Hei bokelskere!
Det er fredag, håper jeg, men ingen helgetråd.

Hakan Günday har skrevet romanen "Mer" om Gazâ og "hans vei fra smart skolegutt til monster, en mørk og uforsonlig reise til nattens ende". Den har jeg lest denne uka og holder fortsatt på. Forfatteren er født på Rhodos og bor i Tyrkia (oi, hva skjer med ham under det nåværende regimet?) Han er original og morsom. Historien er tragisk, og alle vet det fra første side, men allikevel må man altså le. Kanskje det er en svart dannelsesroman, om å vokse opp i den minst begunstigede klasse og helt uten makt, om migrasjon og folkeforflytninger, om fanger og fangevoktere og hva det gjør med deg. Denne leseren er begeistret, også fordi jeg ofte savner et samfunnsperspektiv, at det ikke bare er en grundig gjennomgang av hovedpersonens indre liv, men også et lite skråblikk mot konsekvensene av det vi gjør. For andre.

Jeg håper at dere også får en god lesehelg, og kanskje en tur ut i det fine været.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Så er søndag på hell, då er helga straks slutt
Med ein antiklimaks-handballkamp utan futt
Men om kveldane held eg i bokverda tritt
Med alt slitet til Falkberget sin An-Magritt

Godt sagt! (9) Varsle Svar

og da til denne litt kjente melodi ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg slit litt med å sjå koblinga, men det kan jo vere hyggelig med litt musikk uansett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

eh, du diktet på et ganske taktsterkt versemål ,

noe alt de klassiske grekere var fullt klar over og
hadde systematisert. Videre hadde de såkalte 'muser'
til å supplere velorganisert lyd og annen kunstferdighet .
De kvitrer oss i øret om egnet harmonisk lydsetting mv

Du hadde kanskje en annen melodi et sted i bevisstheten
i diktende stund ? -- jeg fikk forslaget av Anna Peszt

som Falkberget kanskje ikke engang kjente..
men hadde jeg rett i at melodien var ganske kjent, eller kjær?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er hvitt ute men litt svart inne i sinnet. Appen biblioteket bruker er oppdatert. Eller, utdatert vil jeg kalle den. For huskelistene mine over bøker jeg vil låne er blandet sammen i helt vilkårlig rekkefølge og er umulig å forstå noe av. Det burde vært greit nok om jeg bare kunne brukt listene jeg har lagret på hjemmesiden til biblioteket i min mappe. Men de forsvant sporløst i går. De var det, så var de der plutselig ikke.. Jeg er så lite imponert.

Ellers leser jeg fremdeles Rebecca. Den tok plutselig en veldig overraskende vending og jeg hoder nesten pusten for hva som vil skje videre. Veldig gøy og uventet selv om jeg har skjønt at noe ikke er som det virket. Tror rett og slett jeg må logge av et øyeblikk og ta en tur til Manderley nå.

Ha en fin søndag.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

"Last night I dreamt I went to Manderley again" - det er noen innledninger som sitter :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter nattens massive snøfall må eg ut å måke. Når det er gjort skal eg sette meg i sofaen med ein god kopp te, og begynne å lese på «Størst av alt» av Malin Persson Giolito. Ei bok som foregår i rettsalen.

Mitt spørsmål er om noken kjenner til andre rettsalbøker, utenom John Grisham sine bøker?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jepp: Den knuste krukken av tyske Heinrich von Kleist. Skrevet i 1806 - forfatteren kaller det et lystspill. Årsaken til at jeg vet det, er at jeg snart skal se stykket på Det norske teatret - her er Aftenpostens anmeldelse:

https://www.aftenposten.no/kultur/i/rLxgKa/Anmeldelse-av-Den-knuste-krukka-Det-er-alltid-morsomt-a-se-kate-maktmenn-falle

Andre anmeldere er tilsvarende begeistret over oppsetningen til Det norske.

Dette er "(d)en store klassikeren innen tysk drama", forteller manusbanken www.dramas.no om stykket til von Kleist.

"Rettssalsdrama med skjær av komikk" skriver Det norske teatret selv om forestillingen.

