Bernières med tittel: «Partisanens datter»…hørtes bra ut på omslaget (betyr jo ikke så mye det da). Får se om jeg faller for fristelsen til å åpne den!
Ha en fin og hyggelig søndags kveld.
Det er store og vanskelige spørsmål du reiser her. Jeg kan neppe hjelpe, men min umiddelbare, og kanskje altfor enkle, tanke er - kan du ikke bare nyte de bøkene du leser. Tillat deg å føl deg smart når det er på sin plass, det er ikke det samme som arroganse. Det er nok av forfattere som ikke vet hva de skriver om.
Jeg fikk lyst til å anbefale deg en bok likevel, Om kunsten å lese og skrive av Olof Lagerkrantz. Dette er ikke en innføringsbok i litteraturteori e.l., men en klok, eldre litterats refleksjoner over nevnte tema. Selv er jeg veldig glad i dette sitatet «... man skriver bare halve boken, den andre halvdelen må leseren ta hånd om.»
Lykke til!
Og beklager sent svar. Jeg er fortsatt i feriemodus 😊
Interessant lesning. At Amundsen tok med seg to jenter fra Sibir, via Amerika til Norge, var ikke like kontroversielt i den tid som hvis det hadde skjedd i dag. Forfatteren deler også skjebnen til to andre barn som blir tatt fra foreldrene og sendt til andre steder av landet eller til andre land. Det må ha vært en opprivende opplevelse. Amundsens to jenter hadde det bra med vennlige mennesker rundt seg, men da de ble revet vekk fra dem etter noen år, var det nok enda verre iom at de var eldre og skjønte mer, spesielt Nita. Anbefales!
I dag gikk vi inn i en av verdens aller største bokhandlere – ute å vite det! Mannen min skulle bare kjøpe et kart. Inngangspartiet var så smalt og uunnselig at vi passerte det, men fant tilbake da nettet hjalp oss med adressen. Inne åpnet et eldorado seg. Omkring hundre og syv tusen bøker i fire etasjer, i en labyrint av ganger og saler. Alle med forsiden ut slik at vi straks så hvilken bok det var. Reol på reol. Når vi trodde det måtte være slutt, åpnet et nytt rom seg. Alle mulige slags temaer og sjangre. Og det er ikke rart, for denne bokhandelen rommer samtlige titler utgitt i Portugal. Mens bøker i Norge er ferskvare og havner på salg eller makuleres etter tre–fire år, bestiller denne bokhandelen straks nye når siste eksemplar av en tittel blir solgt, så lenge forlaget har den på lager.
«Fundacao Livraria Esperanca» ligger i Rua Feirreiros 156 i Funchal, Madeira. Bokhandelen ble etablert i 1886 og har bare vokst og vokst. Da jeg for moro spurte etter de minste barnebarnas yndlingsbok, «Askepott» («Cinderella») tok den blide ansatte bare et raskt blikk på skjermen sin, og fant nøyaktig hvor den sto. Det overveldende «virvaret» var meget velorganisert. Men siden ingen av oss leser portugisisk og avdelingen for «utenlandsk litteratur» var svært begrenset, ble
det med to kart.
PS.: Jeg får dessverre ikke til å legge inn bilder.
Nei 😄
Denne avbrøt jeg. Etter ca. 60 sider da jeg så at bokelsker Rosa99 skrev at den ville fortsette i samme repeterende og detaljerte stil i ytterligere 60 sider (av totalt 187 sider). Dessuten er boken, for å si det litt klisjeaktig, for amerikansk for meg. Ved nærmere ettertanke er det noe med tilnærmingen og de holdningene boken reflekterer. Satt på spissen er det hele svært individfokusert og rommer en form for fornektelse av alvorlig sykdom og død.
Jeg opplevde noe av det samme da jeg leste Natten. Søvnen. Døden. Stjernene av amerikanske Joyce Carol Oates, som jeg fullførte.
Jeg er blitt for gammel til å lese bøker som ikke gir meg noe.
Hei på deg!
Slike prosjekter tar som oftest lengre tid men det blir sikkert flott!
Jeg leser «Bikubesong» av Frode Grytten men blir så mollstemt av disse menneskene at jeg lastet ned Tor Åge Bringsværd sin siste utgitte «Sanders. Historien om han som bodde der før bjørnen.» altså Ole Brumm…så dette er en barnebok men ikke egentlig skrevet av Bringsværd selv, hehe…
Jeg kan ikke begynne på et lengre leseprosjekt for jeg har 3 bestilte bøker på bibben som ser ut som de blir ledige til uka og det samtidig!
God helg og god lesning til alle.
POP-UP-lesesirkel! I januar 2024 arrangerte Piippokatta en lesesirkel der vi leste og diskuterte Gjenferdet av Alexander Wolf. Lesesirkelen med mange interessante innlegg finner du her. og i hovedtråden her.
En gullenke, kraftig nok til å ankre et mindre skip, gnistret rundt halsen.
Gjennom døra ba jeg ham gå og aldri komme tilbake. Aldri mer? spurte han. Aldri mer, gjentok jeg. Han begynte å grine, men jeg sa til meg selv: Ikke gi etter. Det er slutt på å gi etter.»
Jo, sjef, sa Daniel. Men det er studiedag. Skal man ikke studere da? Jo da, jeg skal studere gymnastikk ved å se på dere når dere løper. Passiv idrett. Akkurat som passiv røyking, bare sunt.
Supert Laila!
Jeg avsluttet «Ett minutts stillhet» av Siegfried Lenz i går kveld…en godt skrevet kjærlighetsbok på kun 111 sider. Han skrev denne i 2008, da var han en gammel mann.
Jeg har lånt enda en kort bok, «En kvinnes frigjøring» av Édouard Louis. Han skriver om sin mor, et ømt og skarpt morsportrett og en gripende historie om oppbrudd og forsoning står det å lese bak på boka. Denne begynte jeg så vidt på i går. Jeg har tidligere lest «Farvel til Eddy Belleguele» av ham hvor han skriver om sin oppvekst og løsrivelse fra fattigdom og fordommer, interessant også denne.
Ha en hyggelig søndag alle leseentusiaster!