Den norske bokklubben la ut et spm her om dagen på instagram, om hva som er favorittboka til folk. Mange hadde kommentert med denne, så jeg har også en forventning om noe bra. Så får vi se hva diskusjonen vil vise etterhvert. Ser uansett frem til å lese den!
Jeg er så heldig å ha foreldre som har kjøpt bøker jevnt og trutt siden -70-tallet. Spurte pappa om de tilfeldigvis hadde denne, og dagen etter kom han innom med hele trilogien! Fin utgave fra Den norske bokklubben fra 1973. Gleder meg til å lese denne!
For å koma dit du ska, må du veta kor du kjem frå.
Tor Åge Bringsværd har karakterisert denne boka som "Satire i verdensklasse". Det tok jeg som et løfte om kvalitet, siden Bringsværd er en forfatter jeg har stor respekt for. Dessverre holdt det ikke i dette tilfellet. For meg ble dette bare et krampaktig forsøk på samfunnskritikk med langdryge, småkomiske virkemidler. Sorry, Bringsværd!
Jeg har lest «Merkelig vær i Tokyo» og likte den veldig godt! Glad i sånne små historier om mennesker og deres liv. Det skjer mye, sjøl om det skjer lite, på en måte. Jeg har generelt sansen for litteratur fra Japan!
I hælja leser jeg «Full spredning» av Nina Lykke. Godt språk og veldig treffende enkelte ganger.
Misunner deg å lese «Svøm med dem som drukner», for første gang. En stor favoritt hos meg som jeg garantert skal lese igjen bare jeg får tid mellom alt det andre jeg leser.
Har hørt den på storytel og Heidi Gjermundsen Broch og Håvard Bakke høyner jo boka, om den ikke er god nok fra før :-) Synes det var en vakker historie, litt morsom og litt trist også, synes forfatteren klarer å spille på alle strenger her, som rørte meg til de grader...
Merkelig vær i Tokyo likte jeg veldig godt! Jeg ble akkurat ferdig med Sherlock Holmes, og skal nå videre på Hobbiten, som jeg faktiskt ikke har lest før. God helg :)
Island, tidlig i forrige århundre. Olafur blir "satt bort" til en fosterfamilie, blir hundset og går for lut og kaldt vann i barndomsåra, blir sjuk og lenket til senga og gjør ingen nytte for seg lenger, blir flytta til et annet sogn der han også betraktes som en byrde for samfunnet. Noen arbeidskar blir han aldri, selv om han på uforklarlig vis kommer seg på beina igjen etter sjukdommen.
Olafur ser skjønnhet som det viktigste i livet og titulerer seg etter hvert som skald. Han skriver og skriver, får solgt et og annet dikt iblant, men det er et arbeid som kaster lite av seg. Forsørge den lille familien sin kan han ikke, og bryr seg tilsynelatende ikke særlig om det.
Et resymé av de fire romanene (Verdens lys, Sommerlandets slott, Skaldens hus og Himmelens skjønnhet)som utgjør fortellingen om Olafur Karasons omskiftelige liv, blir for omfattende. Vi får innblikk i samfunnsforhold, klasseskille, foreningsliv, overtro, tradisjoner, nasjonalisme, korrupsjon og rettsvesen, for å nevne noe. Olafur blir innblanda i episoder som involverer alle disse forholda, men bryr seg lite om annet enn å søke skjønnheten. Han er en fredelig person, gjør aldri opprør mot urett, verken på vegne av seg sjøl eller andre.
Jeg blir ikke klok på denne hovedpersonen, og finner ingen omtaler av bøkene noe sted. Det ser ut til at jeg er den eneste her på Bokelskere som følger bøkene, og de fantes ikke i databasen, så jeg måtte legge dem inn på egen hånd. Litt merkelig når det gjelder en nobelprisvinner?
Skulle så gjerne ha fått noen innspill når det gjelder Olafur: Er han en egoistisk, likeglad bløffmaker, eller et oppriktig, sannhetssøkende menneske?
Et høydramatisk skuespill satt til Eirik Blodøks’ tid. Den strie Hjørdis egger sin ektemann til strid, samtidig som hun elsker en annen mann. Det hele ender blodig, som vel et naturlig med tanke på tidsrommet.
Mellommenneskelige forhold, er nok en gang i fokus, og selv om den godeste Ibsen var ganske ung da han skrev stykket, kan man allerede ane hvor han var på vei som skribent.
Liv og Olav er på klatreferie i Thailand da ulykken inntreffer. Olav hekter seg av sikkerhetsselen, tar seg like etter til hodet, og faller. Liv skader seg stygt i forsøket på å redde Olav, og ligger lenge på sykehus i Oslo. Olav er ikke like heldig.
Liv er tøff. Hun er psykolog, og har jobbet i farlige konfliktområder i en årrekke. Å miste Olav, har lammet henne fullstendig, og hun isolerer seg i mange måneder. Hun husker så og si ingenting fra ulykken, men noen filmet hendelsen, og den ligger på Youtube så alle kan se.
Olav jobbet i Økokrim, og de siste dagene før han døde, var han både irritabel og fraværende. På pc’n hans finner Liv en mengde filer som tyder på at noe kriminelt var i emning. Kollegene til Olav visste lite om saken, og nå er Liv fast bestemt på å grave i den selv. Hva var det Olav skjulte for både henne og arbeidsgiveren sin? Søket etter sannheten tar Liv ut på reise, samtidig som en spektakulær forbrytelse er i anmarsj.
Det er mange løse tråder som skal nøstes opp i denne finansthrilleren. Mulig jeg hadde litt høye forventninger, for det ble litt vel teknisk og kjedelig til tider.
Enig! Han er blitt nominert flere ganger, men ikke fått den… rart!
Det har ikke blitt noe særlig lesing denne helgen. Jeg har vært på reisefot etter en lang ferie, og har nå kommet hjem. Jeg har begynt å høre på Natalia Ginzburg sin bok, Familieleksikon, og er ca en time inn i boka. Den er så langt utrolig bra. Håper alle har en fin helg.
Den britiske dronningen har alltid sett på lesing som noe andre gjør. Selv har hun kun lest for å forberede seg til møter med diverse mennesker, men aldri for fornøyelsens skyld. Da hun en dag oppdager en bokbuss ved siden av slottet, blir hun forbløffet. En av kjøkkenstaben ser ut til å være den eneste låneren, og dronningen føler at hun ikke kan være dårligere. Dessuten ville det være uhøflig å gå uten å låne en bok.
Dette blir starten på en ny epoke etter 50 år på tronen. Plutselig bruker hun hvert ledige minutt på å lese, til stor frustrasjon fra alt til hundene, via ansatte, og til den innerste kretsen. Alle hun møter blir utspurt om bøker eller forfattere hun forventer at de kjenner til. Uroen ved hoffet og blant statsledere er til å ta og føle på.
En ørliten bok, som er utrolig underholdene. De sosiale og psykologiske sidene ved lesing, blir beskrevet med innsikt og humor.
Tre historier knyttes sammen, og får skjebnesvangre konsekvenser.
Nina, politi og snart enke, etter at ektemannen såvidt overlevde et selvmordsforsøk, har kommet over en gammel sak. Den omhandler ektemannen da han var barn. Han ble avhørt av politiet angående et selvmord. Det var identisk, og skjedde på nøyaktig samme sted som han selv forsøkte å ta sitt liv tretti år senere.
En familie på tre, kommer hjem fra utenlandsferie, etter å ha byttet bolig med amerikanerne som har lånt deres hus og hytte. Vel hjemme, er det mye som ikke stemmer. Nøkler er borte, utelysene er ødelagt, og en frakk henger igjen i garderobeskapet. Amerikanerne har reist, som avtalt, men de er umulige å få tak i. De har også vært på hytta, og overvåkingsvideoen derfra, får familiefaren til å ane ugler i mosen.
På et nesten utilgjengelig fyr i havgapet, skal fire mennesker gjøre vedlikehold i et døgns tid. Et uvær er på vei, og stemningen er dyster. Den blir ikke bedre da en av dem forsvinner sporløst.
Mørk krim der trådene mellom sakene forblir helt i det blå nesten til slutt. Ikke like fengende som andre bøker av forfatteren. Litt langdryg innimellom.
Jeg håper Murakami får Nobels litteraturpris! Fantastisk forfatter!