Og ellers så har du jo alltids

  • alle Perry Mason-bøkene til Erle Stanley Gardner, selvfølgelig - hvis du vil holde deg mer i samme gate som John Grisham.
  • Og en nyere amerikaner (oversatt til norsk på 1990-tallet: Steve Martini. Flere av bøkene hans har titler som er begreper fra strafferetten - jeg mener å huske at hovedpersonen er en advokat, og at en del handling foregår i rettssalen. Mener jeg leste "Utilbørlig påvirkning" den gang da - men husker ingenting av handlingen, så du får gjøre litt grunnforskning selv. ;)
  • "Barneloven" av Ian McEwan - filmatiseringen gikk nylig (høsten 2018) på kino med Emma Thompson i hovedrollen som dommer.)
  • "To Kill a Mockingbird"/"Drep aldri en sangfugl" av Harper Lee - en rettssak er det sentrale temaet i denne klassikeren, som for øvrig er knallbra. :D
  • Flere bøker av den engelske advokaten og forfatteren John Mortimer om advokaten Rumpole - dette er fornøyelige bøker, men også en god innføring i det engelske rettssystemet; Mortimer visste hva han skrev om. "Rumpole of the Bailey" er en av titlene i serien (som også dannet grunnlaget for en severdig BBC-serie (som du kan se på YouTube), og radiohørespill som jeg ikke har hørt. Samme Mortimer skrev for øvrig også det satiriske skuespillet "The Dock Brief", uten Rumpole i hovedrollen - og nå forteller Wikipedia meg at også dette manuset ble filmatisert. Jeg har altså ikke sett filmen (som er fra 1962), men jeg leste stykket for mange år siden. Anbefales - men det er spekket med begreper fra det engelske rettssystemet, så det kan være lurt å ha en god ordbok for hånden. (Eller engelsk Wikipedia.)
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker så masse for gode tips og for at du tok deg tid til eit utfyllende svar! Skal sjekke ut desse bøkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje det kommer ei etter Eirik Jensen-saken...?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er en hverdagsleser, helgene er ofte fulle av aktiviteter, venner og familie og for tiden studier. I hverdagen har jeg lesetid til og fra jobb og før jeg sovner, mens helgene har en annen lis rytme. Likevel leser jeg stort sett helgetrådene fordi jeg fanger opp ideer til videre lesing.

«Mer» leste jeg i fjor, og likte den veldig godt, i det hele tatt er serien den er en del av (Sidespor) en spennende kikk inn i utenlandsk samtidslitteratur. Jeg ser at forlagene taper mer og mer på oversatt litteratur, noe som kan føre til en utrolig trist utvikling for oss som liker å ta inn verden gjennom skjønnlitteratur. Det blir ikke det samme å lese tyrkisk litteratur på engelsk ettersom det da blir to språklige filtreringer...

Selv har jeg akkurat avsluttet den andre boken i «Byens spor»-serien, og holder for tiden på med Rachel Cusks «Transitt». Den har fått strålende kritikker, men jeg klarer ikke å få den helt store begeistringen. Jeg har ikke helt klart å sette fingeren på hva det er jeg ikke liker, for hun skriver godt. Jeg kommer likevel til å lese den ut, selv om det nok ikke blir i løpet av helgen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sitter fortsatt med foten på en pute i sofaen etter ankelbrudd i desember. Denne påtvugne sofatiden går heldigvis mot slutten, men det har betydd gooood tid til bøker. Nå avsluttet jeg akkurat en lydbok av Rachel Joyce, The Music shop, en bok om samhold og kjærlighet for musikk på vinyl. Hyggelige bøker av denne forfatteren. Neste lydbok blir den siste i trilogien, The Century Trilogy, av Ken Follett. Irriterer meg litt at hovedpersonene TILFELDIGVIS alltid er tilstede ved historiske høydepunkt, men forstår jo at det er brukt som en rød tråd for å fortelle historie. Som nattbordlitteratur har jeg Stiklingen av Audur Ava Ólafsdottir. En nydelig og langsom bok. På stuebordet ligger 2 bøker. Homers Odysseen er en fra-og-til-bok. Trenger litt konsentrasjon og fortjener god tid. Den andre er Orhan Pamuks første roman, Herr Cevdet og hans sønner, en tyrkisk versjon av Thomas Manns Buddenbrokks.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne helga blir en kombinasjon mellom barnebarn og lesing. Og etter å ha lest mye litt tyngere ting den siste tiden, har jeg nå begynt på Sånn ble det av Maren Uthaug. Den virker bra, har lite peiling på den samiske kulturen. Etter den tror jeg også det blir noe enkelt, som Solgudens sønn av Pauline Gedge som det er noen år siden jeg sist leste.
God helg til alle lesere.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg liker hverken snø, kulde eller forkjølelse, men det har klart sine fordeler i form av selvpålagt inneliv, og med kindlen full av uleste bøker ser helga fin ut. Da jeg leste din omtale av «More», ble jeg såpass interessert i boka at også den ble lastet ned på kindlen. Takk til deg, Karen. :)
Boka jeg leser i dag er «Killing Commendatore» av Haruki Murakami, vet ikke helt hva jeg synes om boka enda, men den er i kjent Murakamistil med en salig blanding av «realisme og fantasi».
I tillegg har jeg en krimbok av Tana French på vent, men den får bare vente, den ble nettopp forbigått av «More».

Dikt leses hver dag - dagens dikt er skrevet av Rolf Jacobsen - og med Jacobsens «Tankeløs» ønsker jeg alle en god helg.

—Tankeløs

Inne i alle dager er det et lite hjerte
og en åpen hånd.
Kanskje hver dag er et liv for seg.
Morgenen har sin lov og aftenen har sin
og om natten er det en krone av ild over vårt hus
ingen kan nå.

