Jeg har lagt inn en svensk utgave, utgitt på Albert Bonniers Førlag i 1971. Det er bok nr 184 i bokklubben Svalan. Jeg står som eneste som har denne utgaven på Bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som et barn som gir opp å plage foreldrene sine, har jeg noen ganger funnet ut at jeg får svaret på mine vedvarende bønner etter at jeg har lært å klare meg uten det jeg ba om. Da kommer svarene som en overraskelse, en uventet nådegave. Jeg søker gaven og finner i stedet Giveren, og iblant ender jeg opp med gaven som jeg ikke lenger søker.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvilken rolle har kommaet spilt i norsk? For eldre tider er svaret kort: Kommaet hadde lenge en bare helt ubetydelig rolle. Grunnen er flere. Lenge kunne vi ikke skrive. Da vi begynte å sette sammen bokstaver, ble setningene så korte at det ikke var nødvendig med komma. Senere ble dansk skriftspråket i Norge, og da norsk først ble norsk, ble det meste av energien brukt til å krangle om, mellom og i målformene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På min vei gjennom bortgjemte bokhyller og kasser finner jeg bestandig noe spennende eller originalt som jeg blar litt i og får lyst til å lese. Og som bokelsker ønsker jeg også å vise fram en og annen bok, fordi den har betydd noe spesielt for meg, slik tenkte og skrev de tidligere eller dette er en bok utenom de vanlige. Og dette ønsker jeg å fortsette med.
Denne gangen vil jeg vise fram boka "I stille timer" av J. J. Jansen, utgitt i 1915. En liten bok der en sogneprest skriver ned noen tanker, svar og fyndord. Kanskje virker de litt underlige i dag og vi er vel ikke enige i alt det som står. Men fortsatt er det mye som har verdi i dag også.
Her er noen eksempler:
Sinte Koner er ofte meget dyktige. Det samme er maaske ogsaa Tilfældet med sinte Theologer.
Optimisme er bra nok; men la os ikke lyve Livet lysere end det er.
Om mine Tilhørere erindrer Halvparten af min Tale, saa frygter jeg meget, at det er den Halvpart de ikke trenger.

