Vivian Gornicks memoarer som har fått tittelen "Heftige bånd" på norsk kom ut i 1987 men først nå etter 32 år har den blitt oversatt til norsk. Gornick skriver her med skarp prosa om forholdet til moren sin. Handlingen er lagt til New York på 1940 til 1980-tallet. Boken anbefales på det aller sterkeste!
Hele omtalen finner du her.
I Januar leste jeg 4 bøker, og har foreløplig 5 linet opp for Februar. Har spikret 34 punkter og har lest 4 av dem.
De jeg først og fremst skal lese i Februar er:
31. 'A children’s classic you’ve never read' - Maurice Sendak - Where the Wild Things Are
Husket at jeg hadde kjøpt meg denne, mest pga illustrasjonene, da jeg fant 'Kong Trosteskjegg' til PopSugar.
38. 'A book not written in traditional novel format (poetry, essay, epistolary, graphic novel, etc)' essays og tegneserier - Donald & jeg - Walt Disney's Donald Duck & Co 70 år i Norge 1948 til 2018
Fant denne tidligere på året blandt de nye bøkene på biblioteket, 17 nordmenn forteller om sitt forhold til Donald Duck.
9. 'A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror)' - Star wars character encyclopedia
Kjøpte meg denne på boksalg i romjula. Star Wars er en storselger innen SciFi
44. 'A book related in some way to a tv show/series or movie you enjoyed (same topic, same era, book appeared in the show/movie, etc.)' - Q's Guide to the Continuum
Q fra Star Trek er kul!
29. 'A book published before 1950' - 1911 - Fridtjof Nansen - Nord i taakeheimen - Utforskningen av jordens nordlige strøk i tidlige tider
Siden et av punktene var en bok før 1950 valgte jeg denne da jeg hadde den på ønskelista mi, og de har den på Sarpsborg bibliotek. Vet ikke om jeg blir ferdig med den i Februar siden det er 11 VM og EM i skøyter, kunstløp, alpint og skiskyting i de kommende 2 månedene, har ikke sjekket andre sporter enda, men skal gjøre mitt beste.
I Januar leste jeg 2 bøker på lista, og har planlagt 5 bøker for 4 punkt så langt (4 av dem lettleste). Jeg trodde jeg hadde funnet en film igår, satt og så på reprisen av Gullbaggen - den svenske filmprisen, og de nevnte "Aniara" som en film denne våren men når jeg sjekket på nettet viste det seg at den kom ifjor. Jeg har nemlig boka, men jeg har hørt at det kommer en ny utgave av "Pet Semetary" og jeg har den boka også.
Disse bøkene starter jeg med i Februar (har valgt bøker til 28 punkt og har lest 2):
43. 'An “own voices” book' - Jeg ser dette punktet som lokalhistorie - Magne Grotterød - Fra Alvheimsriket til St. Olavs by - Til den oppvoksende slekt
Lånte den på biblioteket på starten av året, om Sarpsborgs historie. Har såvidt startet på den idag.
16. 'A book with a question in the title' Det er på dette punktet jeg har 2 bøker siden de er et par og lettleste. Erik Nørgaard - Hvordan får jeg fat i en dame? & Hvordan får jeg fat i en mand?
Disse bøkene kan best beskrives som humoristisk erotikk, mye bilder fra gamle dager.
2. 'A book that makes you nostalgic' - Br Grimm/Maurice Sendak - Kong Trosteskjegg
Fant denne på gratishylla på biblioteket, og husket den som en favoritt fra barndommen, særlig pga illustrasjonene.
4. 'A book you think should be turned into a movie' - Sarah J Waldock - The Redemption of Chauvelin
Denne boka startet som fanfiction på internet og jeg har lest den minst 3 ganger der allerede. Når jeg så at den hadde kommet som bok bestilte jeg den så snart trygda kom selv om jeg har printet den ut også. Her er kontoen hennes på FanFiction: slytherinsal i tillegg til Scarlet Pimpernel har jeg for det meste lest Harry Potter fortellingene hennes.
«Alt i verden begynte med et ja. Et molekyl sa ja til et annet molekyl og livet oppsto».
Macabea er en ung og ensom maskinskriverske i 70- tallets Rio.
Fortelleren Rodrigo beretter historien om Macabea, Olimpico og Gloria. Han skaper dem. I sitt bilde. Som en Frankenstein og hans skapninger. Og side for side får karakterene liv. Og sjel.
Clarice Lispector leker med leseren og jeg innrømmer at jeg ikke forstår spillereglene, men som jeg koste meg under lesingen.
Er det et eksperiment? Forfatteren Lispector er en kvinne som skriver en mannlig karakter som skaper en kvinnelig karakter. Er det en historie om historiefortelling? Om å være forfatter? Fortelleren får fysiske plager av å skrive historien og den endrer fortelleren.
Er det kjærlig ironi om fattigdom og ensomhet? Om tilskitnet uskyld? Om sjelelig fattigdom som resultat av økonomisk fattigdom? Er Macabea lykkelig fordi hun er uvitende?
Macabea betyr hundset på portugisisk i motsetning til kjæresten Olimpicos og venninnen Glorias mer oppløftende navn.
Er boken en slags memoar? Som Macabea bodde Lispector nord i Brasil og flyttet til Rio etter morens død. I historien har døden en viktig rolle og Lispector døde rettetter boken ble utgitt.
Kanskje alt. Eller noe helt annet. Det er en egen glede i det å lese bøker en ikke forstår. Jeg liker historier hvor jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Som med Stjernens time.
Stjernens time er besnærende og eksentrisk.
Setningene er klare og vakre, språket er skåret inntil knokkelen. Det er rent og ukomplisert og en fryd å lese. Slutten er et fantastisk.
For meg var boken et stjerneskudd. En av de bøkene som gir lys i mørket.
Spennende og skrekkelig
Denne helga blir en kombinasjon mellom barnebarn og lesing. Og etter å ha lest mye litt tyngere ting den siste tiden, har jeg nå begynt på Sånn ble det av Maren Uthaug. Den virker bra, har lite peiling på den samiske kulturen. Etter den tror jeg også det blir noe enkelt, som Solgudens sønn av Pauline Gedge som det er noen år siden jeg sist leste.
God helg til alle lesere.
I den nyeste romanen viser Helle Helle sin fantastiske og unike måte å formidle på. Dette er en nydelig og trist roman om et mor/ datter- forhold og hvor moren er alvorlig syk og døende, men dette vil ingen av dem snakke om og så ligger sorgen der hele tiden under overflaten.
Hele omtalen min finner du her.
En velskrevet og godt komponert krimbok som både er spennende og medrivende.
Dette er første bok i serien om overbetjent Alexandra Cupidi som vi ble kjent med i Fuglekikkeren av samme forfatter.
Hele omtalen min her.
Jeg likte denne bedre enn den første boken. Men jeg kan ikke huske at det var så snevert med den allmene moralen i slutten av 1950-årene. Jeg giftet meg i 1958, og mener det var friere på den tiden selv om vi hadde støv på hjernen og var så absolutt hjemmefruer som måtte ha huset strøkent når mannen kom sliten hjem fra kontoret. Men moralen i boka hører nok, etter min mening, mer hjemme i mine foreldres generasjon. Ellers gleder jeg meg til siste bok i trilogien. Saabye-Christensen har et lett og godt språk som gjør bøkene hans til pageturnere.
I told you I wanted to live in a world in which the antidote to shame is not honor, but honesty.
How does one get across the fact that the best way to find out how people feel about their gender or their sexuality—or anything else, really—is to listen to what they tell you, and to try to treat them accordingly, without shellacking over their version of reality with yours?
Noen ganger er man heldig og leser en bok som endrer. The Argonauts var en slik bok for meg. I dagene etter kjenner jeg fortsatt ringvirkninger. The Argonauts er en blanding av biografi, kjærlighetshistorie og et akademisk essay om idenditet og kjønn.
Nelson skriver intelligent og temaene er interessante. Hun skriver med en åpenhet og sårbarhet som er befriende. Hun forteller om egne fordommer og utfordringer; dekonstruerer ideer og stiller spørsmål ved egne meninger. Det er modig og intimt. Jeg lærte så mye da jeg leste denne boka. Om kjærlighet, familie og om ordenes makt og begrensning.
Teksten er fragmentert og assosiasjonsrik, men Nelson sirkler inn alle de løse trådene. Alle digresjoner, overganger og overraskelser har en hensikt. Hun sprenger rammene for hva som er "normalt". Både i livet og i tekst. Hun gir leseren tillatelse til å være "messy".
Nelson er belest og bruker sitater fra forfattere og filosofier i teksten. Roland Barthes, Anne Carson og Eileen Myles er kun tre av mange som er nevnt. Jeg liker at navnene er fortnoter i margen. Språket er presist. Noen ganger ble det for pretensiøst, for intenst i akademisk sjangerspråk, men det er smårusk.
Beskrivelsene av perioden da hun var gravid og samboeren Harrys var på testosteronkur er sterk lesning. Transformativ tekst. På flere plan. Også for leseren.
Og som jeg kunne ønske denne boka fantes da jeg var gravid. Kanskje kan denne bok endre noen kulturelle myter om graviditet og morsrollen.
Også: Boken er humoristisk. Romantisk!
The Argonauts åpnet opp verden, åpnet opp meg også. En bok for både hjernen og hjertet. Les den!
Igår var vår faste månedlige handletur til Sverige, så den eneste boka jeg leste på da var Movie Mistakes - Take 3 og leste videre på den i morres mens jeg var ute for å handle det jeg ikke fikk i SV ( som smør (100 pr kg i SV, kr 64 i NO) & Joikeboller), og for å hente 3 pakker.
Resten av helgen skal jeg komme meg videre i Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden for PopS punktet 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' og komme meg igang med Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen for punktet 'A book set in Scandinavia'.
I tillegg er det sport på TV, sitter nå og ser på Utfor menn på TV2, og senere skal jeg se på ihvertfall skiskyting også.
Så mye snø her i havgapet hadde jeg ikke trodd, men det er min bedre halvdel som måker. Jeg har begynt på boka til Marte Michelet, Hva visste hjemmefronten? Den er interessant og har nok lesestoff der til over helga.
God lesehelg til alle.
Jeg begynte såvidt i sommer med å lese en bok fra hver av de 14 kvinnene som har vunnet prisen og har som mål å bli ferdig før prisen blir gitt ut på nytt høsten 2019.
Noen, som Selma Lagerlöf fikk prisen for en annen bok enn den jeg har lest og rekker jeg det kommer jeg til å lese den hun vant prisen for.
Synes hittil at denne boka er den beste i serien om "De syv søstre". Interessant å lese fra Australia og hvordan livet var på den tida.
Denne uka har jeg lest ut ei bok jeg hadde avbrutt, Tistlene brenner av Yasar Kemal. Den var litt mer interessant enn jeg trodde, så jeg ga den 4 til slutt. Nå har jeg begynt på En tyskers historie av Sebastian Haffner, den lover bra. Og innimellom leser jeg i Norske Ødegården av Øystein Morten, den er utrolig bra. Så det lover godt for dagene fremover hva lesestoff angår.
God helg til alle leseglade.
For meg går det fortiden i leseutfordringsbøker, først og fremst de jeg har lånt på biblioteket. Av de 31 bøkene jeg har i 'leser nå' hylla er 27 leseutf bøker. De eneste jeg ikke fant en plass til er Movie mistakes 3 & 4, Tiny Britain og Norske postkort.
Denne helgen leser jeg først og fremst 2 lånt i Strömstad som ikke kan fornyes flere ganger, Korset och halvmånen - En bok om de religiösa minoriteterna i mellanöstern for punktet 'A book featuring indigenous people of a country' på GR. Det er ikke et land men hele Midtøsten. Den andre boka er Arvet från Bagdad - Hur det grekiska vetandet bevarades och berikades for punktet 'A book about reading, books or an author/writer', også GR, begge av Ingmar Karlsson. Han kommer med en ny bok senere iår som jeg har på ønskelista min, og hvis de tar den inn i Strömstad skal jeg lese den som en bok utg i 2019.
Har også startet på første bok på PopSu Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden for punktet 'A book inspired by mythology, legend, or folklore'.
Skal begynne på første bok på denne utfordringen denne uka; 12 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' - Tor Åge Bringsværd - Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden. Den blir den første siden den er en biblioteksbok som forfaller til uka. Leste boka om katter av samme forfatter i 2016.