Sommerbekkens lille hvite panne
er full av tanker den ikke kan holde fast på
og hører til i en annen verden, krystallren
men flyktigere, alltid musikk.

Grankonglen faller ned som et gonggongslag
og noen netter er fulle av et bronsjeaktig lys.
Ørreten vandrer i sin elv som et spor
av fruktbarhet dypt i hjertet, den har
en munn som gaper og svelger uten å drikke.

Til denne verden hører også de aldrendes små lykker:
en katt i fanget, lave ord til barn
og alt som vokser, trådene i en vev,
tre fingerspor på vinduene om aftenen,
det er for smått til å nevne men det er
kanskje det lave gresset i vårt liv,

den grønne bølgen som skyller om strandens sten
og bekken med den hvite pannen,
tankeløs, full av musikk.

  • Rolf Jacobsen
Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ei ny uke unnagjort med politisk arbeid uten møter, og da har jeg ikke glemt jobb! Lesing under middagen og etterpå. Ikke så mye tid til det akkurat nå, men det går framover.

Nå i boka om Havlandet
fortelles det om brisling og sardiner.
For nede i det mørke vannet,
proppfulle av mineraler og proteiner

finnes stimer større enn hus.
De jaktes på av småfisk og større fisk og oss.
Vil du kjenne på forventningens brus,
og frykten for store bølger, til tross,

må du sette deg godt til rette
og lese boka fra første til siste bokstav.
Det kan være at du vil skvette
når du leser hva vi gjør med våre fjorder og hav.

Med denne utilslørte anbefalingen vil jeg ønske dere alle ei fabelaktig god helg og det samme for neste uke :-)

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Denne helga blir det nok ikke mye lesing. Bytur og konsert med venner står på planen, så det blir nok ikke tid for meg og boka mi før godt utpå søndagen.

Når den tid kommer skal jeg lese ferdig Innsirkling 3. Jeg har kommet litt over halvveis, og som vanlig skriver Tiller godt. En fornøyelse å lese.

Så alt tyder på at dette skal bli en riktig så fin helg, både uten bok og med.

Ønsker dere en riktig god helg :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Endelig var det noen som startet helgens lesetråd :)
Her i huset er det en ganske normal fredag. Fredagstacoen er fortært, lillegutt er lagt og sover godt, mens jeg sitter i sofakroken med en god bok. Denne helgen leser jeg Herman av Lars Saabye Christensen. Som de aller fleste har jeg hørt om denne lille gutten som plutselig mister håret, men jeg har aldri lest boken før nå.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Nærmer seg 20 centimeter snø ute, og mer er i vente. Så det er gode forhold for å kose seg med bøker inne. I likhet med forrige helg kommer jeg til å plukke ut en av de mange uleste jeg har i hyllene hjemme. Mest sannsynlig blir det en historisk roman, f-eks "Våpen, pest og stål" av Jared Diamond. Innimellom lesing og tv- sport, blir det nok også noen treningsturer ut, spesielt dersom sola dukker frem. God helg til alle :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ja da var fredagen endelig her. Kanskje veldig mange som fokusere på håndball kampen i dag =)?

Hørtes ut som du leser noe ordentlig bra :)

Denne helgen skal jeg høre ferdig lydboken Turtles All the way Down av John Green.

Ønsker alle en god helg :)

I

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Høres ut som en spennende og lærerik bok :)
Selv har jeg nettopp starta på" Ingrid Winters makeløse mismot " som har stått og samla støv i hylla fryktelig lenge nå. Trengte noe lett og underholdende nå etter å ha lest en del lengre og krevende bøker. Passer også fint når jeg er småpjusk og trett.. Greit med en lettere en da før jeg fortsetter på krimserien (Joe O'Loughlin - serien til Michael Robotham) jeg er hekta på.
På lydbok lyttet jeg til Bessys bok av Jane Hartis. Gisken Armand leser den så bra at det er en fornøyelse å lytte. Tror ikke jeg ville likt boka fullt så godt uten hennes opplesertalent.

Ellers i helga håper jeg formen kommer seg så jeg enten får komt meg ut på ski eller til fjells eller eventuelt klatra litt (stiv kuling ute... - frister mer med inneklatring enn ute-hutring)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Anniken LAinaGVJon RyeKarin BergHildeTorill Elisabeth RevheimgretemorErlend Risvik PaulsenkntschjrldJanne BrovoldIngunn SSimenBoktimmyKjetil AudsenIda SAnne Berit GrønbechNorahEli SeimJulie StensethRosa99Tove Obrestad WøienAlexandraIngeborg Gkjell kEmilieskBertyLibraritas vBjørg Elin NærlandMaistreLasse SteinnesOlaugkakekjeksTanteMamieannelinguaGuro BfornixVannflaskeChristinaTralte