Og mye mere i denne duren. Mye artig og sant, men også underlig i dag.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Gjennom hele middelalderen forble likevel høytlesing dominerende. Noen så på stillelesing som mistenkelig, for hvilke obskøniteter kunne ikke vedkommende sitte og forestille seg? Noen leger anbefalte høytlesing som fysisk fostring på linje med løping, mens andre advarende hevdet at stille lesing kunne skade halsen og andre av kroppens indre organer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en av de beste bøkene jeg noen sinne har lest. Selv om jeg er bokmålsbruker, er denne nynorskoversettelsen helt fantastisk. Jeg kan godt tenke meg å bli med på en felleslesing av denne boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I september 1905 gikk trykkerne hos Ivan Sytins forlagshus i Moskva til streik. Trykkerne krevde betaling ikke bare for ordene, men også for skilletegnene. Det ble opptakten til det som senere er kalt The Comma Strike...
Opprøret blant trykkeriarbeiderne tilhører forløpet til den russiske revolusjon i 1917. Ressultatet på kort sikt ble at tsar Nikolaj den annen måtte love å gi Russland nasjonens første grunnlov. Og det begynte altså med et komma.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg hadde begravd luktene, minnene og fargene fra Russland i en liten kiste. Det sto "kommer aldri tilbake" på den, og jeg kjente ikke behov for å bla gjennom minner, jeg trengte dem ikke og de trengte ikke meg. Aldri i livet mitt hadde jeg trodd at jeg skulle være tilbake i akkurat denne byen igjen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Et sted inni meg var jeg bare meg. Med den kjernen hadde jeg klart meg så langt. Skulle også den delen av meg briste?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Telefonen ringte uten stans. Alle ville prate. Jeg følte at alle forventet at jeg skulle si noe, jeg skulle gi mange intervjuer og være på TV. Men jeg forsto ikke hva mer jeg kunne si. Jeg hadde sagt så mye. De som engasjerte seg i saken min, så ut til å høre hva jeg sa og forstå meg. Hva med andre folk? Hørte noen av dem etter?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg torde ikke tro på det. Jeg orket ikke tro på det. Jeg begynte å kjenne at noe i meg smuldret sakte opp, og at jeg ikke lenger kunne stoppe det. Det var en stein som falt fra stor høyde. Fjellet ble mindre. Grunnen virket usikker. Fremtiden fantes ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sto på sidelinja og kunne ikke engang følge med på hvordan livet mitt ble brettet ut på avisforsidene, hvordan kjæresten min og andre førte mitt budskap, min sak, videre. Det var som om min, Maria Amelies, eksistens opphørte og ble erstattet av "Maria Amelie- saken". Noen hadde stjålet alle følelsene mine og i stedet plassert ut et dyrisk overlevelsesinstinkt.
De dro. Igjen var jeg tilbake på rommet. Alene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trandum var et transittsted, en seng og frokost på vei til flyplassen og deportasjon. Her var man under overvåkning hele tiden, det var regler, det var fengsel. Var du en asylsøker, spilte det ingen rolle om du hadde bodd ulovlig en dag eller 15 år i Norge. Her havnet vi alle sammen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tenkte slik jeg pleide hver kveld, at det er godt jeg lever, og de jeg er glad i, lever også. Likevel kjente jeg et stikk av tvil.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Tilbake til virkeligheten, sa jeg høyt til meg selv. Du trodde du kunne være Maria Amelie, du trodde du kunne være et menneske. Du trodde du kunne fortelle din livshistorie: Om å være på flukt mer enn halvparten av livet, om at du trodde du hadde rett til å ytre deg i verdens beste land. Du trodde du kunne være den du ville.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg vet at det her er en mengde å velge i og du kommer sikkert til å få mange tips. Her kommer mitt forsla til lesing:
Det lyser i stille grender av Oddgeir Bruraset. Undertittel er Historiene om hvordan våre kjente og kjære julesanger ble til. Hver jul bruker jeg boka flittig og den gir meg utrolig mye bakgrunnstoff som jeg syns er nødvendig og må ha med meg.
God lesing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste boka for uendelig mange år siden, minst 45, og jeg kan ikke si at jeg husker så mye av den i dag. Etter å ha begynt flere ganger og falt ut etter bare 30 sider, lagde jeg meg et stort skjema der jeg skrev opp navn på personene etter hvert som de dukket opp, med alder, yrke bosted, relasjoner osv og selvsagt klengenavn og andre særtrekk. Og med henvisning til sidetall var dette meget nyttig for å holde "orden".
Jeg har også et stort tobindsverk om Leo Tolstoj av Henrik Troyat ( utgitt i Norsk oversettelse i 1969). Der står det en god del om Krig og fred. Men jeg må innrømme at jeg ikke har lest det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På min vandring i historien er jeg nå langt inne i Nordisk senmiddelalder, tiden like før Kalmarunionen. I min lesing er jeg nesten bestandig på leting etter kildene, og nå svenske kilder og hva de sier om oss nordmenn ( og dansker). Mitt lokale bibliotek fant fram til boka Erikskrønikan som er fra denne perioden. Stor var min overraskelse da selve verket var på gammelsvensk. Jeg fant også en del om boka som er skrevet på 1320 tallet: Boka er ingen fri fabulering, men utgir seg for å være virkelige hendelser. Handlingen foregår i årene 1230 til 1320 og hovedpersonene er de svenske kongene og konflikter dem i mellom( brødre, øvrige slektninger og jarler), og her er alle de nordiske landene og kongehus infiltrert. Forfatteren har bestemte hensikter med boka som ikke er en objektiv beretning, men tar parti og er det første svenske politiske stridsskrift.Dette er det første/ eldste prosaverk som er skrevet på svensk. Forfatteren er ukjent og er en ypperlig beretter med sans for dramatiske situasjoner og skaper bevingende ord og malende uttrykk, og hører med til de få levende middelalderforfattere, med en innflytelse på ettertiden som få svenske forfattere kan skryte av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det fins flere aviser enn VG. Selv leser jeg den avisa maks fem ganger i året. Jeg finner alltid de bokanmeldelsene jeg vil ha andre steder, og jeg vet at flere av de små "nisje" avisene har bokomtaler. Avisa Vårt Land ønsker å være en av de viktigste kulturavisene i Norge og har gode bokomtaler flere ganger i uka. I dag, tirsdag 18. november, har avisa et fyldig litteraturbilag på hele 40 sider. Her står bl a et lengre intervju med Tor Åge Bringsværd, som jeg siterte noe fra i et annet innlegg for kort tid siden. Og hvis det er noen som tror at denne avisa bare skriver om religiøse bøker av "mørkemenn", må tro om igjen. Religiøse bøker er selvsagt godt representert, men her er også veldig mye annet og flere artikler om litteratur. Les selv!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste i dagens Vårt Land et intervju med Tor Åge Bringsværd som jeg ønsker å dele med dere alle Bokelskere. Jeg fant ingen aktuell link å bruke, derfor valgte jeg denne gamle tråden.

"Ei bok finnes bare i møte mellom forfatter og leser. Boka er et kollektivarbeide. Det er dette som gjør at to mennesker som har lest samme bok, ofte ikke lest den samme boka. Alle mennesker er forskjellige, og ser ting på sin egen måte....
Bøker er rare. Tanker og følelser du har inni hodet renner gjennom armen og ut på papiret og blir til svarte streker, prikker og krøller. Og så sitter det mennesker et helt annet sted, og ser ned på dette og skal tolke det tilbake til tanker og følelser."

Tirsdag 18. november gir avisa Vårt Land ut et litteraturmagasin der det er et større intervju med Tor Åge Bringsværd. Jeg gleder meg.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Roger MartinsenPiippokattaKirsten LundDemeterEivind  VaksvikStig TKristine LouiseKjell F TislevollFredrikTine SundalTurid KjendlieAnne-Stine Ruud HusevågHarald KAmanda APär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenLilleviBerit RTanteMamieElin SkjerengTrine Lise NormannIngebjørgrubbelBertyHilde Merete GjessingJulie StensethTralteMads Leonard HolvikMcHempettFrode TangenBjørg Marit TinholtKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaskeIngvild S