Kjempebra liste!
Det gjorde jeg. Sterkt om diktene til Karin Haugane.
Skal skrive en artikkel om forsoning som tema i litteraturen. Har dere noen tips eller favoritter av bøker som dere har lest med forsoning som en del av innholdet?
Our rational philosophy does not bother itself with whether the other person in us, pejoratively described as the “shadow” is in sympathy with our conscious plans and intentions. Evidently it does not know that we carry in ourselves a real shadow whose existence is grounded in our instinctual nature.
Whosoever wishes to know about the human mind will learn nothing, or almost nothing, from experimental psychology.
En god og gratis App via iPaden. Morsom opplesning.
Har lest KalleKometogMeteormonsteret og rundetider.
Unge mennesker tror tankeløst og med en religiøs inderlighet på statistikk. De stoler på alt de får servert, så lenge det er i prosent eller med en beregnet sannsynlighet.
Bøkene mine stinker svette og slit; jeg kan fullt ut godta at de river våre åndsaristokrater i nesen. Jeg har ofte slitt med å få dem til, så å si mot min vilje, og det vil si mot alles vilje. Dette skyldes en bestemt åndelig innstilling, som til slutt er blitt en kronisk åndelig spenningstilstand. Det er som jeg har fått mine ti bud sydd inn under huden; hvis jeg lar det gå en dag uten å skrive, svir det i arret; hvis jeg skriver altfor lettvint, svir det også.
Og med det var lista ferdig.
Her er linken: Tid for fotball
Jeg er enig med deg på flere områder, dette er på grensen av alt annet jeg har lest før, "American Psycho" er Tarantinogladvold og spiselig på en tegneserie måte, men "Fiolinane" er rå, brutal, kynisk og rett og slett voldsomt ubehagelig. Jeg er egentlig ikke sikker på om jeg liker boken, den er for drøy på mange måter. Men jeg kan samtidig ikke unngå å bli fascinert, og det nynorske språket gir boken en ekstra poetisk dimensjon som på en bisarr måte gjør boken vakker og grusom på samme tid. Jeg leser gjerne mer Leikvoll, men det blir uten tvil en god stund til.
Tror dette blir den siste jeg gidder å lese av Liza Marklund. Utrolig opplisting av uvesentlige detaljer hele veien. Synes hovedpersonene blir mindre troverdige for hver bok. Og hvorfor må hun absolutt fortelle om hver gang de skal på do?
Fire titler igjen. Uenig i lista mi. Noen du savner.
Hører Anders Ribu gjenoppfriske en av mine russiske favoritter: Fedre og sønner av Ivan Turgenjev. #bokfredag
Kun ni lydbøker gjenstår på listen. Trekker en vinner i løpet av romjulen.
Måker snø og hører Ben Hur via Ordflyt.no
Litt vanskelig å si hva som er favoritten akkurat nå. Sjekk gjerne ut Tegneseriehylla mi. Jason, Øystein Runde, Joe Sacco, Guy Delisle, Steffen Kvernland og Lars Fiske er vel de jeg først kommer på. Tronsmo er gode. Ta også turen innom Deichmanske på Grünerløkka for inspirasjon. 2.etg er en gullgruve for tegneserieentusiaster.
Hva med å forsøke en tegneserieroman? Flere gode klassikere har blitt tegneserieromaner. Ellers kan jeg anbefale flere gode tegneseriereiseskildringer.
Rolf Stenersen (1899-1978) var en norsk finansmann, idrettsmann, forfatter og kunstsamler. Han hadde en stor samling av Edvard Munch sin kunst. Han var personlig venn av kunstneren som han portretterte i boken Edvard Munch. Nærbilde av et geni (1944). Den leser du sin helhet på Bokhylla.no
Store deler av hans samling er å se på Stenersenmuseet i Vika, Oslo. Flere ønsker at hans samling skal få en permanent utstilling i et eget museum. Les mer om dette i Dagbladet. Flere røster ønsker at Edvard Munch skal få et museum som er hans kunst verdig. Idag er han stuet vekk i ytterkanten av Oslo sentrum på Tøyen.
Rolf Stenersen sitt hjem Villa Steneren på Vindern er åpent for publikum. Villaen ble tegnet av Arne Korsmo i 1937. Den regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme. Jeg har vært og besøkt huset som museumsgjenger og anbefaler alle som har anledning til å besøke dette huset som har åpent en søndag i måneden. Mer om dette praktbygget og andre norske funkishus finner du i boken Norsk funkis av Lars Aarønæs, J. M. Stenersens Forlag, 2007.
Villa Ekely, der Edvard Munch levde sine siste dager er jevnet med jorden. Mer om denne kulturvandalismen leser du blant annet i artikkelen Den enes død, den andres brød av Lena Limdgren i Morgenbladet. Artikkelen vakte debatt. Også dette leser du i Morgenbladet. Der kan du blant annet se kunstneren Per Ung posere med det som skal være rester fra Villa Ekely: en dørklinke til en dør som for alltid er lukket. Litteraturtidsskriftet Vinduet avslutter 2012 med åpne et nytt vindu med et nummer viet i sin helhet til Edvard Munch og Rolf Stenersen.
Lanseringen av Vinduet 4/2012 finner sted lørdag 22. desember, Last Train i Oslo. Programmet for den festaftenen er skissert på Vinduet.no